Peygamber Efendimiz (sav) "… Şüphesiz sen, pek büyük bir ahlak üzerindesin." (Kalem Suresi, 4) ayetinde de belirtildiği üzere çok güzel ahlaklı, şefkatli, anlayışlı, ince düşünceli bir insandı. Tüm müminlerin maddi ve manevi her türlü sorunu ile ilgilenir, sağlıkları ve güvenlikleri için tüm tedbirleri alır, imanlarını ve takvalarını sürekli takviye etmeleri için onlara hatırlatmalarda bulunurdu. Peygamberimiz (sav)'in tüm insanlığa örnek olan şefkati bir ayette şöyle bildirilmektedir:
"Andolsun size, içinizden sıkıntıya düşmeniz O'nun gücüne giden, size pek düşkün, müminlere şefkatli ve esirgeyici olan bir elçi gelmiştir." (Tevbe Suresi, 128)
Kuran ahlakını yaşayan ve Peygamberimiz (sav)'in sünnetinin izinden giden müminler de onun güzel özelliklerini kendilerine örnek almalı, müminler için her türlü fedakarlıkta ve özveride bulunmalıdırlar. Bu konuda bir ayette şöyle buyrulmaktadır:
"Kendilerinden önce o yurdu (Medine'yi) hazırlayıp imanı (gönüllerine) yerleştirenler ise, hicret edenleri severler ve onlara verilen şeylerden dolayı içlerinde bir ihtiyaç (arzusu) duymazlar. Kendilerinde bir açıklık (ihtiyaç) olsa bile (kardeşlerini) öz nefislerine tercih ederler. Kim nefsinin 'cimri ve bencil tutkularından' korunmuşsa, işte onlar, felah (kurtuluş) bulanlardır." (Haşr Suresi, 9)
Müminlerin merhamet ve yardımseverlikleri, her durum ve koşulda geçerlidir. Örneğin, savaş anında esirlere, yolculuk esnasında yolda kalmışlara, zorluk içinde olan yoksullara ve yetimlere yardım etmeyi de Kuran ahlakının gereği olarak seve seve yerine getirirler. Kuran`da şu şekilde bildirilir:
"Kendileri, ona duydukları sevgiye rağmen yemeği, yoksula, yetime ve esire yedirirler. "Biz size, ancak Allah'ın yüzü (rızası) için yediriyoruz; sizden ne bir karşılık istiyoruz, ne bir teşekkür. Çünkü biz, asık suratlı, zorlu bir gün nedeniyle Rabbimiz'den korkuyoruz."" (İnsan Suresi, 8-10)
Peygamber Efendimiz (sav) de hadis-i şeriflerinde, merhametin ve şefkatin önemine şu şekilde değinmiştir:
"Merhamet edin, merhamet olunasınız. Af edin, af olunasınız. Yazık, laf ebesi olanlara. Yazık günahlarına bilerek devam edip, istiğfar etmeyenlere." (G.Ahmed Ziyaüddin, Ramuz El Hadis, 2. cilt, Gonca Yayınevi, İstanbul, 1997, 70/10)
Tüm müminler, Peygamberimiz (sav)`in şefkatli ve merhametli ahlakını örnek almalıdırlar. Çünkü bu, Müminlerin Allah`ın rızasını kazanıp, aralarındaki kardeşlik bağlarının da artmasına ve güçlü bir birlik kurmalarına vesile olacaktır.