Canlılar Evrimi Yalanlıyor: Bitkiler Çölde Nasıl Hayatta Kalıyor?
ucgen

Canlılar Evrimi Yalanlıyor: Bitkiler Çölde Nasıl Hayatta Kalıyor?

32610

Çöl bitkilerinin aşırı sıcakla ve susuzlukla mücadele etmesi gerekir. Bu yöntemlerden biri de ``uykuda kalmak``tır. Özel yapıları ile kuraklığa ve susuzluğa dayanarak bu yöntemi kullanan bitkiler ise "efemeral" bitkiler olarak adlandırılmaktadır. Genellikle bir sene yaşayan ve kuraklık durumlarında tohum halinde uykuda kalarak susuzluktan kurtulan bu bitkiler, yağmurdan sonra çok çabuk bir şekilde tohumlarını açıp yeşillenirler ve fideleri çok hızlı bir şekilde büyür. Çiçeklenme çok kısa bir sürede oluşur ve böylece bitki, tohumdan tohum üretme aşamasına sadece birkaç hafta içinde geçebilir.

Çölde yağmur dengesizdir. Bu yüzden çöl bitkilerin tohumlarının yeşillenme zamanını farklılaştırabilen bir özelliğe sahiptirler ve yeşillenmeyi engelleyici bir madde vardır. Tohuma ilk defa su ulaştığında, onun yüzeye çıkma aşaması tamamlanır. Ancak tohumun yeşillenebilmesi için bu koruyucu maddenin etkisiz hale gelmesi gerekir. Bu işlem ise tohumun ikinci defa suyla buluşmasıyla meydana gelir. Eğer ikinci defa su gelmezse yani yağmur yağmazsa tohum filizlenmez. Bu nedenle tohumlar ıslanmak için iki evreye ihtiyaç duyar; ilki tohumların yüzeye çıkmasına neden olur, ikincisi de yenilenmeyi engelleyici maddeyi giderir ve ancak bu engelleyici maddenin gitmesinden sonra yeşillenme meydana gelir.

Çöl bitkilerindeki özel sistemler açıkça evrimi yalanlamaktadır. Özel yapılar ve tohumu korumak için alınan tedbirler yaratılış gerçeğinin delillerindendir.

PAYLAŞ
logo
logo
logo
logo
logo