Cenab-ı Allah (cc) bir Ramazan Ayı`nı daha Müslüman kardeşlerimizle yaşamamızı nasip etti, bizleri sağlık ve güvenlik içinde bu güzel ibadet vaktine ulaştırdı.
Kuran'da "Şüphesiz, biz bundan önce O'na dua (kulluk) ederdik. Gerçekten O, iyiliği bol, esirgemesi çok olanın ta Kendisi'dir." (Tur Suresi, 28) ayetiyle de bildirildiği gibi, Allah (cc) insana tüm hayatı boyunca sayısız iyilikte bulunan, eşsiz güzellikler bahşedendir. Var olan her şey O'ndandır. Tüm güzellikler, incelikler, nimetler Rabbimiz'in sonsuz aklının tecellileridir. Kuran'da bu gerçek şöyle bildirilmektedir:
"Size her istediğiniz şeyi verdi. Eğer Allah'ın nimetini saymaya kalkışırsanız, onu sayıp-bitirmeye güç yetiremezsiniz. Gerçek şu ki, insan pek zalimdir, pek nankördür." (İbrahim Suresi, 34)
Yaşadığımız her an, Yüce Allah (cc)`ın sayılamayacak çoklukta nimetiyle muhatap oluruz. Bu nimetlere karşılık olarak Allah (cc) Kendisi`ne şükredilmesini istemiştir.
Allah (cc) rahmetiyle insanları unuttuklarından ve yanıldıklarından dolayı sorumlu tutmaz. Güç yetiremeyecek durumda olana sorumluluk yüklemez. İnsanlara sabrı ve tevekkülü öğreterek üzerlerindeki yükü kaldırır. Ayetlerde Allah (cc)'ın Halim (yumuşak olan) ismi şu şekilde bildirilir:
"Şüphesiz Allah, gökleri ve yeri zeval bulurlar diye (her an kudreti altında) tutuyor. Andolsun, eğer zeval bulacak olurlarsa, Kendisi'nden sonra artık kimse onları tutamaz. Doğrusu O, Halimdir, bağışlayandır." (Fatır Suresi, 41)
Her nimetin bir yaratılış amacı vardır. Nimetler, insanlar bunları, nefislerinin dilediği gibi şuursuzca ve sorumsuzca tüketip harcasınlar diye yaratılmamıştır. Allah (cc) verdiği nimetlerle kullarına karşı sevgisini, merhametini göstermektedir. Nimetin verilmesindeki hikmetlerden biri, o nimeti kullanan kişinin Allah (cc)'a yönelmesidir. İnsanların, merhamet edenlerin en merhametlisi olan Rabbimiz'in verdiği her nimetten sorguya çekileceklerini unutmamaları gerekmektedir:
"Sonra o gün, nimetten sorguya çekileceksiniz." (Tekasür Suresi, 8)
Allah (cc) yarattığı nimetlerden kullarının faydalanmasını istemiş, ancak bunların israf edilmesini yasaklamıştır. Allah (cc) Kuran'da bu hükmünü kullarına şöyle bildirmiştir:
"Asmalı ve asmasız bahçeleri, hurmaları ve tadları farklı ekinleri, zeytinleri ve narları -birbirine benzer ve benzeşmez- yaratan O`dur. Ürün verdiğinde ürününden yiyin ve hasad günü hakkını verin; israf etmeyin. Çünkü O, israf edenleri sevmez." (En`am Suresi, 141)