Programda çeşitli ayı türlerinin yaşamları ve çeşitli özellikleri hakkında bilgiler verildi. Ayıların kökeniyle ilgili olarak ise şu masal anlatıldı:
Programda çeşitli ayı türlerinin yaşamları ve çeşitli özellikleri hakkında bilgiler verildi. Ayıların kökeniyle ilgili olarak ise şu masal anlatıldı:
"Eski dönemlerde pandalar tıpkı kurtlar gibi yırtıcıydı. Yaklaşık 35 milyon yıl önce ayıların ataları ayı köpeği adı verilen bir ayı cinsinden meydana geliyordu... Bu ayılar küçük köpeğe benzeyen etoburlardı. DNA çalışmaları pandanın ayı soyundan, kırmızı pandanın ise rakun soyundan olduğunu gösterdi... 10-12 milyon yıl önce koşan ayı cinsi çıktı. Bunlar 2 milyon yıl önce Panama’dan Güney Amerika"ya gittiler. Avrasya ayıları da mağara ayılarının, boz ve kara ayıların ortaya çıkmasına neden oldu. Boz ve kara ayılar bulabildikleri yiyeceğe uyum sağlamayı öğrendiler. Boz ayıların kuzeyde yaşayanları foklarla beslenmeye başladı ve kutup ayısı ortaya çıktı."
Evrimcilerin bu iddiası, ayılarla köpekler arasındaki anatomik benzerliklerden kaynaklanmaktadır. Her ikisi de memelidir ve kafataslarının yapısı arasında çeşitli benzerlikler görülmektedir. Bu canlıların ortak bir atadan evrimleştiği iddiası ise benzerliklerin evrimle ortaya çıktığı "inancı"nın varlığına dayanmaktadır. Benzer yapıların evrimle ortaya çıkıp çıkamayacağını araştırmaksızın, benzerlikleri doğrudan evrim ürünü kabul etmek subjektiftir. Bu durumda, canlılardaki benzerliklerin ortak tasarım ürünü olabileceği ihtimali en baştan elenmekte ve önyargılı bir tavır ortaya konmaktadır. Kısacası ayı ile köpek arasındaki benzerlikler evrime bilimsel bir kanıt olmadığı halde evrime ‘inanan’ birinin subjektif yorumlarına açıktır.
Boz ve kara ayıların bulabildikleri yiyeceğe uyum sağlaması ya da kutuplarda kutup ayısının ortaya çıkması da evrimcilerin ispatlaması gereken türden değişimler değildir. Uyum sağlama daima gen havuzundaki mevcut bilgilerden gerçekleştiği için basitten komplekse (molekülden insana evrim iddiasında olduğu gibi) bir gelişim kanıtı değildir. Bu konuda evrim teorisi çıkmazdadır, çünkü yapılan sayısız deney, rastgele mutasyonların canlıların DNA’sına bilgi ekleme ve onlara önceden sahip olmadıkları avantajlı yapılar kazandırma yeteneği olmadığını ortaya çıkarmıştır. Dahası, canlı grupları arasında aşılmaz genetik bariyerler vardır, bu yüzden rengi ve beslenme biçimi ne olursa olsun, ayı daima ayı kalacaktır.
Tüm bunlar Discovery Channel’ın ayıların kökeni hakkında ortaya koyduğu iddiaların inançtan kaynaklandığını ve evrime bilimsel kanıt sağlamadığını göstermektedir.