Allah (cc) Kuran`ın pek çok ayetiyle insanlara alçakgönüllü olmayı emretmiştir. Kibir ve büyüklenmenin ise Kuran`da şeytanın bir vasfı olduğu bildirilmiş ve iman edenlerin gururdan şiddetle sakınmaları hatırlatılmıştır. Dolayısıyla müminin en önemli özelliklerinden biri gurur ve kibirden kaçınması, mülayim, müşfik, tevazulu ve yumuşak başlı bir ahlak göstermesidir.
Kuran'da haber verilen, "Bizim ayetlerimize ancak onlarla kendilerine hatırlatıldığı zaman, hemen secdeye kapananlar, Rablerini hamd ile tesbih edenler ve büyüklük taslamayanlar iman eder" (Secde Suresi, 15) ayetinden, imanın en açık göstergelerinden birinin büyüklük taslamamak olduğu anlaşılmaktadır. Müminler "Allah, her büyüklük taslayıp böbürleneni sevmez. " (Nisa Suresi, 36) ayetini bilerek tevazulu ahlaklarında kararlılık gösterirler.
İman edenlerin bu ahlakı bir ayette şöyle bildirilmektedir:
"O Rahman'ın kulları, yeryüzü üzerinde alçakgönüllü olarak yürürler ve cahiller kendilerine muhatap oldukları zaman da "Selam" derler. " (Furkan Suresi, 63)
Abdülkadir Geylani Hazretleri eserlerinde müminlerin bu özelliğine dikkat çekmiş, Allah (cc)'ın, güzel ahlak göstererek Rabbimiz'e yakın olmak için çaba harcayanları seveceğini hatırlatmıştır:
Allah buyurdu: "Allah şüphesiz böbürlenenleri sevmez. " (Ankebut Suresi, ayet: 77)
Evet dünyalık elde etmekle böbürlenenleri sevmez. Dünya ile sevinenleri de sevmez. Ama Allah, kendini sevenleri, kendisine yakın olmak isteyenleri sever. Kavmin (Allah dostlarının) bütün gayesi, ahirette olan işleri çoğaltmaktır. Arzu ve lezzetlere sürükleyecek şeylerden vazgeçmektir. (Abdülkadir Geylani, Kalpleri Aydınlatan Sözler, sf. 47, Derleyen; Şeyh Muhammed Abdülkerim El-Kesnezâni)
Sana Rabbinin kapısını ve O`na varan yolu da göstereyim mi? Üzerinden kibir elbisesini çıkar, tevazu elbisesini giy. (Abdülkadir Geylani, Kalpleri Aydınlatan Sözler, sf. 56, Derleyen; Şeyh Muhammed Abdülkerim El-Kesnezâni)
Abdülkadir Geylani Hazretleri, insanları kibirden uzaklaştırıp kalplerine tevazuyu gerçek anlamda yerleştirecek olanın ise, herşeyin gerçek sahibinin yalnızca Rabbimiz olduğunu unutmamak olduğunu hatırlatmıştır. Tevazunun yolunun insanın, içerisindew bulunduğu acizliklerin ve muhtaçlığının gerçek anlamda farkına varmasının, Allah (cc)'ın kudretini gereği gibi takdir edebilmesi olduğunu bildirmiştir:
Amelini görme. Onlarla böbürlenme; bu hal sana yakışmıyor. Nefsi görmek, yapılan işlere karşılık beklemek iyi olmuyor. En iyisi bunları HAK`tan görmektir. Bütün işleri O`nun yardımıyla yaptığını anla; ona göre işlerini ayarla. (Abdülkadir Geylani, Fütühü`l Gayb (Gizliden Sesler), sf. 231, Tercüme; Abdulkadir Akçiçek, Alperen Yayıncılık )