Diyanet İşleri Başkanlığı’nın davetlisi olarak Türkiye’de bulunan Kosova İslam Birliği Meclis Başkanı ve üyeleri Diyanet Sen Diyarbakır Şubesi’ni ziyaret etti.
Kosova İslam Birliği’nin çalışmaları hakkında bilgiler veren Kosova İslam Birliği yüksek kurulu üyesi ve Kosova İslam Birliği Genel Başkan Danışmanı Resat Hajri Mexhiti Kosova’da yürütülmekte olan İslami hizmetler hakkında bilgi vererek, Türkiye’de ve özellikle Diyarbakır’da olmaktan son derece memnun olduklarını söyledi.
Diyarbakır’ın Peygamberler ve Sahabeler kenti olması nedeniyle bu ziyaretin kendilerini son derece memnun ettiğini belirten Kosova İslam Birliği Genel Başkan Danışmanı Resat Hajri Mexhiti, Peygamberler ve sahabeler kenti Diyarbakır’ın İslam dünyası açısından önemli bir kavşak olduğunu söyledi.
Mexhiti, ayrıca bölgedeki dini faaliyetlerin de yoğunluğunu memnuniyetle müşahede ettiklerini dile getirdi.
Ziyarette duyduğu memnuniyeti dile getiren Diyanet-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ömer Evsen, Kosovalı din görevlilerini misafir etmenin kendileri için şeref olduğunu söyledi. Müslümanların kardeşlik duyguları içinde tüm sorunlarını çözebileceklerini de belirten Evsen, Kutlu Doğum haftasının başta bölge barışı olmak üzere, insanlığa barış ve huzur getirmesini diledi.
Son olarak bir konuşma yapan Diyarbakır İl Müftüsü Nimetullah Erdoğmuş ise, gelen konukların Diyarbakır için önemli olduğunu vurgulayarak, “İslam’ın ümmet bilinci içinde kardeşlerimizin yanlarındayız. Ümmet bilinci tüm dertlerin ilacıdır.” dedi.
www.haberdiyarbakir.com
www.guncelhaber.org
Almanya'nın Köln şehrinde Müslüman bir kurumun hayata geçirdiği ilk kreş “Amana” (Emanet) açıldı. Amana Müslüman hassasiyetine göre ve çok dilli bir bakım sunuyor.
Müslüman Kadınlar Danışma ve Eğitim Merkezi’nin (BFmF) hayata geçirdiği kreşin açılış törenine Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Jürgen Roters de katıldı. Törende konuşan Roters, “Kentimiz için çok önemli bir görevi yerine getiriyorsunuz. Kentimizi zenginleştiriyorsunuz. Burada insanların birlikteliğini, sorumluluk üstlendiğini görüyoruz. Kentimizdeki bu çeşitlilik bizi ileriye taşıyor, şehrimizi renklendiriyor, global dünyaya hazırlıyor. Köln’de böylesi 39 merkez var. Biz büyüyen, genç bir kentiz. Kreş ihtiyacını tek başına belediyenin karşılaması imkansız. Bugün sizin ilk Müslüman kreşi açmanız çok iyi bir işaret. Hepimizin istediği Köln’de çocuklarımıza iyi bir gelecek kurmak, siz de önemli bir katkı yapmış oluyorsunuz. Burada yetişen çocuklar erkenden şehrimizin renkliliğine alışacak. Çalışanlarınızın kalifiye düzeyini görünce gördüm ki; Köln’ün geleceğinin bir kısmı burada duruyor.” dedi.
0-3 yaş arası çocuklar için hizmet veren Amana’nın özellikleriyle ilgili BFmF Genel Müdürü Erika Theissen ve Kreş müdürü Nilgün Filiz gazetemize bilgiler verdi. Theissen, “Bu aynı zamanda Köln’deki Müslümanlar ve Müslüman kurumların kendilerini daha da açtıklarının bir göstergesidir. Diğer bazı kentlerde vardı ama Köln’de ilk biz açmış olduk. Bence bu doğru yolda önemli bir adım. Müslümanlar da sosyal kuruluşlar ve çalışmalarla Alman toplumuna katkılarını yapmış oluyorlar.” dedi.
Diğer kreşlerden ne farkları olduğunu sorduğumuz Theissen, “Öncelikle kreşin kurucusu Katolik veya Protestan bir kuruluş değil Müslüman bir kuruluş. Ağırlık noktalarımız dil geliştirme, çok dilli eğitim. Farklı kökenlerden; İtalyan, Hollandalı, Türk, Arap kökenden ailelerimiz var. Çocuklarının anadilleriyle bakılmasını istiyorlar. Bunu yapıyoruz. Ayrıca diğer kreşlerde her zaman söz konusu olmayan şey, bizde çocuklar yüzde 100 helal kesim yiyeceklerle besleniyor. Yemek duası yapıyoruz.” diye konuştu.
www.bugun.com.tr
Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de yaşayan Nagy Zsolt ve Ma’te Gaspar, staj yapmak için geldikleri Aydın’da kendilerine gösterilen ilgiden etkilenerek Müslüman oldu.
Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de yaşayan Nagy Zsolt ve Ma’te Gaspar, staj yapmak için geldikleri Aydın’da kendilerine gösterilen ilgiden etkilenerek Müslüman oldu.
Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de faaliyette bulunan Budapest Üniversitesi Otomotiv Elektroniği Bölümü’nden mezun olan Nagy Zsolt (21) ve Ma’te Gasplar (21), bir otomotiv firmasının Aydın’daki servisinde staja başladı. Zsolt ve Zsolt hayatları, akşam yemeğinde konuk oldukları Adnan Koçyiğit ile tanıştıktan sonra değişti. Gördükleri ilgiden ve yaklaşımlardan etkilenen iki Macar, kendilerine gösterilen ilginin dini geleneklerden kaynaklandığını öğrenince İslamiyet hakkında bilgi sahibi olmak istedi.
Adnan Koçyiğit ve Aydınlı rehber Göksel Tamcan’ın İslamiyet ve tasavvuf hakkında verdikleri bilgilerle İslamiyet’e geçmeye karar veren iki Macar stajyer, Kelime-i Şehadet getirerek Müslüman oldu. Mate Gaspar, Müslüman olduktan sonra Muhammed ismini; Nagy Zsolt ise Ahmed ismini aldı.
Koçyiğit Ailesinin kendilerine gösterdiği ilgiden çok memnun olduklarını ve bu nedenle İslamiyet’i tanımak istediklerini kaydeden Nagy Zsolt ve Ma’te Gaspar, “Staj yapma için geldiğimiz Aydın’da tanıştığımız insanların bize sıcak davranmaları, İslamiyet ve tasavvuf hakkında anlattıkları dikkatimizi çekti. Bizim bildiğimizden çok daha farklı bir İslam anlatımı bu kararı vermemize sebep oldu. Tövbe etmenin önemini anlatan İngilizce kitaplar, tespih ve takkeler hediye ettiler. Macaristan’a döndükten sonra da kurduğumuz bu bağın devam edeceğine inanıyoruz” dediler.
Macar stajyerlerin Müslüman olmalarına vesile olan Adnan Koçyiğit ve Göksel Tamcan da, böyle bir olaya tanık ve vesile olmaktan dolayı çok mutlu olduklarını belirttiler.
www.haberciniz.biz