Allah (cc), tüm Müslümanların tam bir kardeşlik ve birlik ruhu içinde yaşamalarını emretmiştir. Rabbimiz Müslümanların, "sanki birbirlerine kenetlenmiş bir bina gibi" (Saff Suresi, 4) olmaları gerektiğini bildirmiş ve şöyle buyurmuştur:
"Allah'ın ipine hepiniz sımsıkı sarılın. Dağılıp ayrılmayın... " (Al-i İmran Suresi, 103)
Peygamberimiz Resul-ü Ekrem Efendimiz (sav) ise, Müslümanların birbirleriyle birlik olmalarını hadislerinde şöyle tavsiye etmiştir:
Atâ el-Horasân anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Musâfaha edin ki (el sıkışın ki), kalplerdeki kin gitsin, hediyeleşin ki birbirinize sevgi doğsun ve aradaki düşmanlık bitsin." (Muvatta, Hüsnü`l-Hulk 16, (2, 908)
Vicdan ve aklı selim ile hareket eden, kendi çıkarlarındansa, öncelikle Allah (cc)`ın rızasına uygun şekilde adaleti gözeten bir müminin, iman edenlerle anlaşmazlık içinde olması mümkün değildir. Bu, bireyler açısından olduğu kadar toplumlar ve milletler için de geçerlidir. Yüce Rabbimiz Kuran'da, Müslüman topluluklara, birbirlerine karşı adaletsizlik yapmaktan ve düşmanca davranmaktan sakınmalarını bildirmiştir. Allah (cc), "Kullarıma, sözün en güzel olanını söylemelerini söyle. Çünkü şeytan aralarını açıp bozmaktadır. Şüphesiz şeytan insanın açıkça bir düşmanıdır." (İsra Suresi, 53) ayetiyle, iman edenleri bu tehlikeye karşı uyarmıştır. Bir başka ayette ise Allah (cc), birlik olmadıkları takdirde iman edenlerin güçlerinin azalacağını haber vermiştir:
"Allah'a ve Resulü`ne itaat edin ve çekişip birbirinize düşmeyin, çözülüp yılgınlaşırsınız, gücünüz gider. Sabredin. Şüphesiz Allah, sabredenlerle beraberdir. "(Enfal Suresi, 46)
Müslümanlar arasında kırgınlık, küsmek, alınganlık, çekişme gibi tavır bozukluklarının yaşanmasına izin vermemek mümin ahlakının bir gereğidir. Bu tür hatalara düşüldüğünde, birleştirici ve uzlaştırıcı bir tutum izlemek ise güzel bir ibadettir. Allah (cc) bu ahlakı bir ayette müminlere şöyle tavsiye etmiştir:
"Müminler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını bulup-düzeltin ve Allah'tan korkup-sakının; umulur ki esirgenirsiniz. " (Hucurat Suresi, 10)
Büyük islam alimi İmam Gazali de, müminlerin birlik, beraberlik ve ittifak halinde olmaları gerektiğini şöyle hatırlatmıştır:
"Allah Katında en sevimliniz dostluk kuran ve kendisiyle dostluk kurulanlarınızdır. Allah nezdinde en sevimsiziniz de arkadaşların arasını açanlardır." (İhya`u Ulum`id-Din Huccetü`l-İslam, İmam Gazali, cilt. 2, s. 365)
"Birbirinize sırt çevirmeyiniz. Birbirinize kin tutmayınız. Birbirinizi kıskanmayınız. Birbirinizle dostluğunuzu kesmeyiniz. Ey Allah`ın kulları kardeş olunuz. " (Müslim İhya`u Ulum`id-Din Huccetü`l-İslam, İmam Gazali, cilt. 2, s. 407)
Cahiliye toplumlarında görülen, samimiyet üzerine kurulmamış, halis niyetle inşa edilmemiş birliktelikler her ne kadar dayanışma içinde gibi görünseler de temelde her an çökecek şekilde bozuk bir yapıya sahiptir. Allah (cc) bu durumu Kuran'da,"… Kendi aralarındaki çarpışmaları ise pek şiddetlidir. Sen onları birlik sanırsın, oysa kalpleri paramparçadır. Bu, şüphesiz onların akletmeyen bir kavim olmaları dolayısıyla böyledir." (Haşr Suresi, 14) ayetiyle müminlere haber vermiştir. Çünkü iman etmeyenlerin ittifakları, bir tür menfaat birlikteliğidir. Menfaatlerinin zarar görmesi gibi bir ihtimal dahi, bu birlikteliğin sonunu getirir.
Müslümanlar ise, Allah (cc)'ın Kuran'da bildirdiği sırra vakıftırlar; birliktelikleri Allah (cc)`ın rızasına ve Kuran ahlakına dayalıdır. Bu nedenle de birliktelikleri, dünyevi kayıplarla sarsılmaz, tam tersine daha da güçlenir. Çünkü dünya üzerinde, insanlar arasında gerçek bir dostluk sağlayabilecek olan güç yalnızca 'Allah (cc)`a samimi iman'dır. Hesap gününden korkan iman sahibi insanlar biraraya gelerek, dünyada başlayıp ahirette de sonsuza kadar devam edecek sağlam bir dostluğun temellerini atmış olurlar. Birbirlerini araya hiçbir çıkar ya da menfaat beklentisi katmadan, halis niyetle ve sadece Allah (cc) rızası için sever, Allah (cc) rızası için dost olurlar. Temeli dünya üzerindeki en sağlam kaynağa, Allah (cc) sevgisine ve Allah (cc) korkusuna dayalı olan bu birlik ve dayanışmanın bozulması, Allah (cc)'ın dilemesi dışında hiçbir şekilde mümkün olmaz.