Klasik enerji kaynaklarının birçoğunun yapılan hesaplara göre bir süre sonra tükenecek olması, bu tür kaynakların çevreye büyük ve geri dönüşümü olmayan tehlikeler yaymaları, klasik enerji kaynaklarına olan ihtiyacın her geçen gün artması, gelişen teknolojiyi beslemekte yetersiz kalmaları ve en önemlisi, petrolün zor bulunan ve pahalı bir yakıt olması...
Tüm bu sebepler, günümüzde yeni enerji kaynakları arayışına sebep olmaktadır. Bunun sonucunda ise yeni enerji kaynaklarının çeşitliliğinde bir artış yaşanmaktadır. Bu kaynakların neredeyse tamamının ortak yönüyse, çevre için kısa ve uzun vadede olumsuz etki meydana getirmemeleridir. İşte bu kaynaklardan birisi olan ve bilim adamları tarafından gelecekteki en önemli enerji kaynağı olmaya aday gösterilen, Bitkisel yağlardan elde edilen ‘biyodizel’i sizler için araştırdık...
Biyodizel’in Hammaddesi: Kanola Bitkisi
Bugün dünyada, çevreye zarar vermemesi ve ülkelerin ekonomisinde dışa bağımlılığı kaldırması açısından oldukça önemli bir yeri olan biyodizel, boyu bir metreyi geçmeyen, sarı çiçeklerinin genişliği ise yalnızca 10 ila 12 milimetre olan küçük bir bitkiden elde edilmektedir. Doğada kendiliğinden yetişen bu bitkinin adı “kanola”dır. Çok derinlere kök salan kanola bitkisi, toprak için son derece faydalıdır. Kanola tanesinde bulunan % 38–50 yağ, % 16-24 protein, zengin oleik ve linoleik asit miktarı ve yağının kaynama noktasının yüksek olması (238° C) nedeniyle önemli bir yağ bitkisidir. Kanoladan elde edilen yağın kolesterolü düşüktür, yani kalp dostudur.
Sulama imkanlarının az olduğu yerlerde buğdaydan sonra kanola ekilebilir. En önemli özelliği ise, hardal üretiminde kullanılan bitkinin yaprakları ile, hayvansal yağ artıkları ya da yemek atıkları gibi işlemden geçirilen çöplerin karıştırılarak, tamamen doğal bir yakıt olan biyodizelin üretilebilmesidir. 3 ton kanola bitkisinden tam 1,2 ton araç yakıtı üretilebilmektedir.
Neden Biyodizel Yakıt Tercih Ediliyor?
1992 yılında piyasaya sunulan biyodizel enerji kaynağı, önemli bir sektör oluşturma konusunda çok büyük bir potansiyele sahiptir. Bunun başlıca nedenlerini şöyle sıralamak mümkündür:
• Biyodizel, yakıt yerine doğrudan kullanılabilmektedir.
• Dizele yakın bir yakıt verimine sahiptir.
• Hayvansal ve bitkisel yağlardan elde edilebilmektedir.
• Enerji tarımı (kanola, soya gibi enerji üretiminde kullanılan bitkilerin tarımı) için işgücü ve ekonomik sektör oluşturma potansiyeli vardır.
• Karbondioksit miktarını % 78 oranında düşürdüğü için çevreci bir yakıttır.
• Çevre dostu dizel motorunun alternatif yakıtı olan biyodizel, dizel motorunda kullanılabilecek en ucuz alternatif yakıttır.
• 1987 yılından itibaren Avrupa ülkeleri ve ABD’de üretilen ve dizel araçlarda olduğu gibi dizel tüm motorlarda hiçbir işlem yapılmadan direk kullanılabilen bu yeni yakıtta, kurşun, kükürt ve parafin gibi zararlı maddeler de kullanılmamaktadır.
