Kaplumbağaların Göç Planı Nasıl Hatasız İşler?
ucgen

Kaplumbağaların Göç Planı Nasıl Hatasız İşler?

51437

Beslendikleri alandan üreme alanlarına doğru seyahat eden deniz kaplumbağalarının içinde göç konusunda en dikkat çekici olanı, Güney Amerika`nın Brezilya sahillerinde beslenen yeşil kaplumbağa (chelonia mydas)dır. Her yıl bu kaplumbağaların binlercesi Brezilya sahillerinden Atlantik Okyanusu`ndaki Ascension Adalarına doğru göç ederler. Bu göç yolculuğu yaklaşık 2.300 kilometre kadardır. Ulaştıkları adanın yalnızca 11 km genişliğinde olduğu göz önüne alındığında, kaplumbağaların yön bulma becerisi daha net ortaya çıkmaktadır.

Sekiz Yıl Sonra Üreme Yerine Dönen Kaplumbağa

Deniz kaplumbağalarının hareketlerini incelemek üzere yapılan bir deneyde, işaretlenen bir dişi kaplumbağanın izlediği yollar araştırılmıştır. Güney Queensand`de yuvası olan ve X38756 kodu ile etiketlenen yetişkin bir dişi, yedi yıl sekiz ay boyunca görülmemiş, 1989`da 2.543 km uzaktaki Carpentaria Körfezi`ndeki üreme bölgesinde yakalanmıştır. Sekiz gün sonra da tekrar kendi plajında yumurtlarken bulunmuştur. Hayvanın yumurtalığı üzerinde yapılan inceleme, aradan geçen sekiz yıl boyunca üremenin hiç gerçekleşmediğini göstermektedir.

Bu süre zarfında kaplumbağa minimum 5.100 km seyahat etmiştir. Bu, yumurtladığı günden itibaren sayılırsa, kaplumbağanın üreme yerine geri dönmek için günde 32 kilometre katetmesi demektir. Carpentaria Körfezi`ni geçmek için ilk önce kuzeydoğuya gitmiş, daha sonra Torres Boğazı`nı geçtikten sonra genellikle güneye yönelmiş, seyahati boyunca bir kısmının onun gittiği yönde bir kısmının ise aksi yönde olduğu çok çeşitli akıntılara maruz kalmış olmalıydı. Eğer bu kaplumbağa gelişigüzel dolanarak seyahat etmiş olsaydı, bu kadar çabuk dönüş seyahati yapamazdı. (John Owen, Fantastic Journey, s.138-142)

Bu amaçlı ve hedefi belirlenmiş yolculuk çok önemli bir soruyu akla getirmektedir.

Göç Planı Hatasız Nasıl İşliyor?

Kaplumbağanın üremek için başlattığı göç döngüsünü başarabilmesi için eski seyahatlerindeki deneyimlerinin ve yön bulma bilgilerinin adeta kaplumbağanın hafızasında depolanmış olması gerekmektedir. Bu organizasyondaki mükemmelliğin sebebi olarak kaplumbağanın hafızasını göstermek, şüphesiz ki akla ve mantığa aykırıdır. Bu canlıları sahip oldukları özelliklerle birlikte sonsuz ilim sahibi Yüce Allah yaratmıştır.

Otuz yılı aşkın süredir araştırılmasına rağmen deniz kaplumbağalarının göçleri ve yollarını bulma mekanizmaları hala belirgin değildir. Ayrıca hangi sistemle bunu başardıkları bulunmuş bile olsa, bu sistemi kendilerinin geliştiremeyeceği çok açıktır. Evrendeki her şeyi tasarlayan, evrenin her köşesinde sonsuz aklını tecelli ettiren Yüce Allah`tır. Rabbimiz, Kendi sonsuz ilminden dilediği kadarını dilediğine verir. Allah`ın ilmiyle her şeyi kuşattığı Kuran`da şöyle bildirilmektedir:

``Sizin İlahınız yalnızca Allah`tır ki, O`nun dışında İlah yoktur. O, ilim bakımından her şeyi kuşatmıştır.`` (Taha Suresi, 98)

PAYLAŞ
logo
logo
logo
logo
logo