Sayın Yetkili,
Bildiğiniz gibi Bangladeş günümüzde ciddi insan hakları ihlallerinin yaşandığı bir ülke haline gelmiştir. Bangladeş son yıllarda birçok yaşlı insanı, on yıllar önce gerçekleştiği iddia edilen suçlar için, ciddi bir kanıt olmadan idam etmiştir.
Bangladeş’te yaşayan Mir Quasem Ali de, bu ülkenin ünlü bir hayırseveridir ve tüm hayatını zorluk ve sıkıntı içinde yaşayan kişilere yardıma adamıştır. Bugün -büyük ihtimalle- politik nedenlerden ötürü idam cezasıyla karşı karşıyadır.
Mir Quasem Ali, Bangladeş hükümetinin muhalefete tahammülsüzlüğünün son mağduru gibi görünmektedir. Özellikle gazetesinde yayınlanan hükümet aleyhtarı yazılardan dolayı tutuklanmış olabileceği konusundaki çok ciddi endişeler vardır. Ayrıca Mir Quasem Ali’nin suçlu olduğunu kanıtlayan bir belge yada görgü şahidinin olmaması bu şüpheleri güçlendirmektedir. Mir Quasem Ali’yi yargılayan mahkemenin Baş Hakimi yeterli kanıt olmadığını söylemiş ve bu söylemi nedeniyle de görevinden uzaklaştırılmıştır. Bu ve diğer birçok detay Mir Quasem Ali’nin adil bir yargılamadan mahrum bırakıldığını göstermektedir.
Fakat burada asıl üzerinde durduğumuz önemli nokta adil bir yargılama yapılıp yapılmadığı değildir.
Hiçbir insan idam cezasını haketmez. Bir kişiyi idam etmek bir ceza değildir, bu uygulama bir insanın hayatını ona kendisini düzeltme imkanı vermeden sonlandırmaktır.
İnsan idam etmek, ortaçağ karanlığının bir uzantısıdır ve dünyamızın medeniyetine zarar vermektedir.
Bir insanın suçlu olduğu kanıtlansa bile maksimum ceza müebbet hapis cezası olmalıdır. İdam cezası herhalukarda Kabul edilmezdir. Üstelik Mir Quasem Ali’nin yargılanma aşamasında ve gelinen noktada suçlu olduğunu gösteren bir delil de yoktur.
Sizden acilen bu konuda girişimde bulunmanızı, Bangladeş hükümeti ve mahkemelerine çağrıda bulunarak Mir Quasem Ali’nin ve benzer durumdaki diğer kişilerin idam kararının durdurulmasına yardımcı olmanızı rica ediyoruz.
Saygılarımla