327 Yıl Aradan Sonra Ezan Okundu
Eger (Eğri) Kalesi'nde düzenlenen "Osmanlı Döneminde Eger'de Hayat" isimli konferansa davet edilen Türkiye'nin Macaristan Büyükelçiliği Din İşleri Ataşesi Hüseyin Ersoy, 16. yüzyılın sonunda inşa edilen 40 metre yüksekliğinde ve 97 merdivenli minareden ezan okudu.
1596 yılından itibaren Osmanlı İmparatorluğu'nun vilayeti olan Eger Sancağı’nda inşa edilen Kethüda Cami’nin 1687 yılı sonunda Avusturya İmparatorluğu'na geçmesiyle birlikte cami bölümü yıkılmış, ancak minare günümüze kadar ayakta kalmayı başarmıştı.
Bu tarihi minareden ezan okuyan Hüseyin Ersoy, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlı döneminde Eğri Sancağı olan tarihi bir şehir Eger Kalesi'nde düzenlenen konferansa katıldıklarını ardından ise tarihi Kethüda Camisi'nin minaresinden Macar yetkililer tarafından verilen izin ile Ezan-ı Muhammedi'yi okuduğunu söyledi. Ersoy, "400 yıl önce yapılmış minarede, şerefede bu duyguyu yaşamak ve tatmak tarifsiz bir duygu. Bu izni veren, bu anlayışı gösteren yerel yetkililere, din büyüklerine çok teşekkür ediyorum" dedi.
Moskova'da İlk İslam Kültür Merkezi
Moskova bölgesinde ilk İslam Kültür Merkezi açıldı. Kurulması, Müslümanları ülkenin toplumsal hayatına daha aktif olarak katılmaya davet eden Rusya devlet başkanının çağrısına bir karşılık oldu. Rusya'nın Sesi'nin haber analizi şöyle:
"Rusya devlet başkanı Vladimir Putin’in bir yıl önce Rusya Müftüleriyle görüşürken söylediği gibi, İslam’ın toplumsallaştırılması, Tanrıya inananları Ortaçağa geri çekmeye çabalayan radikallerin ideolojisinden farklı olarak, Müslümanların geleneksel yaşam ve düşünüş tarzı ile görüşlerinin günümüz sosyal gerçekliklerine uygun olarak gelişmesi olarak değerlendirilmeli.”
Bunun için ne yapılmalı? Rusya devlet başkanı bunun için İslam kültür, bilim ve eğitim merkezlerinin, gençlik ve kadın kulüplerinin kurulması gerektiğini söyledi. Moskova bölgesi Müslümanlarının Diyanet İşleri Müdürlüğü başkanı Ruşan Abbasov, muhabirimize konuşurken şunları söyledi:
“Rusya devlet başkanının Müftülerle görüşmesinden sonraki sadece bir yıl içinde İslam kültür merkezi kurmak projesini hayata geçirmeyi başardık. Kültür merkezi Podolsk bölgesinde açıldı. Açılması için yerli Müslüman toplumu tarafından çok gayret gösterildi. Çabalarıyla merkez binasının onarımı yapıldı. Yüzölçümü 800 metrekare olan kültür merkezinde şimdi eğitsel, kültürel ve başka faaliyetlere başlanabilir.”
Latin Müslümanlar Zirvesinden Gerçek İslam Mesajı
1. Latin Amerika Ülkeleri Müslüman Dini Liderler Zirvesi sonuç bildirgesinde, İspanyolca eğitim veren bir İmam-Hatip Lisesi’nin açılması yönünde karar alındı.
Latin Amerika Ülkeleri Müslüman Dini Liderler Zirvesi sonuç bildirgesinde, Latin Amerika ülkelerindeki Müslümanların cami ve mescitleri, İslam kültür merkezleri, din eğitimi kurumları, dini neşriyat ve insan kaynağına olan ihtiyaç ve taleplerinin müzakere edildiği belirtildi.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen 1. Latin Amerika Ülkeleri Müslüman Dini Liderler Zirvesi'ne, Latin Amerika ve Karayip Adaları'nda bulunan 40 ülkeden 70 Müslüman dini lider ve temsilcinin yanı sıra Orta ve Kuzey Amerika'dan temsilciler katıldı.
"Latin Amerika kıtasında yaşayan Müslüman varlığını tanımak", "Müslümanlarla tanışmak", "karşılıklı fikir alışverişinde bulunmak", "işbirliği imkanlarını araştırmak", "ihmal edilmiş kardeşlikleri yeniden ihya etmek", "yardımlaşma ve dayanışma içerisinde olmak" amacıyla düzenlenen zirvede, Latin Amerika Müslümanlarının yaşadığı sorunlar, gelecek tasavvurlarına dair düşünce ve görüşleri değerlendirildi.
