Yüce Allah (cc)'ın Sanatındaki Harikalığı Görebilmek
ucgen

Yüce Allah (cc)'ın Sanatındaki Harikalığı Görebilmek

814

Rahman ve Rahim olan Yüce Rabbimiz Kuran`da, "İnsanları sorgulama (zamanı) yaklaştı, kendileri ise gaflet içinde yüz çeviriyorlar" (Enbiya Suresi, 1) şeklinde buyurmaktadır. İnsanların Rabbimiz'in huzurunda hesap verecekleri kıyamet günü hızla yaklaşmaktadır ve Allah (cc) her insanı bu gerçekle karşılaşacağı güne karşı uyarmıştır.

Ancak kimi insanlar dünya hayatında bu gerçekten gafil bir halde yaşarlar. Allah (cc)'ın yaratışındaki harikalıkları, kaderin mükemmel işleyişini, her olayın özel bir hikmetle yaratıldığını ve insanın tüm bunlar ile imtihan edildiğini düşünmezler. Etraflarını kuşatan sayısız nimet ve güzelliğin, Allah (cc)`ın kudretinin, sonsuz aklının ve herşeyi sarıp kuşatan hakimiyetinin farkına varmazlar. Yaşadıkları bu gaflet halinden dolayı da Allah (cc)'a gereği gibi kulluk etmez, Kuran ile emrettiği ahlakı yaşamaz ve ahireti gözardı ederler.

Oysa ki, insanın bu gafletten kurtulup, gerçekleri görebilmesi için çevresindeki herhangi bir detaydaki harikalıkları düşünmesi yeterlidir. Allah (cc)`ın üstün yaratma sanatı, sonsuz gücü ve aklı, kainattaki her şeyi sarıp kuşatmıştır. Bediüzzaman Said Nursi, Yüce Allah (cc)`ın üstün yaratma sanatını kavramada tek bir iman hakikatini düşünmenin dahi yeterli olacağını şöyle açıklamıştır:

"Gel şimdi bir ağaca dikkatle bak! İşte bahar mevsiminde yaprakların muntazaman çıkması, çiçeklerin ölçülmüşçesine açılması, meyvelerin hikmetle, rahmetle büyümesi ve dalların ellerinde, masum çocuklar gibi, ılık rüzgarın esmesiyle oynaması içindeki latif ağzını gör. Nasıl Allah'ın ikramı ile yeşillenen yaprakların dili ile ve bir lütuf sevinci ile tebessüm eden çiçeklerin lisanıyla ve rahmet tecellisi ile gülen meyvelerin sözleri ile ifade edilen hikmetli düzen içindeki adilli mizan; ve adli gösteren mizan içinde bulunan dikkatli san'atlar, ve becerikli nakışlar ve zînetler içinde rahmet ve ihsanı gösteren ayrı ayrı tatlı tatmaklar ve ayrı ayrı güzel kokular ve hoş tatmaklar içinde birer mu'cize-i kudret olan tohumlar ve çekirdekler, gayet görünür bir surette bir Sanatın hakimi, Kerim, Rahîm, Muhsin, Mün'im, güzelleştiren, karşılıksız nimet veren, vazgeçilmez ve vahdetini ve rahmetinin güzelliğini ve kemal-i rububiyetini (Allah`ın yarattıklarını gözeticilik vasfını) gösterir. İşte eğer bütün yeryüzündeki ağaçların lisan-ı hallerini birden dinleyebilsen, hazinesinde ne kadar güzel cevherler bulunduğunu göreceksin, anlayacaksın." (Sözler, Otuz Üçüncü Söz, s. 611)

Gerçekten de tek bir ağaç ya da tek bir yaprak değil, dünya üzerindeki her bir detay, düşünen insanlar için Allah (cc)'ın eşsiz ilmini ve sonsuz kudretini tüm açıklığıyla ilan etmektedirler.

Yaşadığı devrin müceddidi olmuş değerli İslam düşünürü İmam Gazali, Allah (cc)'ın yaratma sanatındaki mükemmelliği görmenin, Yüce Rabbimiz'i gereği gibi takdir edebilmek için ne kadar önemli olduğunu bir sözünde şöyle hatırlatmıştır:

Allah'ın lütuf ve keremine, o muazzam kudrete ve hikmete bakınız, insanı nasıl kucaklıyor. Ne derece hayreti mucibtir (şaşırtıcıdır) ki, duvarda bir resim veya güzel bir hat yahut nakış gören kimse durur, hayranlıkla onlara bakar, sanatkarın onları nasıl yaptığını düşünür, yaptığı işin ne kadar büyük bir sanat ve maharet olduğunu ifade eder de, şu muazzam kainata ve Allah'ın mahlukatına baktığı halde, onları ve Allah'ın sanat ve hikmetini düşünmekte gaflet eder. (İmam Gazali, Zübdet-ül-ihya, Huccet-ül-İslam, Muhammed Cemaleddin el-Kasımi, Salah Bilici, Kitabevi Yayınları, İstanbul, 1973, s. 579)

Gaflet her insan için büyük bir tehlikedir. Ancak Rahman ve Rahim olan Rabbimiz, insanlara gafletten kurtulmanın yollarını da bildirmiştir. İnsanın sadece bir an için dahi samimiyetle vicdanını kullanarak düşünmesi Allah (cc)'ın izniyle, Rabbimiz'in büyüklüğünü takdir edebilmesi ve iman etmesi için yeterli olabilir.

PAYLAŞ
logo
logo
logo
logo
logo