Serdar Devrim"in Anlamadan Sahiplendiği Darwinizm Yanılgıları
ucgen

Serdar Devrim"in Anlamadan Sahiplendiği Darwinizm Yanılgıları

1636
İnsanla şempanze arasındaki genetik benzerlik, evrim propagandasında sıkça başvurulan malzemelerden biridir. Bilindiği gibi şempanze genomunu tamamlama çalışmaları sürmekte, elde edilen yeni bilgiler doğrultusunda yeni sonuçlar ortaya konmaktadır.

 

 

 

 

İnsanla şempanze arasındaki genetik benzerlik, evrim propagandasında sıkça başvurulan malzemelerden biridir. Bilindiği gibi şempanze genomunu tamamlama çalışmaları sürmekte, elde edilen yeni bilgiler doğrultusunda yeni sonuçlar ortaya konmaktadır. Bu araştırmaların medyaya yansımasında görülen durum ise ilgi çekici bir çelişki ortaya koymaktadır. Geçtiğimiz yıl üç araştırmada varılan benzerlik oranı, son otuz yıldır popülarize edilen %98.7 oranının önemli ölçüde altında oranlar önerdiği halde, Darwinist medya tek taraflı davranmakta ve kasıtlı olarak oranları yüksek gösteren araştırmaları seçip kullanmaktadır. Bu, evrim teorisine körükörüne destek vermenin açık bir göstergesidir.

Bu körükörüne desteğin çarpıcı bir örneğini Hürriyet gazetesi köşe yazarlarından Serdar Devrim ortaya koydu. Sn. Devrim, 11 Ağustos 2003 günü yayınlanan ve "Şempanzeler de homo imiş" başlığını taşıyan yazısında, yaklaşık 3 ay önce yayınlanmış bir genetik araştırmayı "yeniden keşfediyordu". Hatırlanacağı gibi Goodman ve ekibi insanla şempanzenin %99.4 oranında benzer olduğunu, buna göre şempanzenin, bonoboyla birlikte, Pan genusundan çıkarılıp insanın dahil olduğu Homo genusuna dahil edilmesini önermişti. O dönemin medya başlıklarında geniş yer bulan bu haber sansasyonel Darwinizm propagandasının tipik bir örneğini oluşturmuştu. (Goodman"ın iddialarına verdiğimiz cevabı buradan okuyabilirsiniz)

Serdar Devrim ise söz konusu yazısında, bu araştırmayı sanki geçtiğimiz haftanın bilimsel gelişmesi gibi aktarıyordu. Konuyu bilenler, 3 ay önceki bir haberi gündeme getiren köşe yazarından, konuya yeni bir bakış açısı getirmesini beklerken, hayal kırıklığına uğruyorlardı. Çünkü, yazıda yeni bir bakış açısı değil, 3 ay önceki haberin yeni bir haber gibi duyurulması vardı.

Hatta yazı bittiğinde görülüyordu ki Sn. Devrim konuyla ilgili yeni denebilecek tek bir bilgi dahi aktarmıyordu. Daha da garibi, şunu söylüyordu:

"Bu sonuca nasıl vardıklarını size anlatmıyorum, çünkü anlamadım."

Anlamamakta elbette bir yanlışlık yoktur. Ama 3 ay önce yayınlanmış bir araştırmayı sanki yeniymiş gibi gündeme getirip, savunup, sonra da "bunu anlamadım" demekte, vardır. Hele hele önemli bir gazetenin köşe yazarıysanız, sorumluluğunuz oranında yanlışınız daha da büyüyecektir. Çünkü yazdıklarınızla çok sayıda kişinin düşüncelerinde etkili olursunuz. Okurlara çarpıtılmış bilgileri anlamadan aktarmak bu yüzden yanlıştır.

Biz sitemizde konuyu daha önce anlatmıştık, bir kez daha açıklayalım.

Öncelikle Morris Goodman, Sn. Devrim"in söz ettiği gibi primat paleontoloğu değildir. Biyokimyager ve zoolog olan Goodman 1994 yılından beri ABD"deki Wayne Üniversitesi"nde genetik alanında çalışmalar yürütmektedir. Koyu bir Darwinist olan Goodman, şempanzelerin insana gorillere olduklarından daha yakın oldukları yönündeki iddialarıyla tanınmaktadır. İnsanı modifiye olmuş bir maymun türü olarak tanımlayan Goodman bu önkabulünü - pek de şaşırtıcı olmayan bir şekilde- çalışmalarında elde ettiği verileri yorumlamada da ortaya koymaktadır.

Goodman"ın şempanze ile insan arasınnda %99.4 gibi rekor denebilecek bir "benzerlik oranı" elde etmesi ise, aslında büyük ölçüde kişisel eğilimlerinden kaynaklanmaktadır. Darwinist dogmatizmi nedeniyle, Goodman genlerin ancak kısmen karşılaştırabileceği bir çalışmada, iki canlı arasında gen paylaşımının en yüksek olduğu DNA bölgelerini seçmiştir. Bundan sonra yüksek bir rakamın çıkması beklenmedik bir durum değildir. 30.000 genden sadece 97"sini karşılaştıran Goodman, benzerliğin yüksek olduğu genleri seçtiği için "benzerlik oranı" yüksek çıkmıştır. Eğer benzerliğin düşük olduğu genleri seçseydi, elde ettiği rakam çok daha düşük çıkacaktı.

Şu önemli bilgiyi de vermek gerekir ki, genetik benzerlikler söz konusu türlerin birbirlerinden evrimleştiklerinin bir delili olarak kabul edilemez. Örneğin insan, evrimcilerin hiçbir evrimsel akrabalık ilişkisi kurmadıkları canlılarla dahi çok büyük genetik benzerlikler taşımaktadır. Örneğin insan, genlerini yüzde elli oranında muzla da paylaşmaktadır. Sayın Devrim ciddi konulara ayırdığı köşesini "İnsan yüzde elli muzdur" gibi ciddiyetsiz bir habere ayırmayabilir tabi, ama bilimsel açıdan "insan yüzde 99.4 şempanzedir" demek neyse, insanı muza benzetmek de odur. Eğer Sayın Devrim anlamadığı halde Darwinist iddialara körükörüne destek vermekten vazgeçer ve "acaba buna dair eleştiriler var mıdır, varsa bunlar nelerdir?" sorularını kendi kendine sorarsa bunlara verilmiş geniş bir cevabımızı buradan okuyabilir. Bu durumda destek verdiği evrim propagandasının aslında bilimsel bir dayanağının olmadığını kendisi de kolayca görebilir. Ayrıca bu konuda kendisine Harun Yahya"nın "Evrim Aldatmacası" adlı kitabını okumasını öneriyoruz.

Sonuç:

Sayın Serdar Devrim"in bu yazısının Hürriyet gibi bir gazetede yer bulması, Darwinizm propagandasına birtakım medyanın verdiği desteğin gerçekten dikkat çekici bir örneğidir. Eski bir araştırmanın hiçbir bakış açısı ortaya konmaksızın tekrar gündeme getirilmesinin, -belirli bir "dünya görüşü"ne taban oluşturma dışında- hiçbir fayda sağlamayacağı açıktır. Hürriyet yönetimine ve Sayın Devrim"e bu önemli konuda daha geniş bir bakış açısı kazanmaları için araştırma yapmalarını öneriyoruz.  

 

 

1 http://www.cnn.com/2002/TECH/science/09/24/humans.chimps.ap/index.html ; http://www.newscientist.com/news/news.jsp?id=ns99992833

PAYLAŞ
logo
logo
logo
logo
logo