Sayın Adnan Oktar, kendisiyle yapılan röportajlarda Irak'taki sorunların nasıl çözüme kavuşturulacağı yönündeki soruları cevaplarkan, Türkiye'nin Irak'ta oynayacağı etkin role ve Türk İslam Birliği'nin önemine dikkat çekmektedir. Türkiye ve Irak arasındaki kültürel ve ekonomik iş birliklerinin artması gerektiğine, toplumların birbirine daha da kaynaşması için sivil toplum kuruluşlarının aktif görev almasının önemine, Türkiye'nin Irak'a ağabeylik yapmasının şart olduğuna işaret etmektedir. Bunların gerçekleşmesi durumunda, Irak'ın huzura kavuşacağını, Iraklıların da, Türkmenlerin de, Kürtlerin de rahat edeceğini ve bu çözümün ABD için de rahatlık olacağını söylemektedir. Sayın Adnan Oktar'ın konuyla ilgili açıklamalarından biri şu şekildedir:
Adnan Oktar: Türkiye’nin Irak politikası tabii çok hayati. Türkiye’nin önemli bir hedefi, Irak’ın milli bütünlüğünün bozulmamasını sağlamak, yani Irak’ı bir bütün olarak ele almak ve bütün kalmasını sağlamak ve Irak ile çok içli dışlı olmak. Irak sanki bizim bir şehrimiz gibi olması gerekir, aslında TÜRK-İSLAM BİRLİĞİ DÜŞÜNCESİ İÇERİSİNDE İLK BİRLEŞME YAPILMASI GEREKEN ÜLKE DİYEBİLİRİM IRAK İÇİN… Bu Irak için müthiş bir kurtuluş olur, bir anda Irak’ı adeta patlatır, muazzam bir ekonomik gelişme, muazzam bir huzur, muazzam bir ekonomi de canlanma ama çılgınca bir canlanma olur ve Irak halkı bütün şu ızdırapdan, çileden, acıdan birkaç gün içinde ferahlar, kurtulur. TÜRKİYE’NİN HİMAYESİNE GİRMEYİ İSTEMEK IRAK İÇİN ÇOK BÜYÜK BİR NİMET OLUR. Türkiye, şunu söyleyecek “BIZ YÖNETIMDE TÜRKİYE’NİN ETKEN OLMASINI İSTİYORUZ” yani bizim yönetimimizde, memleketin yönetiminde birinci dereceden etkili güç olsun. YANİ GARANTÖR DEVLET OLSUN. Nasıl Kıbrıs’a garantör Türkiye yani Kıbrıs-Türk ilişkisi nasıl, bunun gibi olsun. Türkmeneli: Ama bunu Amerika kabul eder mi sizce? Adnan Oktar: Amerika’nın müthiş lehine bu. Yani adamı ölmeyecek, Amerika gelsin şirketlerini kursun, Türkiye’nin yönetiminde olduğunda, istediği gibi ticari faaliyetler yapsın. BU AMERIKA’YI MÜTHİŞ YIPRATIYOR, ŞU ANKİ SİSTEM. YANİ TÜRKİYE GARANTÖR OLARAK BÖLGEYE GİRDİ Mİ, O SAAT ORADA TERÖR BİTER, KONU BİTER. Yani Araplar müthiş rahat eder, Türkler rahat eder, Kürtler rahat eder, herkes rahat eder. (Türkmeneli TV, 11 Nisan 2008) |
Bu açıklamadan bir kaç ay sonra, basında Türkiye'nin Irak'ta liderlik yapması gerektiğiyle ilgili haberler çıkmaya başlamıştır. Bunlardan biri, ABD Daimi Birleşmiş Milletler Temsilcisi Zalmay Halilzad'ın açıklamasıdır. Halilzad açıklamasında, Türkiye'nin Irak için en önemli ülkelerden biri olduğunu belirtmiş ve yakın gelecekte BM'in Irak'ta daha aktif rol üstleneceğini ve bu durumda BM'YE IRAK'TA TÜRKİYE'NİN ÖNCÜLÜK YAPABİLECEĞİNİ SÖYLEMİŞTİR.
Sayın Adnan Oktar'ın Türkiye ve Irak arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesini teşvik eden açıklamalarının ardından başka diğer önemli gelişmeler de olmuş; 18 yıl aradan sonra ilk defa bir Türkiye Başbakanı Irak'ı ziyaret etmiş; iki ülke arasında özellikle petrolü arama, çıkarma ve boru hatları konusunda çok önemli anlaşmalar imzalanmış; Irak'ın yeniden imarında Türk firmalara büyük pay verilmiş ve bu iyi ilişkiler uluslararası kamuoyunun da takdirini ve desteğini almıştır.