KISA KISA
Kanada’da Bediüzzaman ve Muhammed İkbal konuşuldu
Kanada’nın Toronto eyaletinde faaliyet gösteren Dicle İslam Vakfı’nın düzenlediği bir seminerde Bediüzzaman Said Nursi ve Muhammed İkbal konuşuldu. “20. Yüzyılın İslâm Düşünürleri” başlıklı seminere, John Carol Üniversitesi İslam Araştırmaları Bölümü’ne ait Said Nursi Kürsü Başkanı Prof. Dr. Zeki Sarıtoprak, Üstad hakkındaki konuşmasında eğitim ve bilime verdiği öneme değindi. Sarıtoprak, Said Nursi’nin İslam dünyasının 3 ana düşmanına vurgu yaptığını ve bunların cehalet, yoksulluk ve ihtilaf olduğunu hatırlattı. Üstad’ın bu düşmanların ancak bilgi silahı, sanat ve birliktelik ile üstesinden gelinebileceğini belirttiğinin altını çizdi. Nursi’nin inananlar arasında asla ayrımcılığa gitmediğini ifade eden Sarıtoprak, Üstad’ın felsefesinin “sevgiyi sevmek, nefretten nefret etmek” olduğunu belirtti.
SAİD NURSİ; 20. YÜZYILIN EN SEÇKİN DÜŞÜNÜRLERİNDEN
Seminerin diğer bir konuşmacısı olan Kanada İmam Kurulu Başkanı Dr. İqbal Masood Nadvi ise sunumunu Muhammed İkbal hakkında yaptı. Nadvi konuşmasına iki düşünürün ortak yanlarıyla başladı. Bediüzzaman ve İkbal’in dünyanın karışık bir zamanında ve İslami şuurun baskı altında olduğu bir dönemde geldiklerini söyledi. Said Nursi’nin 20. yüzyılın en seçkin düşünürlerden biri olduğunu kaydeden Nadvi, Üstad’ın her yaştan insanın yenilenmeye ihtiyacı olduğunu fark edip bunu nasıl aşabilecekleri konusunda çözümler aradığını ve İslami şuurun yeniden hayat bulması için uğraş verdiğini belirtti. Gençlerin de yoğun ilgi gösterdiği program soru-cevap bölümünün ardından son buldu. Seminere, Dicle İslâm Vakfı’nın yanı sıra Toronto Üniversitesi İslami Sanatlar Fakültesi, Uluslararası İkbal Vakfı ve Uluslararası Kalkınma Kurumu da destek verdi.
Atina İslam Sanatları Müzesi'ni 10 yılda 100 bin kişi ziyaret etti
ATİNA (CİHAN)- Yunanistan’ın başkenti Atina’daki İslam Sanatları Müzesi'nin ziyarete açılışının 10’uncu yılı, düzenlenen bir etkinlik ile kutlandı. Şimdiye kadar 100 binden fazla kişi tarafından gezilen Atina İslam Sanatları Müzesi, alanında dünyanın en iyi ilk on müzesi arasında yer alıyor. Müze, İslam coğrafyasının 7 ila 19. yüzyıllarına ait 8 bin nadide eserine ev sahipliği yapıyor.
Benaki Müzesi İslam Sanatları Müzesi, 28 Temmuz 2004 tarihinde dönemin başbakanı Kostas Karamanlis tarafından ziyarete açıldı. İslam tarihinin dört farklı döneminde üretilen 8 bin sanat eseri, müzenin dört farklı katında sergileniyor. Ziyaretçiler, İslam kültürünün geçirdiği evreleri görebiliyor. Müzenin teras katında ise Akropolis manzaralı kafeterya hizmet veriyor. İslam Sanatları Müzesi, Atina’nın arkeolojik kalıntıları ile ünlü Keramikos (Monastiraki) semtindeki ‘Agion Asomaton 22’ numarada bulunuyor.
“Aşk-ı Nebi Sergisi” New York’ta
İslam Kültür ve Sanat Platformu’nca, 2014 yılı Kutlu Doğum Haftası faaliyetleri kapsamında gerçekleştirilen “Hicaz’dan İstanbul’a Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)’in Sevgisi; Aşk-ı Nebi Sergisi” İstanbul’un ardından geçtiğimiz Eylül ayında New York’ta açıldı.
Platformdan yapılan açıklamaya göre, Hz. Muhammed (s.a.v.)’in doğumunun 1443. yılında, 2014 yılı Kutlu Doğum Haftası faaliyetleri kapsamında, Topkapı Sarayı Enderun Hazine Koğuşu ve Ayasofya Müzesi’nde olmak üzere iki aşamalı olarak gerçekleşen sergi, büyük ilgi gördü. Ayasofya Müzesi’nde sergilenen İslam sanatının eşsiz 41 örneği “Aşk-ı Nebi: Doğumunun 1443. yılında Hz. Peygamber (s.a.v.)/The Prophet Muhammad on the 1443th Anniversary of his Birth LOVE FOR THE PROPHET” sergisi ile New York’taki Türk Evi’ne taşınacak.
İstanbul'a Uluslararası İslam Üniversitesi Geliyor
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, İstanbul’daki 29 Mayıs Üniversitesi’nin Uluslararası İslam Üniversitesi’ne dönüştürülmesi için, Diyanet Vakfı’nın YÖK’e müracaatta bulunduğunu söyledi. Yeni üniversitenin Mısır’daki El Ezher ve diğer ülkelerdeki İslam üniversitelerine ‘destek’ ve ‘örnek’ olması hedefleniyor.