Tüm yaşamları boyunca Kuran ahlakına göre yaşayan Müslümanların en önemli özelliklerinden biri, bulundukları toplumda herkese örnek olan temizlik anlayışlarıdır. Ancak bu temizlik anlayışı yalnızca maddi anlamda bir temizlikle sınırlı değil, aynı zamanda Kuran ahlakına uymayan her türlü davranıştan uzak durmak ve nefsi her türlü pislikten arındırmaktır.
Müslümanları diğer insanlardan ayıran en önemli fark, her ortam ve şartta Rabbimiz`in Kuran`da bildirdiği güzel ahlaka uymalarıdır. Kuşkusuz bunun sonucunda ortaya üstün bir ahlak modeli çıkmaktadır. Çünkü insan güzel ve değerli olan tüm vasıflara ancak Allah`ın bildirdiği din ahlakına uyduğunda sahip olabilir. Sonsuz kudret sahibi Yüce Allah, Kuran`da doğruluğu, adaleti, sabrı, fedakarlığı, vefayı, sadakati, kararlılığı, itaati, alçakgönüllülüğü, hoşgörüyü, şefkati, merhameti, öfkeyi yenmeyi ve daha birçok üstün ahlak özelliğini emretmektedir. Bunlar, Allah`ın hoşnutluğunu kazanmaya çalışan müminleri diğer insanlardan üstün kılan önemli ahlak özellikleridir. Rabbimiz`in hoşnut olacağını bildirdiği bu önemli özelliklerden biri de "temizlik"tir.
Müslümanlar vicdanlarına ve Kuran ahlakına uydukları, Allah`ın rızasını aradıkları ve O`na gönülden boyun eğdikleri için, düşünceleri berrak, samimi ve daima Hak`tan yanadır. Her türlü kirli düşünce ve niyetten uzak olmak, Müslümanların samimi imanlarının bir göstergesidir.
Kuran'da Peygamberlere Bildirilen Temizlik Anlayışı
Belirtilmelidir ki; düşüncelerinin ve kalplerinin temizliği kadar bedenlerinin, giysilerinin, yaşadıkları mekanların ve yedikleri yiyeceklerin temizliği de Müslümanların en belirgin özelliklerindendir. Bir Müslümanın saçı, eli, yüzü, kısacası tüm bedeni daima tertemizdir. Kıyafetleri her zaman temiz, bakımlı ve düzgündür. Çalıştığı veya yaşadığı mekanlar da Müslümanlara yakışır bir şekilde her zaman derli toplu, temiz, hoş kokulu, havadar ve ferahlık verici olur. Şüphesiz müminlerin bu özelliklerine en güzel örnek, Rabbimiz`in insanlar için son peygamber olarak gönderdiği Peygamberimiz (sav)`dir. Allah, Kuran`da Peygamberimiz (sav)`e şöyle buyurmuştur:
``Ey bürünüp örtünen, Kalk (ve) bundan böyle uyar. Rabbini tekbir et (yücelt) Elbiseni temizle. Pislikten kaçınıp-uzaklaş.`` (Müddessir Suresi, 1-5)
Ayrıca Yüce Allah, Kuran`da müminlere temiz olan şeylerden yemelerini bildirmiş, Peygamberimiz (sav)`e de temiz olan şeylerin helal olduğunu müminlere bildirmesini emretmiştir:
``Size rızık olarak verdiklerimizin temiz olanlarından yiyin.`` (Araf Suresi, 160)
``Sana, kendilerine neyin helal kılındığını sorarlar. De ki: ``Bütün temiz şeyler size helal kılındı.`` Allah`ın size öğrettiği gibi öğretip yetiştirdiğiniz avcı hayvanlarının yakalayıverdiklerinden de -üzerine Allah`ın adını anarak- yiyin. Allah`tan korkup-sakının. Şüphesiz Allah, hesabı çabuk görendir.`` (Maide Suresi, 4)
Peygamberimiz (sav) bir hadis-i şeriflerinde ise müminlere temiz olmayı şöyle öğütlemiştir:
``Müslümanlık temizdir, kirsizdir. Siz de temiz olun, temizlenin, zira cennete temizler girer.`` (G.Ahmed Ziyaüddin, Ramuz El Hadis, 1. cilt, Gonca Yayınevi, İstanbul, 1997, 96/2)
Rabbimiz Kuran`da hem maddi, hem de manevi olarak temizlenenleri sevdiğini ise şöyle bildirmiştir:
``Şüphesiz Allah, tevbe edenleri sever, temizlenenleri de sever.`` (Bakara Suresi, 222)
Biraz önce de belirttiğimiz gibi, Allah iman eden kullarına yaşadıkları mekanları da temiz tutmalarını emretmiştir. Hz. İbrahim`e vahyettiği bu emir, Kuran`da şöyle bildirilmiştir:
``Hani Evi (Ka`be`yi) insanlar için bir toplanma ve güvenlik yeri kılmıştık. ``İbrahim`in makamını namaz yeri edinin``, İbrahim ve İsmail`e de, ``Evimi, tavaf edenler, itikafa çekilenler ve rüku ve secde edenler için temizleyin`` diye ahid verdik.`` (Bakara Suresi, 125)
Peygamberimiz (Sav)`İn Temizliği Tüm Müslümanlara Örnektir
Peygamberimiz (sav), müminlere temizliği çokça tavsiye etmiştir. Kendisi de temizliğine çok dikkat ederek müminler için en güzel örneği oluşturmuştur. Hz. Muhammed (sav) bir hadiste şöyle buyurmuştur:
``Şüphe yok ki Yüce Allah temizdir, temizliği sever. İkramı boldur, ikramı sever. Cömerttir cömertliği sever. Artık evlerinizin çevresini temiz tutun.`` (Et-Tıbbün Nebavi S:216)
Peygamberimiz (sav) başka bir hadisinde de, çokça temizlenen müminlerin, kıyamet gününde de diğer insanlardan nurlarıyla ayrılacaklarını bildirmiştir:
``Benim ümmetim kıyamet gününde yüzleri parlak, elleri ve ayakları nurlu olarak haşrolunacaktır. Herkes gücünün yettiği kadar bu parlaklığı arttırsın.`` (Hutbeler: Temizlik)
İlim bakımından her şeyi kuşatan Rabbimiz, her konuda olduğu gibi maddi ve manevi temizlik konusunda da kutlu elçisi Peygamberimiz (sav)`i Müslümanlara örnek kılmıştır. Tüm yaşamları boyunca Allah`a gönülden bağlı olan müminler de her işlerinde Allah`a yönelerek ve Peygamber Efendimiz (sav)`in temiz ahlakını örnek alarak ahiret hayatına hazırlık yapmalıdırlar. Her mümin için elbette tek bir amaç vardır o da Allah`ın rızasına, rahmetine ve cennetine kavuşmaktır. Unutulmamalıdır ki, müminler Allah`ın izniyle cennete de dünyadaki gibi tertemiz gireceklerdir. Yüce Rabbimiz bu gerçeği bir Kuran ayetinde şöyle bildirmiştir:
``Sonunda oraya geldikleri zaman, kapıları açıldı ve onlara (cennetin) bekçileri dedi ki: ``Selam üzerinizde olsun, hoş ve temiz geldiniz. Ebedi kalıcılar olarak ona girin.`` (Zümer Suresi, 79)