Filin hortumu hem bir vinç kadar kuvvetli hem de bir bozuk parayı kaldırabilecek kadar hassastır.
1700'lü yıllarda bilim adamları fil hortumunun tek bir kas parçasından meydana geldiğini zannediyorlardı. Ancak modern araştırmalar bilim adamlarını hayrete düşürdü. İnsan vücudundaki kasların sayısı 639'u geçmezken bir fil hortumunda yaklaşık 50.000 kas olduğu ortaya çıktı. Üst üste eklenmiş halkalar görünümündeki bu kaslar sayesinde fillerin hortumları mükemmel bir hareket kabiliyeti kazanmaktadır.
Kaslarındaki mükemmel uyum sayesinde hassas hareketleri bile yapabilir.
Hortum, iki temel kas grubundan oluşur. Çapraz bağlantılı kaslar hortumun kıvrılarak her yöne dönebilmesini sağlar. Bu kas grupları ağır hareketlerin yapılmasına imkan verir ve bir kaldıraç gibi çalışır. Bazı kas grupları ise, en hassas hareketleri mükemmel bir kontrolle yapar. Bu bölge, insan parmakları kadar hassastır. Kaslar arasındaki bu uyum sayesinde ise filler hortumlarını sorunsuz bir şekilde diledikleri yönde kullanabilirler.
Hortumun hayati önemi evrimin geçersizliğini gözler önüne sermektedir
Herhangi bir nedenden dolayı hortumun zarar görmesi kısa sürede filin ölümüne sebep olur. Evrim teorisini savunan çevreler, canlıların sahip oldukları özelliklerin sözde tesadüfler sonucunda, aşama aşama meydana geldiğini iddia ederler. Halbuki fil hortumu gibi kompleks bir yapı, ancak on binlerce kasın aynı anda var olmasıyla görevini yerine getirebilir. Örneğin bu kas gruplarından herhangi biri var olmasa fil, hortumunu hareket ettiremez ve kısa sürede ölür. Oysa filler milyonlarca yıldır hortumlarını rahatça kullanırlar. Canlı bedenlerindeki bu gibi yapılar, bize tüm canlıları yaratanın Yüce Rabbimiz olduğunu bir kez daha göstermektedir.