“Barış dini İslam” ifadesi, gerçek İslam’ı tanımayan pek çok kişi için adeta inanılması güç, klişeleşmiş bir deyim halini aldı. İnsanların bir kısmı, dünyadaki kargaşalara, Ortadoğu’nun durumuna ve Müslümanların genel görünümüne baktıklarında bu gerçeğe bir türlü inanamıyorlar. “İslam adına gerçekleştirilen savaş ve çatışmalar gözlerimizin önündeyken barışa nasıl inanalım?” diyorlar. Bir bakıma haklılar; barış asla savaş ile temin edilmez. Öyleyse karşımızda göz ardı edilmemesi gereken bir gerçek var: İslam adına savaşı tercih edenler büyük bir yanlış anlama içindeler.
İslam dünyasının büyük bir kesimi, ne acıdır ki, Kuran’ı terk etmiş durumdadır. Kuran dışında kaynaklara başvurmuş, Kuran dışında bir dini izlemiştir. Bu nedenle savaşları İslam adına yapmakta; zulüm sistemi geliştirmekte; demokrasi yerine zorbalık ve baskı yoluyla dini tanıtmaktadırlar. Bir başka vahim tablo ise İslam adına geliştirilen kalitesizlik, zevksizlik, kadına değer vermeyen ve sanat ve zarafetten uzak yaşam şeklidir.
Geçtiğimiz günlerde New York Times’de yayınlanan Natalia V. Osipova imzalı bir videoda, Rusya’da Müslüman kadınların olumlu bir imaj oluşturmak adına yaptıkları bazı girişimler konu edildi.1 Özellikle son yıllarda İslam’ın yanlış temsil edilmesi ve İslamofobinin yaygınlaşması nedeniyle toplumlarda kaçınılmaz olarak gelişen önyargıyı kırabilmek adına gerçekleştirilen çalışma, oldukça güzel sonuçlar verecek gibi görünüyor. Bu girişim kapsamında bir modacı, bir halkla ilişkiler danışmanı ve bir besteci birlikte çalışıyor ve Rusya’da İslam camiasının kalitesinin artması ve olumsuz imajın değişmesi adına büyük bir çaba sarf ediyorlar.
Rusya, çeşitli etnik kimliklerin yanı sıra, oldukça geniş bir Müslüman topluluğu da barındırıyor. Şu anda Moskova’da Müslüman nüfusunun 2 milyona ulaştığı biliniyor. Bu, Moskova nüfusunun %16’sına denk geliyor. Doğum oranlarının yüksek olması nedeniyle önümüzdeki birkaç on yıl içinde ise bu oranın Rusya nüfusunun %25’ine denk geleceği tahmin ediliyor. Geniş bir Müslüman nüfusunun olduğu ülkede geçmişte radikal İslam’ın izlerinin çeşitli şekillerde kendisini gösterdiği biliniyor. Fakat Rus Müslümanlar genel hayatın da, Müslümanlara yönelik algıların da büyük oranda değişmeye başladığını belirtiyorlar. Bunun için kendilerinin de bir çaba içinde olmaları gerektiğinin farkındalar. İşte bu yüzden, gerçek İslam’a yakışır bir imaj değişikliğini önemli görüyorlar.
Bu imaj değişikliğinin elbette güzel ve önemli sonuçları olacaktır. Gerçek İslam’ın anlaşılması için elbette dünya çapında değişmesi gereken çok fazla şey var. Fakat öncelikle, bir kısım Müslümanların yıllar içinde yanlış kaynaklar ışığında geliştirdikleri bakımsız ve kalitesiz Müslüman modelinin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Müslümanlar, güzel ve kaliteli giyim, sevecen ve dışadönük bir hayat anlayışı ve özellikle sanat ve bilime önem veren yönlerini geliştirdikçe, kuşkusuz ki dünya çapında daha fazla kabul görür ve anlaşılır hale geleceklerdir. Kalitesiz bir hayat yaşayan, insanlığın değer verdiği güzellikler olan sanat, müzik, bilime karşı olan ve her fırsatta etrafına nefret saçan bir Müslüman modelinin, özellikle Müslümanların azınlık olduğu ülkelerde tepki görmesi şaşılacak bir sonuç değildir. Dolayısıyla İslam’a karşı önyargıda, mevcut toplumlara bütün suçlamayı yöneltmek yerine, hurafelerden kaynaklanan İslam inancının getirdiği sonuçları sorgulamak daha doğrudur.
Rusya’da hayata geçirilen söz konusu girişimde, moda tasarımlarının hem kapalı hem de açık bayanlara hitap etmesi, tanıtım için ülke çapında tanınan ünlü oyuncuların ve sanatçıların devreye girmesi, müzik ve sanat dünyasından bazı ünlü figürlerin bu tanıtımda yer alması ve özellikle bütün bu konularda Müslüman kadınların öncülük etmesi takdire şayandır. Rus toplumunun, İslam’da kadına güçlü bir değer verildiğini görmeleri güzel sonuçlar doğuracaktır. Bu, toplum içinde gereksiz yere geliştirilmiş korkuları ortadan kaldıracak, değerli Rus halkının daha rahatlık ve huzur içinde yaşamasına vesile olacaktır.
Günümüzde, özellikle Müslümanların azınlık olduğu toplumlarda, Müslümanların sevgi ve uzlaşı insanları olarak ön plana çıkmaları her zamankinden daha fazla önem taşıyor. Söz konusu toplumlarda İslam karşıtlığının somut nedenlerini görmezden gelerek, o ülkede yaşayan insanların korkularını anlamayarak sevgi ve barış zemini oluşturmak imkansızdır. Bu zemini oluşturmak için ise, Müslümanların kalite ve sevgiye önem veren, her inanca ve kimliğe saygı duyan insanlar olduğunun ispat edilmesi şarttır. Bunun için gerçekleştirilen her girişim, bu konudaki çabaları bir adım öne taşıyacaktır. Fakat elbette asıl önemli olan, hurafelere dayalı İslam eğitimini ortadan kaldıracak doğru eğitimin benimsenmesi ve yaygınlaştırılmasıdır.
1. http://www.nytimes.com/video/world/europe/100000003811381/muslim-image-makers-made-in-moscow.html
Adnan Oktar'ın Pravda.ru & Only Kashmir & The Gulf Today'de yayınlanan makalesi: