Kutu Balıklarını İnceleyen Teknoloji Yaratılışı Örnek Alıyor
ucgen

Kutu Balıklarını İnceleyen Teknoloji Yaratılışı Örnek Alıyor

18356

Teknolojik olarak en ideal ürünü elde etmenin yolu doğadaki canlıları detaylı olarak incelemektir. Çünkü Allah herşeyi en mükemmel şekilde yaratmıştır ve bunlar teknoloji için olabilecek en iyi modellerdir.

Otomotiv sektöründe biyonik bir arabanın tasarımında model alınan kutu balığı da teknolojik çalışmalarda yararlanılan yaratılış delillerinin son örneklerinden biridir.

Uzun süredir yakıt tasarrufunu arttırmayı hedef edinen ve bu doğrultuda biyonik otomobil üreten bir otomobil firması, bu amaçla bir araştırma projesi yürütüyordu. Projenin gayesi aerodinamik açıdan daha uygun bir dış yüzey tasarlamaktı. Bunun için uygun çözümü ise denizlerde yaşayan kutu balığı (Ostraction meleagris) isimli küçük bir canlıda buldular.

Kutu Balığı, Su Damlası Gibi Suyun Direncini En Aza İndiriyor

Firmanın "Biyonik" isimli bu projesi geliştirilirken ilk iş olarak bilgisayarda kutu balığının vücut şeklinin modelleri çizildi. Özel canlandırma programlarında hareket halindeki balığın üzerindeki havanın nasıl yer değiştirdiği araştırıldı. Canlandırmalarda balığın su içinde hareket ederken suyun direncini en aza indiren bir vücut şekline sahip olduğu gözlemlendi.

Bu ilk bakışta araştırmacılara biraz garip geldi, çünkü araştırmayı yapanlar balığın kutu şeklindeki yapısından dolayı olumsuz bir sonuç alacaklarını düşünüyorlardı. Çünkü genellikle damlaya benzeyen şekillerde direnç en aza iniyordu. Ancak daha detaylı araştırmalar sonucu, kutu balığının bir su damlası ile aerodinamik açıdan aynı uygunlukta olduğunu tespit ettiler. (Design of new Mercedes-Benz bionic car inspired by fish body shape DaimlerChrysler Release)

Sonuç olarak, kutu balığının özel yapısı esas alınarak kendi büyüklüğünde, dünyanın en aerodinamik arabası ortaya çıkarıldı. Elbette bu arabanın en önemli avantajı ciddi bir yakıt tasarrufu sağlaması oldu.

Düşük Ağırlığa Rağmen Dayanıklı Yapı

Araştırmalar ilerledikçe başka ilginç gerçekler de ortaya çıktı. Örneğin:
 

  • Balığın vücut yapısı dikkatle incelendiğinde, derisinin sayısız altıgene benzer kemiksi plakalarla kaplı olduğu görüldü. Bu da balığa en düşük ağırlıkta en dayanaklı vücut yapısı özelliğini sağlıyordu.(Mercedes-Benz Bionic Concept Vehicle)
     
  • Daha sonra balığın altıgene benzer kemiksi plakalarla kaplı derisi dikkate alınarak yapılan araba taslaklarında, araba kapılarının dış panellerinde %40 daha fazla sağlamlık elde edildi. Bununla beraber arabanın bütün yapısı bu tekniğe dayanılarak üretildiğinde, çarpışma güvenliği hiç azalmamasına karşın araç % 30 hafiflemişti.
     
  • Günümüzdeki birçok arabada sürtünme katsayısı 0.30 iken kutu balığından ilham alınarak hazırlanan arabada bu sayı 0.19`a düşmüştü. Sürtünme katsayısının düşmesi hava direncinin de azalması anlamına geliyordu. Üzerindeki hava direncinin azalmış olması arabanın yakıt sarfiyatını da 100 km.de 4.3 litreye kadar düşürerek son derece ekonomik olmasını sağlamıştı.(DaimlerChrysler Showcases 70 MPG Bionic Diesel Concept)

Kutu balığının otomotiv sektörüne yön veren özellikleri de göstermektedir ki, bu canlının vücudundaki üstün yapılar ve bedeninin şekli Allah'ın eşsiz yaratma sanatının birer örneğidir. Allah, birçok Kuran ayetinde, "O Allah ki, yaratandır, (en güzel bir biçimde) kusursuzca var edendir, 'şekil ve suret' verendir..." (Haşr Suresi, 24) ayetinde olduğu gibi yaratılıştaki bu benzersizlik ve mükemmelliği bildirerek kullarına yaratılışın kusursuzluğunu haber vermiştir.


Doğadaki Teknoloji Allah`ın Nimetidir

Çok farklı dallara ayrılan mühendisliğin amacı, insan yaşamını daha konforlu, daha güvenli hale getirmek ve günlük hayatı kolaylaştırmaktır. Köprülerin güvenliğinden, ulaşım araçlarının konfor ve hızına, evde kullanılan basit mutfak aletlerinden, savaş teknolojisine kadar insan hayatında yer alan pek çok detay mühendislik projelerinin ürünüdür. Ancak kutu balığı ve aerodinamik otomobil örneğinde de görüldüğü gibi teknolojiyi geliştirmek için ortaya konan her proje, doğadaki yaratılış delilleri taklit edildiğinde kesin olarak başarıya ulaşabilmektedir. Yüce Rabbimiz`in rahmetinin tecellisi olan canlılar model alınarak üretilen tüm bu ürünler ise, gerçekte O`nun ilminin eseridir.

Aerodinamik Nedir?

Aerodinamik, hava ile havanın içinde hareket eden katı kütlelerin etkileşimini inceleyen bilim dalıdır. Otomobille ilgili olarak, otomobillerin havanın içinde nasıl hareket ettiğini incelemekte kullanılır. Otomobillerin hava sürtünme katsayısının düşük olması ve havanın içinden daha kolay geçebilmesi, hem aracın dengesini hem de yakıt tüketimini olumlu etkiler. Günümüzde normal otomobillerin sürtünme katsayısı 0.30 civarındadır.

PAYLAŞ
logo
logo
logo
logo
logo