Dünyada her geçen gün İslam’a olan ilgi artıyor. İnsanlar Kuran’ı okuyup-inceledikçe, İslam’ın özünü ve güzelliğini farkediyorlar. İnsanlar artık barış, huzur ve manevi anlamda rahatlık istiyorlar. Özellikle Batı toplumunda sınır tanımadan yaşayan insanlar, artık hiçbir şeyden zevk alamamaya başladılar. İnanç ve ahlak güzelliği olmadıktan sonra, ne kadar maddi imkana sahip olurlarsa olsunlar, bu onlara yetmemeye başladı. Ruhlarında, inanç eksikliğinin yol açtığı bir boşluk oluştu. Bu da onları ciddi şekilde bir arayışa itti. İnsanlar Allah’ı ve Rabbimiz’in insanlara gönderdiği son hak dini tanımak istiyorlar. Ruhlarını dinin sıcaklığıyla doldurmak istiyorlar. İşte bunun en güzel örneklerinden birini de aşağıdaki haberde görüyoruz:
“İngiltere’de yayınlanan bir rapor, bu ülkedeki üniversitelerde İslami bilimlere olan ilginin büyük artış gösterdiğini ortaya koydu. İngiltere Yüksek Öğrenim Finansman Kurulu (HEFCE) ülkede İslami programlarda eğitim görenlerin sayısının gün geçtikçe artış gösterdiğini belirtti.
İslamonline.com sitesinde yer alan habere göre, İngiltere’de İslamiyet’e olan ilgi oldukça fazlalaştı.
Çoğu Müslüman artık İslam’ın gerçek yüzünü, doğru kaynaklardan öğrenmek istiyor. Habere göre şimdi Müslümanların bu isteği gerçeğe dönüşüyor. HEFCE’nin raporlarına göre üniversitelerde İslam ile ilgili programları tercih edenlerin sayısı oldukça yüksek oranda artış gösteriyor. Kurulun yayınladığı son rapora göre 2002 ile 2006 yılları arasında İngiltere’de, İslami programlara kayıt yaptıran öğrencilerin sayısı tam yüzde 12 oranında bir artış gösterdi. Bu artış oranı diğer eğitim programlarında ise en fazla yüzde 7 oranında gerçekleşebildi. Bu durumda 2002 yılından bu yana en fazla ilginin artış gösterdiği programın İslami programlar olduğu ortaya çıkıyor.
Bu rapor sonuçları İngiltere’de yüksek öğrenim finansmanını düzenleyen HEFCE kuruluna, hangi alanlara yatırım yapacağını göstermesi açısından çok önemli. Kurulun bu sene özellikle İslami programlara daha fazla finansman ayırması bekleniyor.
Guardian gazetesine göre ise, bu alanları seçen öğrencilerin çoğunluğunu kız öğrenciler oluşturuyor.
Gazete aynı zamandan İngiltere’deki en prestijli üniversitelerden de örnekler veriyor. Mesela, Exeter Üniversitesi’nin İslam ve Arap dili programlarına bu dönem 53 öğrenci kayıt yaptırırken, bu rakam Birmingham Üniversitesi’nde 62’yi buluyor.
Raporun devamında ise daha ilginç bir sonuçla karşılaşılıyor. Rapora göre İslami programları tercih eden öğrencilerin yarısından azı, yani sadece yüzde 43’ü Asyalı yahut Asya kökenli. Geri kalanları ise İngiliz ve Avrupalı öğrencilerden oluşuyor.
İslami bilimleri eğitimi alan öğrencilerin yüzde 25’i Büyük Britanya’nın İngiltere kısmında yer alırken, bunların yüzde 16’sı Londra’da eğitim görüyor. Geri kalan öğrenciler ise İskoçya, Galler gibi adanın diğer bölgerinde eğitimine devam ediyor.”