Haberturk.com’da 26 Şubat 2006 günü yayınlanan bir haberde maymunların bazı zeki davranışlarından yola çıkılarak evrim masalları anlatıldı. “Para konusunda da maymunlarla benzer mantiğa sahibiz” başlığıyla yayınlanan yazıda, para karşılığında salatalık alışverişi için eğitilen capuchin maymunlarının zeki davranışları anlatılıyor, yazının spotunda şu şekilde bir evrimci iddiaya yer veriliyordu:
Kimi araştırmacılara göre, insan ve Capuchin maymunları arasındaki davranış benzerliklerinin kökleri evrimsel sürece dayanıyor. Kaybetme korkusunun köklerinin çok derin olması, belki, atalarımızın o eski dönemlerin çok değişken çevresel şartlarında hayatta kalabilmesine de neden olmuş olabilir.
Maymunlarda çeşitli zeki ve sosyal davranışlar görülür. Evrimciler, maymunların başarıyla taklit ettikleri insan davranışlarına dikkat çekerek arada benzerlikler kurarlar. Maymunların zeka açısından insana en yakın canlı olduğunu iddia eder ve bu benzerlikleri insanın maymundan evrimleştiği iddiasına dayanak gösterirler. Oysa maymun zeka ve davranışlarının evrime kanıt olduğu iddiası geçersizdir. Çünkü doğada, evrimcilerin hayali ağacında insana çok uzak olmalarına karşın zeka gerektiren insani davranışlar gösteren sayısız canlı vardır.
Örneğin insanlar, Haberturk.com’un başlığına paralel olarak “geometri konusunda, altıgen petekler inşa eden arılarla benzer mantıklara” veya “mühendislik konusunda, akıntıya karşı göbekte dışbükey yaya sahip barajlar inşa eden kunduzlarla benzer mantıklara” veya “inşaat konusunda, gökdelen inşa eden termitlerle benzer mantıklara” sahiptirler. (Burada belirtmek gerekir ki, hayvanlar için “mantık” ifadesi kullanmak bilimsel bir tutum değildir. Çünkü mantık, muhakeme yani düşünme yeteneğiyle ilgilidir ve dil yeteneği olmaksızın mantık yürütmek mümkün değildir. Dil yeteneği ise sadece insana hastır.)
Ancak elbette bu davranış benzerlikleri, insanların arılarla, kunduzlarla veya termitlerle ortak atalarından kalmış değildir. Evrimciler insanlarla davranış benzerliği açısından doğada birçok canlının var olduğunu bildikleri halde özellikle maymunları seçip tercih etmektedirler. Çünkü evrimi en baştan bir dogma olarak körükörüne benimsemişlerdir ve insanın evrimi masalının başaktörlerinden birisi maymunlardır.
Bilinmelidir ki bu tektaraflı bakış açısından kurgulanan evrim hikayelerinin hiçbir bilimsel yönü bulunmamaktadır. Bunlar tümüyle hayalgücü ve önyargıya dayalı senaryolardan ibarettir. İnsan ve maymunların davranış benzerliklerinin hayali evrimsel sürecin bir mirası olduğu iddiasının doğruluğunu tartışmada herhangi bilimsel bir araç bulunmamaktadır. Çünkü fosillerin aksine davranışlar taşlaşmaz, milyonlarca yıl önce yaşamış insan veya maymunların yaşamına dair iz bırakmazlar. Dolayısıyla bu senaryoların çıkış noktası bilimsel kanıtlar değil, evrimi körükörüne benimsemiş araştırmacıların hayalgücüdür.
Kısacası capuchin maymunlarının insanlarla benzer birtakım davranışlar sergilemesi evrim teorisi adına hiçbirşeyin kanıtı değildir. Hatta insan ve diğer canlıların davranış benzerlikleri evrim teorisine göre kurgulanmış olan hayat ağacıyla karşılaştırıldığında evrimin iddialarıyla bariz şekilde çelişen sonuçlar elde edilir. Çünkü hayali evrim ağacına göre insana çok uzak gibi gösterilen canlılar, insanın en yakın akrabası olarak gösterilen şempanzeden çok daha zeki davranışlar gösterebilmektedirler. Örneğin bir karga, evrimcilerin hayat ağacında insana yakınlık açısından şempanzeye oranla çok çok uzak bir dalda yer almaktadır. Ancak kargaların, hiçbir şempanzenin yanına dahi yaklaşamayacağı kadar zeki davranışlarda bulunduğu bilinmektedir.
Pasifik adalarından New Caledonia’da yaşayan Corvus moneduloides türü kargalar alet yapımında şempanzelerden çok üstündür. 2002 yılının sonlarına doğru bir karganın bu alandaki yeteneği bilim adamlarını şaşkına uğratmıştır . BBC, "Betty, en yakın akrabalarımızı utandırdı" yorumunu yaparak şempanzelerin insandan sonra en zeki canlı olduğu tezinin geçersiz olduğunu vurgulamıştır.
Buna göre, eğer davranış benzerlikleri kıstas alınacak olursa, insanlar şempanzelerle değil kargalarla daha yakın bir ortak ataya sahip olmalıdırlar!
Görüldüğü gibi hayali evrimsel akrabalıklar, davranış benzerlikleri temel alındığında başka, anatomi temel alındığında bambaşka evrim ağaçları ortaya çıkarmaktadır. Açıktır ki, bu durum evrimcilerin iddiaları aleyhinde çelişki oluşturmaktadır. Bu durum, maymunlarla olan davranış benzerlikleri üzerine oturtulan evrimci senaryoların herhangi bilimsel dayanağı bulunmadığını daha da güçlü şekilde göstermektedir.
Haberturk.com’a bilimdışı masallarla sürdürdüğü evrim propagandasına son vermesini tavsiye ediyoruz.