Dünyanın en önde gelen bilimsel merkezi Harvard Üniversitesi de dünyada yaratılışçılığın giderek güçlendiği ve bunun küresel merkezinin de Bilim Araştırma Vakfı çalışmaları olduğu saptamasında bulunuyor. The Creationists, from Scientific Creationism to Intelligent Design(Yaratılışçılar, Bilimsel Yaratılışçılıktan Akıllı Tasarıma) isimli kitabın yeni baskısında BAV’ın yaratılış gerçeğini anlatan çalışmalarına özel bir bölüm ayırmış. Üniversiteye ait bir sitede yer alan "Yaratılış Müzeleri ve Küresel Yaratılışçılığın Yükselişi" başlıklı haberde, söz konusu kitapta geçen bölüm şu ifadelerle özetleniyor:
Alışılmadık bir olay son zamanlarda sürekli önümüze çıkıyor: Yaratılış Müzesi. Amerika'nın ilk yaratılış müzesi bu baharda Kentucky eyaletinin Petersburg kentinde açılacak. 26.4 milyon dolarlık tesis, robot dinozorlar ve özel efektlerle dolu son teknoloji bir tiyatroya sahip olmakla övünecek. Tüm bunların amacı ise ziyaretçilere Allah'ın dünyayı tam olarak Kutsal Kitap'ta anlatıldığı şekilde yarattığını öğretmek.
Ancak bu sadece ABD'yle de sınırlı değil. Türkiye çapında küçük yaratılışçı müzelerin açıldığı bir kampanyanın da gösterdiği şekilde, b ugünlerde herşey gibi yaratılışçılık da küreselleşiyor. (İstanbul'da bir kebap restoranında yer alan tipik bir örneği ziyaretçileri Charles Darwin'in kanlar damlayan bir portresiyle karşılıyor).
Matt Mossman, Seed dergisinin bu ayki sayısında şöyle yazmış:
"Bilim Araştırma Vakfı (BAV) en son kampanyasında, Türkiye'nin her yanındaki alışveriş merkezlerinde, restorantlarda ve kamu binalarında 80'in üzerinde müze açtı. Bu müzeler, fosillerle, posterlerle ve istekli gönüllülerle dolu. Adnan Oktar'ın arkadaşları Kaliforniya Yaratılış Araştırma Enstitüsü gibi Amerikan teşkilatlarınınkine benzer, yoldan geçenleri Evrim'in biyolojinin karmaşıklığını açıklamaya yetmediği ve Allah kelamına aykırı olduğu konusunda bilgilendirme gibi yöntemler kullanıyorlar."
Bilim Araştırma Vakfı, web sitelerinde de sergilendiği gibi son derece gelişmiş bir operasyonu yürütüyor. Mossman'a göre sitede, internetten indirilebilen hazır PowerPoint sunumları ve öğrencilerin evrim aşığı öğretmenlerini sıkıştıracakları sorular da yer almakta. ABD'li yaratılışçılarla yakınlaşmaları da yalnızca rastlantı değil. Bir BAV sözcüsü geçen yıl ABD'ye giderek Kansas Eğitim Kurulu'nun akıllı tasarım konusundaki soruşturmasında tanıklık etti. ABD ve Türkiye'nin ötesinde, İngiltere'de ve özellikle güçlü göründükleri Avustralya'da yaratılışçı haraketler olması küresel bir eğilime işaret ediyor.
Uzun süredir yükselen küresel yaratılışçılığın standart gözlemi, Ronald Numbers'ın "Yaratılışçılar: Bilimsel Yaratılışçılıktan Akıllı Tasarıma" adlı kitabıydı. Bu Kasım ayında Harvard Üniversitesi Yayınları, son iki yüz yıldaki yaratılışçı düşüncesinin gelişimini izleyen bu klasik kitabın genişletilmiş bir basımını çıkarıyor. Kitapta akıllı tasarım hareketini ve yukarıda çalışmalarının örneğini gördüğümüz yeni küresel yaratılışçılık gücünü içeren iki yeni bölüm de yer almakta."