Zirve 5 oturum halinde gerçekleşti. Latin Amerika ülkelerinde İslam ve Müslümanlar, Din Hizmetleri, Din Eğitimi, Dini Yayınlar; Sorunlar, Çözüm Önerileri; Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfının Latin Amerika Müslümanlarına yapabileceği katkılar ve işbirliği olanakları ele alınırken, yerel sorunların yanında dünya Müslümanlarını ilgilendiren genel konular da müzakere edildi.
'Türklere ihtiyacımız var'
Zirvenin kapanış toplantısında, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in mektubunu okuduğu Haitili İmam Hanif de konuştu.
Geçmişte dedelerinin kölelikten kurtulmak için hep Osmanlı'yı beklediğini anlatan İmam Hanif, "Şu anda da İslam dinini öğrenmek için Türkleri bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Eşinin 6 ay Türkiye'de kalarak Kur'an-ı Kerim'i öğrendiğini vurgulayan İmam Hanif, "Türk hükümetine şükranlarımızı sunuyoruz. Diyanet İşleri Başkanımıza teşekkür ediyoruz. Türkiye Diyanet Vakfı, Haiti'de bizlerin yanında. Allah Türk halkını korusun" diye konuştu.
Zirveye Küba'dan katılan İmam Yahya Pedro ise Müslümanların Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu dile getirerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ve Diyanet İşleri Başkanı Görmez'i, Küba'ya davet etti.
Pedro, "Küba'nın size ihtiyacı var. Türklere özellikle ihtiyacı var. Ekonomik ve sosyal alanlarda ihtiyacı var. Yatırımlarınızı bizim ülkemize yapabilirsiniz. Müslümanlar olarak kendi birliklerimizi geliştirebiliriz" ifadelerini kullandı.
Katedral'de İlk Cuma
ABD'deki tarihi Washington Ulusal Katedral'inde ilk kez cuma namazı kılındı.
Amerikan başkanlarının göreve geldiğinde yemin ettikleri tarihi Washington Ulusal Katedrali'nde bir ilk gerçekleşti! Güney Afrika'nın Büyükelçisi İbrahim Resul'un önderliğinde, kadın ve erkeklerden oluşan yaklaşık 100 kişi, katedralde cuma namazı kıldı.
RAHİBEDEN TEŞEKKÜR
Namaz öncesi Müslümanları katedralde ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduklarını anlatan Rahibe Gina Gilland Campbell daha önce Budist, Yahudi, Müslüman ve Ortodoks Hristiyanlar ile birçok inanca mensup kişilerle aynı çatı altında ortak etkinlik düzenlediklerini kaydetti. Rahibe Campbell, "Bugün de buraya hoş geldiniz" diye konuştu.
HUTBEYİ BÜYÜKELÇİ OKUDU
Öte yandan cuma hutbesi Güney Afrikalı Büyükelçi Resul tarafından okundu. Namaz sonrası yapılan konuşmalarda da katedral yönetimine teşekkür edildi. Amerikan İslam İlişkileri (CAIR) Yönetim Kurulu Başkanı Rulla Allouch da "Şüphesiz bu etkinlik, dini toplumlar arasında bir köprü oluşturuyor. Bu da bizlere yan yana durma, birlikte hareket etme, güçlü toplum oluşturma imkanı sunuyor" dedi.
Dünya Şampiyonası'nda Madalya Kazanan İlk Türk Kadın Güreşçi
Özbekistan'da düzenlenen Dünya Güreş Şampiyonası'nda bronz madalya kazanan Rus asıllı Türk sporcu Elif Jale Yeşilırmak, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın resmi yayın organı Gençlik ve Spor Dergisi'ne verdiği röportajda, 2011 yılında Türk vatandaşlığına geçtiğini hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:
"Güreşi seven ulus için güreşmeye karar verdim. Türk vatandaşlığına geçmekle yetinmedim, kendime yakın ve samimi bulduğum Müslümanlığı da seçtim. Benim İslamiyet'e geçişim biraz ilginç bir hikayeye dayanıyor. Moskova'da bir İslamiyet okulunu ziyaret etmiştim. O okulda misafir olarak girdiğim bir derste İslamiyet hakkında birçok bilgi edindim. Bana mantıklı ve samimi geldi. Kendime yakın hissettim. Daha sonra ise din değiştirerek Müslüman oldum."