Üstün Ahlak Sahibi Kullar Olan Melekler 2
ucgen

Üstün Ahlak Sahibi Kullar Olan Melekler 2

948

Kuran; Yüce Rabbimiz`in bizlere gönderdiği, inananlar için bir öğüt, şifa ve rahmettir. Müslümanlar, Allah`ın Kuran`da bildirdiği tüm hükümleri yerine getirmekle ve sınırlarını korumakla yükümlüdürler. Rabbimiz`in Kuran`da bildirdiği önemli konulardan biri de meleklere iman etmektir. Ancak bazı insanların melekler hakkındaki bilgileri, yüzeysel olabilmekte veya kulaktan dolma bilgilere dayanabilmektedir. Bu bilgiler, zaman zaman Kuran ahlakına uygun olmayan yanlış inançları da içinde barındırmaktadır. Diğer bir ifadeyle, bazı insanlar bu yanlış bilgiler sonucunda, Rabbimiz`in bizlere bir rahmet olarak destekçi kıldığı, bu üstün ahlaklı kulları gereği gibi takdir edemezler.

Kuran`da, bu insanların melekleri yanlış değerlendirdikleri şöyle bildirilir:

"Gerçek şu ki, ahirete iman etmeyenler, melekleri dişi isimlerle isimlendiriyorlar. Oysa onların bununla ilgili hiç bir bilgileri yoktur. Onlar, yalnızca zanna uymaktadırlar. Oysa gerçekte zan, haktan yana hiç bir yarar sağlamaz." (Necm Suresi, 27-28)

Meleklere İman Farzdır

Allah`a katıksızca iman etmek, meleklerin varlığını tam anlamıyla kavramayı da beraberinde getirir. Bu nedenle bir Müslüman, Allah`a, elçilerine ve Kitaplarına iman ettiği gibi, samimi birer kul olan meleklere de iman etmeli ve mümin kardeşlerini sevdiği gibi onları da içli bir sevgiyle sevmelidir. Meleklerin de Allah Katında görevlendirilmiş birer elçi olduklarını ve onlara iman etmenin farz olduğunu unutmamalıdır. Bir ayette, meleklere iman etmenin bir mümin vasfı olduğu şöyle bildirilir:

"Elçi, kendisine Rabbinden indirilene iman etti, mü`minler de. Tümü, Allah`a, meleklerine, Kitapları'na ve elçilerine inandı. ``O`nun elçileri arasında hiçbirini (diğerinden) ayırt etmeyiz. İşittik ve itaat ettik. Rabbimiz bağışlamanı (dileriz). Varış ancak Sana'dır`` dediler. " (Bakara Suresi, 285)

Meleklerin Görevleri

Meleklerin pek çok görevi vardır. Allah`ın mesajlarını insanlara ulaştırmak için çok sayıda peygambere insan görünümünde gelmiş, onlara Allah`ın emirlerini ve hikmetlerini haber vermişlerdir. Rabbimiz meleklere bunun dışında pek çok farklı görevler de vermiştir. Örneğin Cebrail (Cibril) (as)`in görevi vahiy indirmektir. Ayrıca insanların iki yanında bulunan ve her an her yaptıklarını yazan; ahirette, cennette insanları karşılayan; Allah`ın izni ile müminlere her an destekçi olan; elçilere ve bulundukları topluma Allah`ın emirlerini ileten ve elçilere çocuk müjdeleyen meleklerin olduğu da Kuran`da bildirilmektedir.

