Canlılar Evrimi Yalanlıyor: Beynimizdeki Hedef Takip Sistemi
ucgen

Canlılar Evrimi Yalanlıyor: Beynimizdeki Hedef Takip Sistemi

1415

Yoldan geçen bir arabaya baktığımızda, arabanın hareketi ile birlikte gözümüz otomatik olarak hareket eder. Bu sırada beynimizin ve gözümüzün farklı bölgelerinde pek çok işlem yapılır.

Uzmanlar gözümüzdeki sistemin bir benzeri olan hedef takip sistemini oluşturabilmek için ``imge işleme`` adı verilen son derece karmaşık matematiksel yöntemler kullanırlar. Bu yöntemler neticesinde hedeflenen cisim, görüntü içinde ayırt edilir, uzaydaki pozisyonu, hareket doğrultusu, hızı ve ivmesi gibi fiziksel birtakım değerler hesaplanır. Daha sonra bu değerler yorumlanarak görüntünün alındığı kamera ya da radarın motorlarına aktarılır. Böylece hedef, kamera ya da radarın görüntü alanının dışına çıkmamış olur.

Buraya kadar anlatılan son derece karmaşık matematiksel işlemleri de içeren bu sistem, beynimizde biz hiç çaba sarf etmeden ve farkında olmadan işler. Kameramız olan gözlerin üzerine düşen görüntü beyinde işlenerek cismin uzaydaki pozisyonu, hareket doğrultusu ve hızı gibi bilgiler hesaplanır. Daha sonra bu bilgiler doğrultusunda gözlerimizi hareket ettirmeye yarayan 12 kas, tam da olması gerektiği ölçüde gözü çevirir. Bu kusursuz sistem elbette çok ince bir hesap gerektirir.

Yüce Allah`ın yarattığı her detay gibi beynimizdeki bu yapı da Rabbimiz'in sonsuz aklının ve ilminin tecellilerindendir.

PAYLAŞ
logo
logo
logo
logo
logo
İNDİRMELER