Türk İslam Birliği Yolunda: İlmi Mercek, Sayı 127
ucgen

Türk İslam Birliği Yolunda: İlmi Mercek, Sayı 127

44799

Neden Türk İslam Birliği Gerekli?

Türk-İslam birliği gerekli çünkü tüm dünya acı içinde, müslümanların maruz kaldığı zulüm bitmiyor, aksine artıyor. İşte örnekleri:

Esad Rejimi 40 Günde Katliam Rekoru Kırdı

Suriye'deki Beşar Esad rejimi, katliam rekoru kırdı. Rejim tarafından Ekim ayından bu yana sürdürülen hava saldırılarında 500'den fazla insanın öldürüldüğü belirtiliyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Beşar Esad rejiminin işlediği savaş suçlarını listeledi. Kuruluşun raporunda dikkat çeken bir diğer nokta daha vardı. Suriye rejimi, 40 gün içerisinde düzenlediği 2 bin hava saldırısıyla Guinness Rekorlar Kitabı’na aday gösterildi.

Londra merkezli kuruluş raporunda, rejimin 20 Ekim'den bu yana 2 bin hava saldırısı düzenlediğini bu saldırılarda en az 527 kişinin hayatını kaybettiğini ve yaklaşık 2 bin kişinin de yaralandığını kaydetti.

Kuruluş, uluslararası kamuoyunu Suriye rejiminin işlediği savaş suçlarını durdurmak için ciddi adımlar atmaya ve Suriye'deki bu savaş suçlarının Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşınması için adım atmaya çağırdı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye'de iç savaş başladığından bu yana tüm taraflardan en az 195 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirtiyor. Suriye rejiminin ülkede düzenlediği ilk hava saldırısı 2012 yılında Halep'in muhaliflerin eline geçmesinin ardından gerçekleşti. Bunun ardından rejim, sivil veya silahlı hedef gözetmeksizin hava saldırıları düzenliyor. Bu saldırılarda birçok sivil, kadın ve çocuğun hayatını kaybettiği biliniyor. Diğer taraftan Suriye rejiminin muhaliflere ve sivillere yönelik kimyasal silah kullandığı da uluslararası kamuoyu tarafından biliniyor.

www.dunyabulteni.net

www.Turk-islamkulturu.com

Myanmar'dan Bir Ayda 15 Bin Müslüman Kaçtı

Myanmar'ın batısındaki Arakan eyaletinde derme çatma kulübelerde son derece güç şartlar altında yaşayan Müslümanlar bölgeden kaçmaya devam ediyor.

Ayrımcılık ve zulme maruz kalan Arakan Müslümanlarının ülkeden kaçması için küçük balıkçı teknesini kullanmalarına izin veren kaptan Puton Nya, son zamanlarda Arakan'dan kaçmaya çalışanların sayısında büyük bir artış olduğunu söyledi. Puton Nya, "Herkes kaçmaya çalışıyor. Korkarım yakında kimse kalmayacak" dedi.

Teknesine aldığı Arakan Müslümanlarını Bengal Körfezi'nde bekleyen gemilere götürdüğünü belirten Puton Nya, kendisi gibi Arakanlılara yardım eden bir komşusundan gemideki insan tacirlerinin kadınlara tecavüz ettiğini, erkekleri de dövdüğünü öğrendiğini söyledi.

Arakan Müslümanlarının haklarını savunmak için kurulan Arakan Projesi Direktörü Chris Lewa da 15 Ekim'den bu yana 15 binden fazla kişinin Malezya, Endonezya ve diğer ülkelere gitmek için Arakan'dan kaçtığını açıkladı. Bu rakam, geçen yıl aynı dönemde bölgeden kaçanların iki katı.

Son iki yılda yaklaşık 100 bin kişinin Arakan'dan kaçtığına işaret eden Lewa, son aylarda askerler ve sınır koruma birliklerinin "bölgede korku ortamı yaratmak ve Arakanlıları kaçırmak" için şiddet olaylarını artırdığına dikkati çekti.

Lewa, son iki ayda dört kişinin işkenceyle öldürüldüğünü, herhangi bir neden gösterilmeden gözaltına alınan gençlerin askerler tarafından darp edildiğini ve 24 köyden 140'tan fazla kişinin de göç yasasına muhalefet, aşırıcılarla bağlantılı olmak gibi suçlamalarla tutuklandığını söyledi.

Arakan Müslümanlarının ülkedeki varlığını reddeden Myanmar hükümeti, bu kişileri Bangladeş'ten gelen göçmenler olarak görüyor. 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakan Müslümanları, "devletsiz" sayılıyor. Birleşmiş Milletler tarafından da "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Arakan Müslümanları, ancak 1948'ten bu yana ülkede yaşadıklarını ispat edebilmeleri durumunda vatandaşlık hakkı alabiliyor. Ancak bu kişilere resmi belge verilmediği için bu koşul genellikle yerine getirilemiyor. 

