Yüce Allah (cc), sonsuz kudret ve güç sahibi, sonsuz şefkat ve merhamet sahibidir. Allah (cc)'ın affediciliği, insanlar için çok büyük bir nimet, çok büyük bir rahmettir. Çünkü insan, yaşamı boyunca gaflete düşebilen, unutup yanılabilen, hata yapabilen bir varlıktır. Allah (cc), sonsuz merhameti ile insanlara, her zaman hatalarından dolayı bağışlanma dileme ve tevbe edebilme imkanı tanımıştır. Hatalarından pişmanlık duyan ve Allah (cc) korkusu ile samimi olarak günahlarının bağışlanmasını isteyen her insan, Allah (cc)'ın kendisini bağışlamasını umabilir. Allah (cc), bir ayetinde şöyle buyurur:
Kim kötülük işler veya nefsine zulmedip sonra Allah'tan bağışlanma dilerse Allah'ı bağışlayıcı ve merhamet edici olarak bulur. (Nisa Suresi, 110)
Bir hata sonucunda insanın tek yapması gereken, hatasından, bir daha geri dönmemek üzere vazgeçmesi, yaptıklarından samimi olarak pişmanlık duyması ve ölüm anı gelmeden evvel, vicdanının sesini dinleyerek tevbe etmesidir. Allah (cc), her kişinin düşündüklerini, sinelerinde saklı olanı bilendir. Kimin Kendisi'ne samimi olarak yöneldiğini ve pişmanlık duyduğunu, kimin samimiyetsiz davrandığını kuşkusuz bilir. Hatalarını bilerek tekrar eden, yaptıklarından ders almayan ve tüm bunlara rağmen Allah (cc)'ın bağışlayıcılığını uman, samimiyetsiz insanların durumunu Allah (cc) bir ayetinde şu şekilde haber vermiştir:
Tevbe; ne kötülükleri yapıp- edip de onlardan birine ölüm çatınca: "Ben şimdi gerçekten tevbe ettim" diyenler, ne de kafir olarak ölenler için değil. Böyleleri için acı bir azab hazırlamışızdır. (Nisa Suresi, 18)
Allah (cc)'ın insanların günahlarını bağışlayan olması ve onlara hayatları boyunca her an yeni imkan ve fırsatlar vermesi, Rabbimiz`in tüm insanlara çok büyük bir lütfudur. İnsan, bu büyük lütuf karşısında hiçbir zaman Allah (cc)'ın razı olduğu bir kul olabilmek için geç kalmış değildir. Yaşamı boyunca ne kadar hata yapmış olursa olsun, din ahlakından ne kadar uzak yaşamış olursa olsun, samimi olarak tevbe ettiği, hatalarını telafi etmek için çaba gösterdiği ve salih bir kul olduğu takdirde kurtuluş bulabilir. Samimi bir insan için geçmişte yapılan hatalar, birer ibret vesilesi, aynı hatalara tekrar dönmemek, benzerlerini bir daha yapmamak için öğüt alınması gereken hatırlatıcılardır. Allah (cc)'ın müminlere müjdesi, bir Kuran ayetinde şöyle bildirilir:
Kullarım Beni sana soracak olursa, muhakkak ki Ben (onlara) pek yakınım. Bana dua ettiği zaman dua edenin duasına cevap veririm. Öyleyse, onlar da Benim çağrıma cevap versinler ve Bana iman etsinler. Umulur ki irşad (doğru yolu bulmuş) olurlar. (Bakara Suresi, 186)