İnsan, dünyada imtihana tabidir ve yaşadığı her an için Allah (cc)'a karşı sorumludur. Yaptığı, düşündüğü, konuştuğu her şeyin hesabını verecektir. Bu yüzden, yaşamının her anında Allah (cc)'ın hükümlerine uymalı, ibadetlerini yerine getirmeli ve O'nu anarak O'nun rızasını aramalıdır. Ayrıca insan, Allah (cc) için gösterdiği bu üstün sabrı ve kararlılığı, yaşamının son anına kadar sürdürmelidir. Çünkü son nefesini vereceği ölüm anına kadar, imtihanı devam etmektedir.
Mümin, hayatı boyunca sürekli olarak bir imtihan içinde olduğunu unutmamalıdır. Çünkü insanın en büyük düşmanı olan şeytan, insanın son nefesine kadar, zayıf anlarını ve zayıf yönlerini kollamaktadır. Türlü yollar ve yöntemler kullanarak insanları, Allah (cc)'a karşı isyana ve inkara sürüklemeye çalışacaktır. Mümin, her zaman güçlü olmalı, Allah (cc)'ı kalpten sevdiğini ve O'ndan gereği gibi korkması gerektiğini unutmamalıdır. O'na olan samimi yönelişini her an güçlendirmesi gerektiğini aklından çıkarmamalıdır. Allah (cc)'ın Kuran`da bildirdiği gibi, Allah (cc)'a kendisini samimi ve içten teslim eden Müslüman için, şeytanın hiçbir etkisi yoktur.
Müminin tüm ömrü boyunca Allah (cc)'a yönelmesi gerektiği, bir ayette şöyle bildirilmiştir:
Ey iman edenler, Allah (cc)'tan nasıl korkup-sakınmak gerekiyorsa öylece korkup-sakının ve siz, ancak Müslüman olmaktan başka (bir din ve tutum üzerinde) ölmeyin. (Al-i İmran Suresi, 102)
İnsan, şu anki yaşamına kadar, Allah (cc) inancından ve Kuran'dan uzak yaşamış da olabilir. Önemli olan onun, imtihanının devam ettiğini bilmesi, Allah (cc)'a karşı pişmanlığını dile getirmesi ve yaşamının bundan sonraki kısmında Allah (cc) rızası için yaşamasıdır. Ancak burada hatırlatılması gereken önemli bir nokta vardır: Bir insanın, "nasılsa imtihanım devam ediyor, son nefesimi verirken iman ederim" gibi bir düşünce içinde olması son derece yanlıştır. Öncelikle insanın nerede, ne zaman ve ne şartlarda öleceği belli değildir. Ayrıca insan, kendisine bu gerçekler bildirildiği ve yapması gerekenin ne olduğunu anladığı andan itibaren Allah (cc)'a ibadet etmekle sorumludur. Bu sorumluluğun bilincinde değilmiş gibi davranmak, insanın yalnızca kendisini aldatacaktır. Bunların yanı sıra, son anda ettiği tevbenin Allah (cc)'ın Katında geçerli olacağına dair bir güvence de yoktur. Allah (cc), insanın, nankörlüğüne karşı, tevbesini kabul etmeyebilir. İnsanın, tüm bunların bilincinde olarak, zaman kaybetmeden Allah (cc)'a yönelmesi gerekmektedir. Çünkü vakit hızla geçmektedir ve geride kalan zamanı yeniden yaşamak mümkün değildir. Ancak dünya hayatı sürdükçe, insanın yapmadıklarını telafi etme imkanı her zaman vardır.