Amaç Kosova'nın Bağımsızlığını Engellemek mi?
"Büyük Arnavutluk hedefliyorlar" gibi suni propagandalarla Makedonya yönetimini tahrik etmeyi amaçlayan sözlerin ardında iyi niyetlerin yatmadığı, bölge hakkında yüzeysel bir bilgi sahibi olanlar tarafından bile hemen anlaşılmaktadır. Kosova'nın bağımsızlığının Makedonya'daki Arnavutları da silahlı mücadeleye yönelteceği, bu nedenle de engellenmesi gerektiği şeklindeki iddianın altında ise Sırp propagandası yatmaktadır. Asıl hedef Makedonya yönetiminin Kosova'ya verdiği desteği kesmek ve Kosova'nın tekrar Sırp yönetimine terk edilmesini sağlamaktır.
Son günlerde Makedonya ve Kosova sınırında yaşanan çatışmalar Balkanlar sorununa yeni bir boyut kazandırdı ve Güneydoğu Balkanlar'daki çözülmemiş sorunları su üstüne çıkardı. Bu sorunların en başında ise bölgede yaşayan Arnavutların geleceği geliyor.
İşte bu noktada Makedonya yönetimine çok büyük bir sorumluluk düşüyor. Bu aşamada alacakları karar, belki de tüm Balkan halklarının hayatını ilgilendiriyor. Bu nedenle de Makedon yönetiminin gerek Sırbistan, Yunanistan, Bulgaristan gibi Balkan ülkelerinden, gerekse Avrupa ülkelerinden ardı ardına gelen destek mesajlarının gerçek nedenlerini çok iyi analiz etmesi gerekmektedir.
Suni Propagandalarla Makedonya Yönetimi Kışkırtılıyor
"Büyük Arnavutluk hedefliyorlar" gibi suni propagandalarla Makedonya yönetimini tahrik etmeyi amaçlayan sözlerin ardında iyi niyetlerin yatmadığı, bu ülkelerin geçmiş uygulamalarıyla sabittir. Kosova'nın bağımsızlığının Makedonya'daki Arnavutları da silahlı mücadeleye yönelteceği, bu nedenle de engellenmesi gerektiği şeklindeki iddianın altında ise Sırp propagandası yatmaktadır. Asıl hedef Makedonya yönetiminin Kosova'ya verdiği desteği kesmek ve Kosova'nın tekrar Sırp yönetimine terk edilmesini sağlamaktır. İşte bu nedenle de Makedonya yönetiminin bu aldatıcı Sırp telkinleriyle hareket etmek yerine, Arnavut toplumuyla biraraya gelip, sorunları barış yoluyla çözmek için kalıcı adımlar atması gerekmektedir.
Sırpların Makedonya'yı kullanarak, Kosova'nın bağımsızlığını engelleme yönündeki girişimlerine dur demek yine Makedonya yönetiminin elindedir. Üstelik Kosova'daki bağımsızlık hareketi geri dönülmez bir noktadadır ve Balkanlar'daki huzur ve istikrar büyük ölçüde Kosova'nın bağımsızlığına bağlıdır. Çatışmaların ardından yaşanan bazı gelişmeler, asıl sorunun Kosova olduğu gerçeğini bir kez daha gözler önüne sermiştir. NATO güçlerinin ilk yaptıkları şey, Sırp askerlerinin Kosova'nın askerden arındırılmış sınır bölgelerine geri dönmelerine izin vermek olmuştur. Arnavut toplumunda büyük kaygı yaratan bu gelişmelerin olayları daha da karıştıracağı tüm siyasi gözlemcilerin ortak kanaatidir. Bu bir anlamda Kosova'nın tekrar Sırpların eline verilmesi demektir.
İşte son günlerde yaşanan gelişmelerin kritik noktası da budur ve Kosova Arnavutlarının böyle bir şeyi, yani tekrar Sırp yönetimi altına girmeyi kabul etmeleri mümkün değildir. NATO'nun attığı bu adımın nasıl bir kaosa neden olabileceğini önümüzdeki günler bize gösterecektir.
Makedonya'daki Müslüman - Türk Varlığı
Geçtiğimiz hafta can güvenliği nedeniyle Makedonya'nın başkenti Üsküp'ten gelerek Kapıkule sınır kapısından Türkiye'ye giriş yapan Makedonyalı Türk sayısının 10 binin üzerinde olduğu bildiriliyor. Yetkililer bu sınır kapısından Türkiye'ye yapılan giriş sayısının son dönemde 7 kat arttığını belirtiyorlar. Bölgede günden güne eriyen Müslüman Türk varlığı son çatışmalarla birlikte önemli ölçüde darbe yemiş durumda.
Türk ırkından birçok uygarlığın hüküm sürdüğü Makedonya topraklarında tarihte Hunlar, Avarlar, Kumanlar, Peçenekler ve Osmanlı Türkleri uzun yıllar yaşamışlar. 1300 yılından sonra da Anadolu'dan Makedonya'ya çok sayıda Türk göçmenler yerleştirilmiştir. Ancak son yüzyılda bölgede Türklere karşı sistemli bir asimilasyon politikası uygulanmaktadır. Nitekim 1953 yılında 203.000 olan Türk nüfus sayısı günümüzde 77.000'e kadar gerilemiştir.
Her türlü olumsuzluğa rağmen Makedonya'daki Müslüman-Türk nüfus eğitim ve öğretimi Türkçe olarak gerçekleştiriyor. Türklerin eğitim gördüğü kuruluşlarda 264 Türk öğretmen görev yapıyor. Makedonya'da Türklerin en yoğun olarak yaşadıkları şehirler Üsküp, Gostivar, Ohri ve Resne'dir. Bölgedeki Müslüman-Türklerin bir gazetesi, dergisi ve bir yerel televizyonu bulunuyor. Yugoslavya Federasyonu döneminde Makedonlarla birlikte kurucu millet statüsünde bulunan Türkler, yeni anayasa ile birlikte bu haklarını kaybettiler. Siyasi alanda faaliyet gösteren "Türk Demokratik Birliği" ise bölgedeki Müslüman-Türk varlığının haklarını korumaya çalışıyor.