Discovery Channel genlerimizin çoğunu iri maymunlarla paylaştığımızı iddia ederek bunları insanın evrimsel akrabası olarak nitelemektedir. Halbuki bu canlıların genomları tamamen deşifre edilmiş değildir. Kıyaslamada kullanılan bölümler genomların oldukça küçük parçalarını temsil etmektedir. Ayrıca hangi kısımların kullanılacağı, dolayısıyla ne oranda benzerlik oranları elde edileceği konusu tamamen araştırmacının önyargılarına açıktır. Benzerliğin fazla olduğu kısımlar incelenirse benzerlik oranı yüksek, benzerliğin az olduğu kısımlar incelenirse benzerlik oranı düşük çıkacaktır. Bunlar ve başka tutarsızlıkları www.netcevap.org/morrisgoodman.html adresinden okuyabilirsiniz.
Discovery Channel belgeselinde, iri maymunlarla insanlar arasındaki bazı anatomik benzerlikler de evrim iddialarına konu oldu. Discovery Channel iri maymunlarla insanların, kuyruklu maymunlar gibi diğer primatlarda bulunmayan bazı özelliklere ortak olarak sahip olduklarını, bunların insanlarla iri maymunların evriminde ortak özellikler olduğunu iddia ediyordu.
Discovery Channel oynak dirsek ve bilekler, geniş açılı omuzlar gibi anatomik özelliklerin insan ve iri maymunlara has olduğunu belirtmekte, sonra bu yapıların evrimle nasıl ortaya çıkmış olabileceği konusunda hiçbir bilimsel kanıt göstermeksizin spekülasyon yapmaktadır. Bu yargı aceleci ve yanlıştır.
Discovery Channel"in mantık örgüsünün yanlışlığını bir örnekle açıklayalım: Bazı otomobiller, direksiyon dönüşünün tekerleklere yansıtılmasındaki verimliliğe göre, dönüşleri geniş veya dar bir yay üzerinde gerçekleştirebilirler. Dar yay üzerinde dönebilen bir araç, dar bir yolda yapacağı U dönüşü açısından, geniş yay üzerinde dönebilen araca göre avantajlıdır. Pratik dönüş sağlayan bir tasarım, belli bir otomobil fabrikasından çıkmış markalara has olabilir. Bu durumda "X marka otomobillerde diğer otomobillerde bulunmayan ve üstün bir manevra performansı ortaya koyan bir tasarım vardır" dedikten sonra "o halde bu marka otomobiller ortak evrimin ürünüdür" demek tutarsızdır.
Ortak yapıların yani otomobilin mekanik aksamının ve insan ile iri maymunlardaki bilek, dirsek ve omuz anatomilerinin rastlantısal doğa olaylarıyla mı yoksa bilinçli tasarımla mı ortaya çıktığını anlamak için bu yapılardaki tasarım incelenip karar verilmelidir. Otomobil mekaniğinin mühendis tarafından üretildiği açıktır. İnsan ile iri maymunların paylaştığı eklemler ise daha da üstün bir tasarım ortaya koyar ve bir tasarımcının varlığına işaret eder. Bu yapılar son derece komplekstir ve evrimle açıklanmaları imkansızdır.
Paris Üni. Tıp Fak. Bölüm başkanlığı yapan ve bilime katkıları nedeniyle Bronz Yıldız Madalya ve Croix de Guerre Şeref Nişanı"na layık görülen Dr. Merle d"Aubigne, insan bedenindeki birçok mükemmel yapıyla birlikte eklemlerin de bilinçli tasarıma işaret ettiğini şöyle dile getirmektedir:
"Laboratuvar ortamında yeniden sağlanmadığı sürece, proteinlerin aynı anda, oksijenle sürekli temas halinde kalarak kendini korumak ve üremek zorunda olan bir organizma meydana getirdikleri bir fiziksel ya da kimyasal durumun yaşandığına ikna olmam mümkün değil. Kişisel olarak ben, yaşam koşullarındaki değişikliklere bağlı olarak gerçekleşen mutasyonun beynin, ciğerlerin, kalbin, böbreklerin hatta eklem ve kasların karmaşık ve rasyonel düzenini açıklayabileceği fikrini tatmin edici bulmuyorum. Akıl sahibi ya da düzenleyici bir güç olduğu fikrinden nasıl kaçınılabilir ki?" (Henry Morgentau & Roy Abraham Varghese, Kosmos Bios Teos, Gelenek Yayıncılık, Ekim 2002, İstanbul, s.161)
Kısacası Discovery Channel"ın yüzeysel iddiaları bilimsel dayanaktan yoksundur. Bu mantık dışı iddiaların temelinde yatan tek faktör Darwinizm"e verilen gözükapalı destektir.
Discovery Channel bu gözükapalı destek yüzünden bilim dışı birçok iddia ortaya koymaktadır. Programda primatların dürbünsel 3 boyutlu gözler "evrimleştirdiği" masalı anlatılmakta ve izleyenlerin bunlara körükörüne inanması beklenmektedir. Oysa canlıların göz gibi bir yapıyı evrimleştireceği iddiası ancak bir uçağın radar sistemi evrimleştirebileceği kadar bilimseldir. (Evrimcilerin sadece propaganda amaçlı başvurduğu bu popüler anlatımın tutarızlığı hakkında bkz. BİR CANLI HAKKINDA EVRİM MASALI ANLATMAK NEDEN EVRİME KANIT SAĞLAMAZ?)