Cumhuriyet Bilim Teknik dergisinin 4 Şubat 2006 sayısında “Milyarlarca Yıl Önce Fotosentez” başlıklı bir haber yayınlandı. Haberde Stanford Üniversitesi"nden Michael Tice ve Donald Lowe"un milyarlarca yıl önce yaşamış bakterilerin kalıntılarından yola çıkarak geliştirdikleri tahminlere yer veriliyordu. Buna göre Tice ve Lowe, edindikleri bazı bulguları fotosentezin bu dönemde -günümüzden farklı olarak- hidrojen ve karbondioksit ürettiği yönünde yorumluyorlardı. Cumhuriyet Bilim Teknik, bu iddiayı “bilim çevrelerinde tartışılmakta olan bir tahmin” olarak aktarıyordu.
Haberde fotosentezin “tahmin edilen” bu hayali versiyonundan ilkel fotosentez olarak sözedilmekte, bu ifadeyle fotosentezin evrimsel bir süreçten geçtiği izlenimi verilmektedir. Oysa fotosentezin kompleksliği, bu mükemmel mekanizmanın iddia edilen evrimsel kökenini, hayal dahi edilmesi mümkün olmayan bir masala indirgemektedir.
Konuyu biraz daha detaylı olarak incelemek, fotosentezin evrim adına büyük bir çıkmaz olduğunu kabul etmeyi de beraberinde gerektirir. Bu açık gerçeği evrimciler de kabullenmek zorunda kalmaktadırlar. Örneğin Prof. Ali Demirsoy bu konuda şu itirafta bulunur:
"Fotosentez oldukça karmaşık bir olaydır ve bir hücrenin içerisindeki organelde ortaya çıkması olanaksız görülmektedir. Çünkü tüm kademelerin birden oluşması olanaksız, tek tek ortaya çıkması da anlamsızdır." (Prof. Dr. Ali Demirsoy, Kalıtım ve Evrim, Ankara, Meteksan Yayınları, 1984, s.8)
CBT’ye bilim haberlerini aktarırken hayal dahi edilmesi mümkün olmayan senaryoları körükörüne kabullenmiş bir üslup kullanılmamasını tavsiye ediyoruz.
(Not. Fotosentezin evrim açmazı hakkında bkz. http://www.netcevap.org/propaganda_fotosentez.html)