Kalamar, mürekkep balığı ve ahtapot gibi kafadanbacaklı yumuşakçalar, su püskürtmeye dayanan tepkili yüzme sistemlerine sahiptirler. Mühendisler yumuşakçaların bu özelliklerinden ilham alarak hız teknolojisini geliştirmeye çalışıyorlar.
Yüce Allah kafadanbacaklıların hızlarını artırmak istediklerinde kullanabilecekleri çok özel bir sistem yaratmıştır. Mühendislerin hayranlık ve dikkatle inceledikleri bu sistem kusursuz bir biçimde çalışmaktadır. Bu canlıların tepkili yüzme sistemleri Yüce Allah’ın onlar için yarattığı özel vücut yapılarından kaynaklanır. Peki, bu canlıları özel yapan vücut yapıları nasıldır?
İç organların yerleştiği vücut boşluğunu saran ve manto denilen kalınca bir deri tabakası vardır. Bu deri tabakasının altında bulunan kaslar aracılığıyla bu canlılar bünyelerine su toplar ve daha sonra bu suyu kuvvetlice geri püskürterek yüzerler. Manto duvarının içine alınan su, huni şeklindeki boru yardımıyla dışarıya püskürtülür. Sistemin çalışması tıpkı uzay araçlarının yapımında kullanılan geri tepme prensibi, bir başka deyişle, roket sistemi gibidir. Bu güç, birçok kasla sarılı, huni biçimindeki açıklığın yıldırım hızıyla kapanması sonucu meydana gelir. Püskürtme ağzı yardımıyla kafadanbacaklılar istedikleri anda gerisin geriye yüzebilir, ani manevralar yapabilir ve kavisler çizebilirler.
Yumuşakçaların Su Püskürtme Sisteminden Jeneratörlere...
Colorado Üniversitesi Uzay Mühendisliği Bölümünden Doçent Kamran Mohseni, yumuşakçaların kendilerini su altında hareket ettirmek için kullandıkları su püskürtme sisteminden ilham alarak yeni jeneratörler tasarlamıştır. Bu tasarımlar, deniz altında kullanılacak araçların daha düşük hızlarda ve daha hassas manevralar yapmalarına imkan sağlamaktadır.
Güvenli Manevra Mekanizmalarına Sahip Deniz Altılar
Özellikle zorlu şartlarda, deniz altında kullanılan araçların güvenli manevra özelliğine sahip olmaları gerekmektedir. Böyle bir mekanizmaya sahip olacak insanlı ve insansız deniz altı araçları, deniz altı volkanlarından, kutup bölgelerindeki buz yığınlarının altındaki soğuk derinliklere kadar dünyanın dört bir yanında bulunan ekosistemlerin incelenmesine imkân sağlayacaktır. Hali hazırda kullanılan araçların hidrodinamik tasarımları düşük hızlarda ve dar alanlarda manevra yapmalarını, bir yere yanaşabilmelerini veya açık alanlarda asılı kalmış halde durabilmelerini zorlaştırmaktadır. Dolayısıyla, bu özelliklere sahip araçların hızları aşırı derecede düşük olmaktadır.
Tıp Alanındaki Hizmetler
Benzer şekilde bir sistemle donatılan kapsüllerin, pek yakında insanların sindirim sistemine yerleştirilerek, doktorların hastalıkları teşhis etmelerine olanak vereceği umut edilmektedir. Böylece Yüce Allah’ın bu eşsiz mühendislik sanatı, ileride tıp alanında da insanlığa fayda sağlayabilecektir.
Sonuç
Kuşkusuz kafadanbacaklı yumuşakçaların, aylar süren araştırmalar sonucunda insanların ancak benzerini tasarlayabildikleri böylesine detaylı bir mekanizmayı kendi başlarına karar vererek vücutlarına yerleştirmeleri imkânsızdır. Her şeyi sapasağlam ve yerli yerinde yaratan Yüce Allah, bu canlıları kendilerini koruyabilecekleri ve ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri en uygun sistemle yaratmıştır. Bir ayette Rabbimiz şöyle buyurmaktadır:
"Ellerimizin yaptıklarından kendileri için nice hayvanları yarattığımızı görmüyorlar mı? Böylece bunlara malik oluyorlar." (Yasin Suresi, 71)