Müminler Kuran`ı çok iyi bilen, Kuran`daki hikmeti akıllarında tutarak hayatlarının her anında Kuran`da tarif edilen güzel ahlakı yaşamaya gayret gösteren, Peygamberimiz (sav)`in yaşantısını kendilerine örnek alan kişilerdir.
Dünya hayatının gerçek yüzünü bilip, asıl hayatı olan ahiret için hazırlık yapan bir müminin Allah (cc) korkusu ve sevgisi çok derindir. Derin iman sahibi müminlerde büyük bir akıl, feraset, basiret oluşur. İman edenlere nasip olan bu ilim onları Allah (cc)`ın hoşnut olmadığı tüm kötü tavırlardan, ruh hallerinden, düşüncelerden uzakta tutar. Unuttukları ve yanıldıkları için yaptıkları hatalar üzerinde ise ısrar etmez, hemen telafi etme yönünde bir çaba içine girerler. Allah (cc) Kuran`da müminlere şöyle buyurmaktadır:
"... Ve 'çirkin bir hayasızlık' işledikleri ya da nefislerine zulmettikleri zaman, Allah'ı hatırlayıp hemen günahlarından dolayı bağışlanma isteyenlerdir. Allah'tan başka günahları bağışlayan kimdir? Bir de onlar yaptıkları (kötü şeylerde) bile bile ısrar etmeyenlerdir." (Al-i İmran Suresi, 134 - 135)
İnsan gaflete düşebilen, unutan, yanılabilen, hata yapabilen bir varlıktır. Her an, pek çok konuda eksik düşünebilir, yanlış bir karar verebilir, hatalı bir tavır sergileyebilir. Bu nedenle de Allah (cc)'ın sonsuz şefkati ve merhameti insanlar için çok büyük bir lütuf, çok büyük bir nimettir. Hata yapan müminin yapması gereken, hatasından ibret almak, pişman olup doğruya yönelmek, vakit geçirmeden Yüce Allah (cc)'a sığınmak ve bir daha o hatayı tekrarlamamak için gayret göstermektir.
Büyük İslam alimi İmam Gazali Hazretleri, gerçek ilim sahiplerinin Yüce Allah (cc)`a olan derin bağlılıklarını ve nasıl bir hassasiyet içinde olduklarını Delaletten Hidayete adlı eserinde şöyle anlatmaktadır:
Hakiki alim, günahı ancak yanılmak suretiyle işler. O günah işlemekte asla ısrar etmez. Zira hakiki ilim, günahın öldürücü bir zehir, ahiretin de dünyadan daha hayırlı olduğunu öğretendir. Bunu bilen kimse, daha hayırlı olanı, daha kötüye değişmez. Bu ilim, insanların çoğunun meşgul olduğu çeşitli ilimlerle elde edilmez... Hakiki ilimse, sahibinde Allah`a karşı haşyet ve korkuyu arttırır. Bu korku kendisiyle günahları arasına girer. Ancak beşerin kurtulamadığı hatalar müstesnadır. Bunlar imanın zayıflığını göstermez. Mümin hatalara düşerse de, çok tevbe edicidir. Günah işlemekte israr etmez.(Dalaletten Hidayete, İmam-ı Gazali, s. 95, Tercüme: Prof. Dr. Ahmet Subhi Furat, Şamil Yayıncılık - İst.)
Müminler hata yapmamaya, Allah (cc)'ın sınırlarını korumaya çok özen gösterirler. Aynı şekilde hatalardan sonra tevbe edip sonsuz merhamet sahibi Yüce Allah (cc)'tan bağışlanma dilemek de çok üstün bir mümin özelliğidir.