Yaratıldıkları andan itibaren Allah`a hizmet eden meleklerin en dikkat çekici özelliklerinden biri ise Yüce Allah`a olan bağlılıkları ve O`nun tüm emirlerini tam bir itaatle ve eksiksizce yerine getirmeleridir. Meleklerin, bu üstün ahlakları ayetlerde şöyle haber verilir:

"Göklerde ve yerde olan ne varsa, canlılar ve melekler Allah`a secde ederler ve onlar büyüklük taslamazlar. " (Nahl Suresi, 49)

"Mesih ve yakınlaştırılmış (yüksek derece sahibi) melekler, Allah`a kul olmaktan kesinlikle çekimser kalmazlar... " (Nisa Suresi, 172)

Cennet Ehlini Sevinçle Karşılarlar

Yaptığı salih amellerde, yerine getirdiği ibadetlerde ve Allah rızası için yapılan küçük büyük her işte Allah`ın kendisini gördüğünü, meleklerin bunları amel defterine yazdığını ve ahirette tüm bunların karşılığını en güzel şekliyle alacağını bilen bir Müslüman, bu umut ve müjde ile huzur içinde yaşar. Bu aynı zamanda, Allah`ın, müminleri görünmeyen ordularla ve meleklerle desteklediğini, "önlerinden ve arkalarından izleyenleri" olduğunu ve bunların kendilerini "... Allah`ın emriyle gözetip-korumakta... " (Rad Suresi, 11) olduklarını kavramaktan kaynaklanan bir güven duygusudur. Böylece salih bir mümin, Allah`ın, meleklere, "... iman edenlere sağlamlık katın... " (Enfal Suresi, 12) vahyi doğrultusunda, dünyevi bir korkuya ve heyecana kapılmadan yaşamını sürdürür.

Dünya hayatında müminlerin dost ve yardımcısı olarak, onlar için dua ederek, bağışlanma dileyerek ve Allah`ın izniyle, imanlarına sağlamlık katarak, imtihanlarını kolaylaştıran melekler, ahiret hayatında da müminlerin yanında olarak sonsuz mekanları olan cennette onları sevinçle karşılayacaklardır. Meleklere Allah Katından verilmiş olan bu üstün ve şerefli sorumluluk ayetlerde şöyle bildirilmiştir:

"Onlar, Adn cennetlerine girerler. Babalarından, eşlerinden ve soylarından ‘salih davranışlarda` bulunanlar da (Adn cennetlerine girer). Melekler onlara her bir kapıdan girip (şöyle derler:) ``Sabrettiğinize karşılık selam size. (Dünya) Yurdun(un) sonu ne güzel. " (Rad Suresi, 23-24)

Cebrail (as)`a Verilen Üstün Görev

Melekler, Allah`ın sonsuz gücünü, azametini, ilmini, büyüklüğünü çok iyi kavramış varlıklardır. Allah`ın kadrini hakkıyla takdir eder, O`ndan korkar ve O`nun emriyle hareket ederler. İnsanlarda görülen zaaflar onlar için geçerli değildir. Dolayısıyla Allah`ın emirlerini tam olarak yerine getirirler.

Bu üstün ahlaka sahip olan meleklerden biri de Allah`ın hükümlerini Peygamberimiz (sav)`e tebliğ eden Cebrail (as)`dir. Bir ayette Allah`ın melekleri bu konuda görevlendirdiği şöyle bildirilir:

"Kullarından dilediklerine, melekleri emrinden olan ruh ile indirir: ``Benden başka İlah yoktur, şu halde Benden korkup-sakının`` diye uyarın. " (Nahl Suresi, 2)

Allah`ın izni ile, insanlara doğru yolu gösteren, onları hidayete, dünyada ve ahirette saadete eriştiren, karanlıklardan aydınlığa çıkaran, Yaratıcımız olan Allah`ı tanıtan rehber olan Kuran`ın indirilmesine vesile olmak çok şerefli bir görevdir. Cebrail (as)`i sevmenin mümin, ona düşman olmanın ise inkarcı vasfı olduğu ayetlerde şöyle bildirilmektedir:

"De ki: ``Cibril`e kim düşman ise, (bilsin ki) gerçekten onu (Kitabı), Allah`ın izniyle kendinden öncekileri doğrulayıcı ve mü`minler için hidayet ve müjde verici olarak senin kalbine indiren O`dur. Her kim Allah`a, meleklerine, elçilerine, Cibril`e ve Mikail`e düşman ise, artık şüphesiz Allah da kafirlerin düşmanıdır. " (Bakara Suresi, 97-98)

PAYLAŞ
logo
logo
logo
logo
logo