Bir bina düşünün... Dış yüzeyi parlak ve son derece estetik görünüme sahip bir cam yüzeyden oluşsun. Üstelik bu cam bina öyle sağlam temellerle yere bağlanmış olsun ki en şiddetli depremlere dahi dayansın, ayrıca binayı oluşturan cam da her türlü darbeye kırılmadan karşı koyabilsin... Bunu biz insanlar için en azından yakın bir zaman içinde düşünmek biraz zor gibi görünüyor. Ancak Rabbimiz’in benzersiz yaratış sanatı sayesinde böyle bir cam binaya okyanusların derinliklerinde rastlayabiliyoruz... Bu canlının adı Venüs süngeri...
Süngerler, beyinleri olmayan, besin elde etmek için suyu bir kanal ve boşluk sistemi yoluyla pompalayan canlılardır. Evrimciler süngerleri sözde "en basit çok hücreli canlı grubu" olarak tanımlarlar. Ancak süngerlerin sanıldığı gibi basit canlılar olmadıkları, Yüce Allah’ın üstün yaratışının eseri olan mühendislik harikaları ile donatıldıkları araştırmalarla ortaya konmuştur. Batı Pasifik Okyanusunun 1000 m derinliklerinde yaşayan Venüs süngeri (E. Aspergillum) düşük sıcaklıkta esnek fiber optik kablolar üretmekte, aynı zamanda biyologları ve bilim adamlarını hayrete düşüren ve gelecekteki malzemelere ilham kaynağı olabilecek, cam kafesler inşa etmektedir.
Venüs süngeri, inşaat ve makine mühendisliğindeki temel inşa stratejilerini, 1.000 kez daha küçük bir ölçekle ve çok daha mükemmel haliyle kendi yapısında kullanmaktadır. Venüs süngerlerinin yapısı, Londra'daki Swiss Tower, Barselona'daki Hotel De Las Artes ve Paris'teki Eyfel kulesinin yapısal detaylarıyla karşılaştırılmaktadır. |
Temel Mühendislik Prensiplerini Kullanan Sünger: Kırılgan camı, dayanıklı bir yapı malzemesine dönüştürme konusunda Venüs süngeri en az 7 yapısal özellik kullanır. Bu yapı, temel mühendislik prensipleri esas alınarak inşa edilmiş cam kafesler biçimindedir. Fiber ile güçlendirilmiş çimento, bohçalanmış kiriş yığınları, kolonları güçlendirmek için 45 derecelik bir açıyla konumlandırılmış çapraz kirişlerden oluşur.
İskeletin temel yapısını oluşturan iğne benzeri cam kirişlerin çapları bir metrenin 10 milyonda veya 100 milyonda biri kadardır ve bildiğimiz normal cam çubuklarından çok daha karmaşık bir yapıya sahiptirler. Kirişler cam ve zamk tabakalarından oluşur. Her cam tabakası birbirine kaynaştırılmış metrenin milyarda biri kadar küçük cam parçacıklarından meydana gelir. Her cam tabakasının arasındaki zamk, bir çatlağın bir tabakadan diğerine geçmesini durdurarak bütün iskelete sağlamlık kazandırır.
Sağlamlık Kazandıran Muhteşem Yapı: Venüs süngerinin yapısında göze çarpan ilk özellik silindirik olması ve bu silindirin duvarlarındaki ızgara benzeri yatay ve düşey kirişlerdir. Kirişlerin kesiştiği yerler ise cam çimentoyla sertleştirilmiştir. Bu ızgaranın ikinci karesi iki çapraz kiriş içerir. Çapraz kirişlerin oldukça kalın olan üçüncü sırası ise ızgara düzlemine saplanır. Bu üç boyutlu yapı, silindiri bir darbe aldığında ezilmekten korur.
8 Temmuz 2005 tarihli Science dergisinin kapağındaki bu resim, cam süngerinin iskeletindeki kirişlerin kesişim noktasını göstermektedir. |
Süngeri Okyanus Zeminine Bağlayan Cam Teller: Venüs süngerinin yapısındaki diğer detay, süngerin deniz tabanındaki yumuşak kumullara çok sıkı bir şekilde bağlanmış olmasıdır. Bu sayede Venüs süngeri okyanus akıntıları ve etkilerine karşı koyar ve asla kopmaz. Çünkü onu okyanus tabanına bağlayan esnek ve son derece ince silindirik yapılar vardır.