Motorinin Oluşturduğu Hava Kirliliğinin Boyutu
AB tarafından yayınlanan araştırma raporu sonuçlarına göre; aynı miktarda motorin ve biyodizel ile yapılan çalışmada motorin tüketimi ile 3,2 kg CO2 (karbondioksit) emisyonu oluşurken, biyodizel tüketiminde bu miktar 2 – 2.5 kg azalarak 0,7 kg seviyesine kadar düşmektedir.
Biyodizelin Avantajları
* Petrol dizelinin depolanma koşullarında depolanabilir.
* Küçük işletmelerde lokal olarak üretimi mümkündür.
* Biyodizel, petrol dizeline oranla daha iyi bir yağlayıcı olduğundan motorun ömrünü uzatır.
* Biyodizel taşınma ve depolanması güvenli bir yakıttır. Ayrıca yüksek alevlenme noktasına (149°C) sahiptir. Bu değer petrol dizeli için 125°C‘dir.
* Yanmamış hidrokarbon oranı petrol dizeline göre %90, kanserojen etkisi olan aromatik hidrokarbonlara göre ise %75-90 oranında daha azdır.
* Üretimin tamamen yerli olabilmesi sebebiyle ithal bağımlılığını ortadan kaldırır.
* Kanola ve soya tarımına önem verilmesiyle tarım üreticisi bir yandan kendi ihtiyacı olan ucuz dizel yakıtı üretirken öte yandan artan üretim gücü ve kapasitesi ile ekonomiye katkı sağlar.
Biyodizel Kullanımının Çevre İçin Önemi
Biyodizel alkolle bitkisel yağın kimyasal reaksiyonundan elde ediliyor. Biyodizeli asıl öne çıkaran ise atık yağlardan ve organik atıklardan üretilebilmesi. Bu sadece maliyeti düşürmekle kalmıyor, çevreye zarar verecek maddelerin yeniden değerlendirilmesinin önünü açıyor. Biyodizel, saf veya benzinle karıştırılarak herhangi bir dizel motorda kullanılabiliyor. Uzmanlar, %20 biyodizel, %80 dizel karışımının dahi küresel ısınmaya neden olan karbon monoksit emisyonunu %21, hidrokarbon emisyonunu da %47 oranında düşüreceğini belirtiyorlar.
SONUÇ
Yenilenebilir* enerji kaynaklarından biyodizel; ülke ekonomisine, ülkenin dışa bağımlılığının azalmasına, hava ve çevre kirliğinin önlenmesine, dünya fosil yakıtlarının korunmasına vereceği katkılarla gelecekte, petrol ürünlerinden elde edilen motorinin alternatifi olarak daha çok gündemde olacaktır.
Pek çok nimet gibi, enerji problemiyle ilgili bizlere sunulan çözümler de, Yüce Allah’ın üstün yaratma sanatıyla bizlere sunduğu nimetlerden bir tanesidir.
Sonsuz rahmet sahibi Yüce Rabbimiz’in kuru bir toprakta yetişmesini sağladığı bu bitki, gelecekte dünyadaki enerji probleminin önemli çözümlerinden biri olarak görülmektedir. Rabbimiz'in alemleri yaratmadaki benzersizliği Kuran’da şöyle haber verilir:
“(Onlar mı) Yoksa, gökleri ve yeri yaratan ve size gökten su indiren mi? Ki onunla (o suyla) gönül alıcı bahçeler bitirdik, sizin içinse bir ağacını bitirmek (bile) mümkün değildir...” (Neml Suresi, 60)
*Yenilenebilir Enerji Kaynakları Nelerdir?
Yenilenebilir enerji, "doğanın kendi döngüsü içinde, bir sonraki gün aynen mevcut olabilen enerji kaynağı" olarak tanımlanmaktadır. Bugün yaygın olarak kullanılan fosil yakıtlar, yakılınca biten ve yenilenmeyen enerji kaynaklarıdır. Oysa hidrolik (su), güneş, rüzgar, deniz akıntıları ve jeotermal gibi doğal kaynaklar yenilenebilir olmalarının yanı sıra temiz enerji kaynakları olarak karşımıza çıkmaktadırlar.
http://www.bugday.org/article.php?ID=79