İngiltere Savunma Bakanlığı, İngiliz ordusunda görev yapan Müslümanların sayısının 2007 yılından bu yana yüzde 40 arttığını açıkladı.
Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bakanlığın İslam danışmanı İmam Asım Hafız'ın görüşlerine yer verildi. Hafız, Müslüman olmakla İngiltere'yi savunmanın çelişmediğini vurgulayarak, İngiliz Müslümanların çok iyi askerler olabileceğine inandığını ifade etti.
İngiliz ordusunun ilk Müslüman din görevlisi olan Hafız, "İngiliz ordusunda Müslümanların sayısının artması doğal bir değişim çünkü toplum daha anlayışlı hale geliyor" dedi.
Açıklamada, İngiliz ordusunda görev yapan Müslümanların günde beş vakit namaz kılabildiği ve oruç tutabildiği bildirildi. Ordudaki Müslümanların ayrıca helal gıda tüketebildikleri ve üslerinde dua odalarının bulunduğu kaydedildi.
İngiliz ordusunda 620 Müslümanın bulunduğu belirtildi. Birleşik Krallık'ta yaklaşık 3 milyon Müslüman yaşıyor.
www.risalehaber.com
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) Medeniyetler İttifakı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Recep Şentürk, medeniyetler arası ilişkilerin yapısal dönüşüme uğradığını ve medeniyetlerin içiçe geçtiğini söyledi. Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Açık Medeniyet: Küreselleşme ve AB Sürecinde Medeniyetimizin Geleceği Konferansı”nda konuşan Şentürk, geçmişte medeniyetler arası ilişkilerin son derece sınırlı olduğunu anlattı. Şentürk, iletişim ve ulaşımdaki hızlı ilerlemelerle mesafenin öneminin sıfırlandığını, uzaklığın insanların ulaşımını ve iletişimini engellemediğini dile getirdi. Klâsik dönemde sadece coğrafi açıdan yakın medeniyetlerin il halinde olduklarına dikkati çeken Şentürk, şu anda ise bütün medeniyetlerin iletişim kurduğunu vurguladı.
Medeniyetler arası ilişkilerin giderek yoğunlaştığını aktaran Şentürk, medeniyetlerin iç içe girmesinin “çok medeniyetli toplum” denilen yeni olguyu doğurduğunu belirtti. “Medeniyetler arası ilişkiler, yapısal dönüşüme uğradı ve medeniyetler iç içe geçti” diyen Şentürk, “Artık insanlar farklı medeniyetlerle aynı mekanı paylaşabiliyor. Farklı medeniyetlerden insanlar artık farklı coğrafyalarda yaşamıyor, aynı mekanı paylaşıyor. Şehirler giderek daha fazla kozmopolit hale geliyor çünkü farklı şehirli insanlar farklı bölgelerde yaşamaya başlıyor. Örneğin, şu anda İstanbul’da dünyanın her yerinden insanlar var. Ben buna ‘çok medeniyetli toplum olgusu’ diyorum. Çok farklı din, medeniyet ve ırklardan insanlar aynı yerde yaşayabiliyor” ifadelerini kullandı.
Şentürk, İslâm dininin Amerika’da en hızlı yayılan ikinci din konumunda olduğuna işaret ederek, 5 bin Müslümanın kongre binasının önünde Cuma namazı kılabildiğini anlattı. Yarım asır önce böyle bir şeyin düşünülemeyeceğini dile getiren Şentürk, sözlerini şöyle tamamladı: “Batı medeniyeti, İslam medeniyetini, İslam medeniyeti de Batı medeniyetini etkiliyor. Burada, bütün medeniyetler birbirlerini etkiliyor. ‘Birbiriyle iyice karışan, iç içe giren bu medeniyetlere mensup insanlar arasındaki ilişkileri nasıl düzenleyeceğiz’ diye bir soru ortaya çıkıyor. Buna ‘farklılık yönetimi de’ diyebiliriz. Şu anda bütün dünya medeniyetlerinin, bütün ülkelerin en temel problemi farklılık yönetimidir. Bunlar barış içinde idare edilirse çok büyük güç haline dönüşebilir. Mesela Amerika’da 10 milyon Müslüman var. Amerikan ordusunda binlerce Müslüman asker var. Müslümanlar ayrı yerde yaşamıyor, Amerika’nın içinde yaşıyor. Şu anda İslam dünyada en hızlı yayılan din.”
www.yeniasya.com.tr