Madenlerdeki Can Kayıplarına Robotik Çözüm
ucgen

Madenlerdeki Can Kayıplarına Robotik Çözüm

18381
Ne demiştiNe oldu

Sayın Adnan Oktar sohbet programlarında Soma faciası sonrasında yaptığı açıklamada “Yer altında insan çalıştırmanın tehlikeli olduğunu, robot cihazlar kullanılması gerektiğini” söylemişti.

Nitekim Da Vinci Bilim ve Teknoloji Derneği Başkanı Müge Kanay da yaptığı açıklamasında “Birçok ülkede maden kazalarını önlemek için robot teknolojisinin kullanıldığını, ülkemizde de bu robotların benzerlerinin kullanılması gerektiğini” ifade etmiştir.

13 Mayıs 2014, A9 TV

ADNAN OKTAR: Aslında madenlerde robot makine kullanılması lazım. İnsan kullanılmaması lazım. İki kilo metre yerin altınsa insanın ne işi var? Köstebek robot makineler var. Onunla uzaktan kumandayla kazılması lazım. Böyle bir yere insan sokulmaz. Büyük bir ihtimalle bu tip olaylar oluyor. Zaten orada yanıcı gaz oluşuyor, zehirli gaz oluşuyor. Patlamaya açık oluyor. Her tür tehlikeye açık oluyor riskli.


14 Mayıs 2014, A9 TV

ADNAN OKTAR: Daha önce de ben Allah esirgesin bu tarz felaket olduğunu söylemiştim. İnsan çalıştırmak yer altında doğru bir şey değil. Alet edevat kullanmak lazım. Robot cihazlar kullanmak lazım. Mesela köstebek denen aletler var yerin altını kazan. Onlar bilgisayar yöntemiyle, birçok teknolojik imkân kullanılarak, yönlendirilerek aynı netice elde edilebilir. Yerin altında 1000 kişinin tutulması zaten çok riskli bir şey. Her an bir şey olabilir. Çıkış imkânı da çok zor, çok riskli bir şey. Yüksek teknolojiye geçelim, yüksek teknoloji uygulansın. Buna bir çözüm bulunsun. Biz gene tedirginiz yer altında binlerce, on binlerce kardeşimiz var. Her an bir şey olabilir.

KARTAL GÖKTAN:  Sizin dediğiniz gibi o robotu teklif etmişler. Ama işçiler nasıl para kazanacak diye itiraz etmişler.

ADNAN OKTAR: Benim canlarıma iş mi yok? Buluruz iş açık havada. Mesela orada tarım arazisi bol, geniş arazi bol. İş bulmak zor mu? Tarım sektöründe çalıştırırlar. Aynı şekilde gene fiili hareket, açık havada çalışırlar, gene aynı maaşı alırlar. O makul bir şey değil yeraltı, niçin yeraltı olsun. Tarımda gerileme var mesela, tarım ilerletilsin. Mesela tarımda müthiş bir atılım meydana getirelim. Üretim mesela çok artsın. Meyve, sebze üretimi, hububat üretimi çok mükemmel seviyelere getirilebilir.

ADNAN OKTAR: Çok tehlikeli iş. Bir kere kömür dediğin olay gazla iç içe. Her türlü gaz oluşuyor yer altında. Patlayıcı gazlar, zehirleyici gazlar. Bir de kömür yanmaya müsait bir şey. Gaz, patlamaya müsait bir şey. Son derece tehlikeli kullanılan aletler, elektrikli aletler. Her şeyin olacağı hissediliyor. Ani çökmeler olur, bilmem ne olur yerin altında, güvenilir mi? Mutlaka elektronik kumandayla robot aletler kullanılması, çözüm bu.


Adnan Oktar'ın Opinion Maker'da yayınlanan makalesi  

ADNAN OKTAR: Soma’da meydana gelen maden kazasında 301 vatandaşımız şehit oldu. Bu kaza ülkemizde madencilik başta olmak üzere yüksek risk taşıyan işlere bakış açısının tamamen değişmesi gerektiğini gösteriyor. Her şeyden önce riskli iş dallarına ait işletmelerde ölüm riskinin tamamen ortadan kaldırılması, sıfırlanmasının aciliyetini bir kez daha ortaya koyuyor. Alınan tüm önlemlere rağmen ölüm riskinin devam etmesi durumunda ise o iş dalında artık insan gücünün değil, makine-robot sisteminin kullanılması en doğru olanı.

 

27 Kasım 2014, Bugün

Da Vinci Bilim ve Teknoloji Derneği Başkanı Müge Kanay, yaptığı açıklamada, son yıllarda dünyada ve Türkiye'de meydana gelen maden kazaları nedeniyle çalışma yaptıklarını söyledi. Kanay, çalışma sırasında birçok ülkenin can kayıplarını önlemek için robot teknolojisine yöneldiğini gördüklerini anlattı.

Sayın Kanay, Türkiye'de de son dönemlerdeki maden kazalarına işaret ederek, "Bu robotların benzerlerini ülkemizde geliştirerek, uzaktan kumanda edilebilen daha güvenli sistemlerin kullanılmaması için hiçbir sebep yok. İstihdamda herhangi bir düşüşe sebep olmamak için de mevcut işçiler robotların bakımı ve uzaktan komuta edilmesi gibi alanlara yönlendirilebilir ve bu sayede can 

PAYLAŞ
logo
logo
logo
logo
logo