Atlas dergisi yazarlarından Mustafa Cemal, dergisinin Kasım 2003 sayısında "Gen ve Mem" başlıklı bir yazı yayınladı. Sayın Cemal, kem göz inancının oldukça geniş bir coğrafyada yayılmış olmasına dikkat çekiyor, bu durumu militan ateist ve aynı zamanda koyu bir Darwinist olan Richard Dawkins’in bencil gen ve mem safsatalarıyla ilişkilendirerek açıklamaya kalkışıyordu.
Mustafa Cemal’in bu yazısı okurlara ilk bakışta bilimsel bir açıklama gibi görünmüş olabilir. Ancak yazıda ortaya konan tezlerin hiçbir bilimsel dayanağı yoktur.
Sayın Cemal, genlerin kendilerini devam ettirmek için kendi aralarında rekabet halinde olduklarını, bir yandan da ‘mem’lerle mücadele ettiklerini yazmaktadır. ‘Mem’leri, ‘yinelenebilen her türlü düşünce ve davranış örüntüsü’ olarak niteleyen Cemal, memlerin genler üzerinde kurduğunu iddia ettiği sözde hakimiyete örnekler vermektedir. Cemal’e göre, iletişimin gelişmiş olduğu toplumlarda bilginin çoğalması ve üremenin gerilemesi memlerin yayılmasına bir örnek oluşturmaktadır.
Sayın Cemal’in sözünü ettiği bu mem tezinin bilimle hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Çünkü varlığı herkesçe bilinen fikir ve davranış aktarımlarına ‘mem’ etiketinin yapıştırılmasıyla sınırlı, hiçbir yeni bilgi kazanımı meydana getirmeyen bir tezdir bu. Nitekim ateşli bir evrimci olan Jerry Coyne bile, mem tezinin "bilim dışı" olduğunu ve memlerin sadece "eski ve geleneksel fikirlerden oluşan bir kutuya gösterişli ama sahte bir ambalaj"dan ibaret olduğu yorumunu yapmıştır . 1
Peki ama aslında bir zoolog olan Richard Dawkins’in, akademik kariyerinin dışında bir alanda (psikoloji) böyle bir safsata ortaya atması ve Mustafa Cemal2 (ve Ali Atıf Bir3 ) gibi köşe yazarlarının bu bilim dışı teze yer vermelerinin sebebi ne olabilir?
Bunun tek sebebi, sözkonusu tezlerin ateist dünya görüşüne bilimsel görünümlü bir zemin görevi görmeleridir. Dine karşı saygısız ve düşmanca düşüncelerini sıklıkla ifade eden biri olan Dawkins, ve onun yandaşları, bu tezleri savunarak hem biyolojik evrim aldatmacasını; hem de dinin, memler arasındaki rekabetten ortaya çıktığı yalanını yaygınlaştırmaya çalışmaktadırlar. Kısacası bencil gen ve mem tezleri tamamen bilim dışı olan ve sadece ateizm propagandası amacıyla başvurulan safsatalardan ibarettir.
Ancak bu propaganda boşunadır. Daha da önemlisi, modern bilim evrim teorisinin geçersizliğini göstermiş ve canlılığın temelindeki bilgi ve kompleksliğin ancak bilinçli tasarımla açıklanabileceğini ortaya koymuştur. Böylece kutsal kitaplarda anlatılan yaratılış, bilimin bulgularıyla da doğrulanmış ve bilimle dinin -Darwinist/materyalist çevrelerin propagandasının aksine- birbirleriyle uyum içinde olduğu ortaya çıkmıştır.
Atlas dergisi ve Mustafa Cemal’e bu gerçekleri kabullenmeyi ve bilim dışı tezlerle ateizm propagandasını sürdürmekten vazgeçmelerini tavsiye ediyoruz.
İlgili yazı:
"Dıscovery Channel"ın İnsan Aklıyla İlgili Yanılgıları" başlıklı yazıda "Richard Dawkins"in Çarpıtmaları" altbaşlıklı bölüm.
1. Jonathan Sarfarti, "Refuting Evolution 2", Master Books, Inc., P.O box 726, Green Forest, AR, 2003, sf. 197
2. Bu yazı Mustafa Cemal’in bencil gen teziyle ilgili ilk yazısı değildir. Aynı konudaki önceki bir yazısına verdiğimiz cevap için bkz. "Atlas Dergisinde Bencil Gen Yanılgıları" : http://www.netcevap.org/atlas0305.html
3. Bkz. "Ali Atıf Bir"in Yanılgıları": http://www.netcevap.org/tempo030522_28.html