Yaklaşık 60 milyonluk nüfusun büyük bir kısmının Budist olduğu Myanmar, üç yıl önce askeri yönetimden demokrasiye geçmişti. Mart 2011'de iktidara gelen Tein Sein liderliğindeki sivil hükümetin çok sayıda siyasi mahkumu serbest bırakmasına, etnik gruplarla ateşkes imzalamasına, basın özgürlüğünü genişletmesine ve denetim yasalarını hafifletmesine karşın Myanmar, dünya gündeminde hala insan hakları ihlalleri, dini azınlıklara uygulanan ayrımcılıkla yer alıyor. Sivil hükümetin iktidara gelmesinin ardından din temelli çatışmalara sahne olan Myanmar'da çoğu Müslüman 280 kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce ev ve işyerinin ateşe verildiği çatışmalar nedeniyle 140 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştı. 

İnsan Hakları İzleme örgütü, Mayıs 2013'te yayımladığı 153 sayfalık raporda, Myanmarlı yetkilileri Arakan eyaletinde Arakan Müslümanlarına karşı etnik temizlik yapmakla suçlamıştı.

Tein Sein hükümetinin başlattığı reform sürecinden hiçbir şekilde yararlanamayan Arakan Müslümanları, sadece kendileri için uygulanan bazı kısıtlamalara maruz kalıyor. Resmen evlenmelerine olanak tanınmayan Arakan Müslümanlarına sadece iki çocuk için izin veriliyor. Doğan çocuklar için doğum belgesi düzenlenmiyor.

Geçen hafta Myanmar'ı ziyaret eden ABD Başkanı Barack Obama, Arakan Müslümanları dahil ülkedeki dini azınlıkların yaşadığı sorunların bir an çözülmesi için Myanmar hükümetine çağrıda bulunmuştu.

www.risalehaber.com

www.a9.com.tr

Terörden En Çok Müslüman Ülkeler Zarar Görüyor

ABD ve Avustralya merkezli Ekonomi ve Barış Enstitüsü tarafından son 1 yılda terör saldırılarına en çok maruz kalan ülkelerin sıralandığı "Küresel Terörizm İndeksi (GTI)" listesi yayınlandı.

Listenin başında, 2492 terör eyleminde 6362 kişinin öldüğü Irak bulunuyor. İkinci sıradaki 1148 saldırıda 311 kişinin öldüğü Afganistan'ı ise 1933 saldırıda, 2345 kişinin öldüğü Pakistan takip ediyor.

Rapora göre ilk beşte bulunan Irak, Afganistan, Pakistan, Suriye ve Nijerya, dünyada meydana gelen terör saldırılarının yüzde 82’sine maruz kalmış.

En aktif silahlı 4 grup ise Irak’ta IŞİD, Afganistan’da Afgan Talibanı ve El Kaide bağlantılı örgütler, Pakistan’da Tahrik-i Taliban Pakistan (TTP), Nijerya’da ise Boko Haram olarak belirtiliyor.

Raporda, Pakistan Talibanı olarak bilinen TTP'nin, ülkede son 13 yılda yüzde 12'si intihar saldırısı olmak üzere 778 saldırı düzenlediği kaydedildi. Ayrıca 36 bin ila 60 bin arasında mensubu olduğu tahmin edilen TTP, en yüksek sayıda üyesi olan terör örgütü olarak biliniyor.

Üçüncü sırada yer alan Pakistan’da, terörizm tetikleyen farklı unsurlar mevcut. Ülkede, 2012 yılında 29 farklı terör örgütünün sayısının 23’e düştüğü belirtiliyor.

Dünya genelinde, 2013 yılında 100 eğitim kurumuna terör saldırısı düzenlenirken, bu saldırılarda 150 kişi hayatını kaybetti. Raporda ayrıca terör saldırılarının yüzde 90’ının insan haklarının ihlalinin yoğun olarak görüldüğü ülkelerde baş gösterdiğine değiniliyor.

Öte yandan rapora göre, 2013 yılında meydana gelen terör saldırılarında, 24 ülkede 50 kişi hayatını kaybetti, 75 ülkede ise hiçbir terör eylemi olmadı.

Dünya genelinde terörün her geçen gün arttığına dikkat çekilen raporda, son 1 yılda toplamda 60 ülkenin terör saldırılarına maruz kaldığı belirtiliyor.

www.risalehaber.com

PAYLAŞ
logo
logo
logo
logo
logo