Bu muhteşem tasarım elektron mikroskobunda incelendiğinde, mikrometre ölçeğindeki her kirişin daha fazla camla birleşmiş daha ince silindirlerden oluştuğu görülür. Bu paralel silindir desteleri silindirin tek başına kendisinden daha kuvvetlidirler ve her silindir organik bir maddeyle camı yapıştıran halkalardan oluşur. Bu halkalar tıpkı bir ağacı kestiğiniz zaman ortaya çıkan eşmerkezli ağaç halkalarına benzer. Halkalar silindirin merkezine doğru daha kalınlaşır. Nitekim dış halkalar kabaca 0,2 mikrometreyken iç halkalar yaklaşık 1,5 mikrometre kalınlığa ulaşır. Bu yapı ise süngeri neredeyse kırılmaz hale getirir.
Normal bir cam çubuğu kolaylıkla çatlar, çünkü darbe diğer cam çubuklara iletilir. Fakat Venüs süngerinin tabakalı cam çubuğuna uygulanan herhangi bir darbe, tabakalar arasındaki organik zamk içinde yok edilir. Bu biçimde silindirin ince dış tabakalarından bir tanesindeki bir çatlağın diğer tabakalara doğru ilerlemesi ve camsı yapının kırılması engellenir. Venüs süngerinin oluşturduğu bu yapı, büküp kıvırsanız bile büyük bir olasılıkla kırılmayacak ve bozulmayacaktır; çünkü uyguladığınız kuvvet zamkın içinde dağılarak yok edilecektir.
Göklerin ve yerin yaratılması ile onlarda her canlıdan türetip-yayması O'nun ayetlerindendir. Ve O, dileyeceği zaman onların hepsini toplamaya güç yetirendir. (Şura Suresi, 29)
Okyanus Derinliklerindeki Lamba
Derin sularda yaşayan canlılar için tek ışık kaynağı ışık saçan organizmalardır. Venüs süngeri de bu canlılar için bir deniz altı lambası rolü üstlenmiştir. Venüs süngeri fiber optik kablolara benzeyen cam ipliklere sahiptir. Bu cam iplikler sayesinde Venüs süngerinin sahip olduğu fiber optik kablolar insan yapımı olanlarla karşılaştırıldığında çok daha üstün kalitededir. Yüce Allah’ın üstün aklının eseri olan bu kablolar, insan yapımı olanlardan şu temel özellikler ile ayrılır:
Venüs süngeri, düşük sıcaklıkta esnek fiber optik kablolar üretmekte, aynı zamanda biyologları ve bilim adamlarını hayrete düşüren ve gelecekteki malzemelere ilham kaynağı olabilecek cam kafesler inşa etmektedir. |
Venüs Süngeri Yüce Allah’ın Yaratış Sanatının Sayısız Örneklerinden Biridir
Süngerler; fosil kayıtları yarım milyar yıldan daha öncesine kadar uzanan oldukça eski canlı grupları arasındadır. Bazı bilim adamları süngerleri hayvan grubu içinde değerlendirirken bazıları da özel hücre grupları olarak tanımlarlar. Bilim adamlarını bu şekilde düşünmeye iten neden ise süngerlerin kalp, karaciğer, beyin ve diğer organlara sahip olmamasıdır. Süngerler anatomilerinin sadeliğinin yanı sıra, en karmaşık ve farklı iskelet sistemlerini oluşturmaktadırlar.
Bilim adamları süngerin bu dayanıklı silindirik cam kafes sisteminin ve ışıldayan fiber optik kablolarının nasıl oluştuğunu “esrarengiz bir durum” olarak ifade ederler. Evrimcilere göre bu özel dayanıklı yapının oluşumunda şuursuz atomlar ve proteinler başrolü oynamıştır. Oysa ki böyle mükemmel bir sistemin çok daha basitini oluşturabilmek için uzun yıllar boyunca eğitim gören, karmaşık matematik hesapları içeren mühendislik tasarımları hazırlayan bilim adamlarının bu özel yapıyı şuursuz atom ve proteinlere bağlaması çok anlamsızdır. Venüs süngeri bu muhteşem yapıyı Yüce Allah’ın ona ilham ettiği biçimde ilk yaratıldığı günden beri sürdürmektedir. Bu kusursuz yapı Yüce Rabbimiz’in üstün yaratışının örneklerinden yalnızca biridir.
Sizin yaratılışınızda ve türetip-yaydığı canlılarda kesin bilgiyle inanan bir kavim için ayetler vardır. (Casiye Suresi,4)