Çitalar nasıl bu kadar hızlı koşarlar?
ucgen

Çitalar nasıl bu kadar hızlı koşarlar?

240

Çita 103 km/saat hızla yarış atlarından, tazılardan ve olimpiyat şampiyonu koşuculardan bile hızlıdır. Peki ama bir çitayı bu kadar hızlı kılan nedir? 

Karada hızlı olmayı belirleyen ilk kriter büyüklüktür. Karadaki canlıların hızları bir seviyeye kadar giderek artar. Bu seviyeden sonra hayvan büyüdükçe yavaşlar çünkü büyüklük arttıkça hareket için gerekli olan artan enerji de artar. Bir aslan ile bir filin hareket için ihtiyaç duyacakları enerjinin aynı olamayacağını tahmin edebilirsiniz.

Bu açıdan bakınca çitanın karada hız yapmak için en ideal yaratılışa sahip olduğunu söyleyebiliriz. Öncelikle çitalar orta boylu canlılardır. Bir tavşan kadar küçük, bir gergedan kadar iri olmamaları onları hız için ideal kılar. 

Çita karadaki en hızlı hayvandır derken “karada kısa mesafelerde en hızlı hayvandır” dipnotunu da vermek gerekir. Çünkü çitalar avlarını kısa süreli koşularla avlarlar ve en yüksek hızı bu sırada elde ederler ki avlanma stratejileri de daha çok hızlanma ve çok hızlı manevra yapma üzerine kuruludur. Bir çita sadece düz koşu yaparken değil zikzaklar çizerken de çok hızlıdır. Bunun için ince uzun bacaklar ve bunları destekleyen kas grubu, kaymasını önleyen, sürekli dışarda olan pençeler ile yaratılmıştır. Tabi yüksek hızda yapılan manevralarda hayvanın savrulmasını önleyecek şekilde dümen işlevi gören kuyruğunu da unutmamak gerekir. Çita, ince uzun bacaklarından kaslarına, pençelerinden kuyruğuna kadar her özelliğiyle hız yapmak için tasarlanmış bir canlıdır.

Dünyadaki her canlı türü yaşadıkları ortamlara en uygun vücut yapılarına, güce, dış görünüşe sahiptir. Kutuplardaki canlılar soğuğa, ekvatordaki canlılar sıcağa muhtaçtır ve bulundukları ortam ile vücut yapıları birebir uyumludur. Doğanın her köşesinde gördüğümüz bu  uyum, evrendeki birbirine bağlı düzen mükemmel bir dengededir. Bütün bunları görebilmek, üzerinde düşünmek insanı başka bir düşünce boyutuna taşır. Düşünmek ruhu dinlendirir, insanın ufku açılır. Detayları görmeye başlayan insan dünyada var oluş amacını da sorgulamaya başlar yine düşünür ve herşeyin bir tasarımcısı, bir Yaratıcısı olduğunu, herşeyin hakimi olan yüksek bir gücün varlığını kavrar. Bu ise ruha huzur veren bir düşünme zincirinin başlangıcıdır. 

İnsan dünyaya bir amaçla gönderilmiştir bu amacı kavraması ve düşünmesi için de hem kendi bedeni hem de çevresi örneklerle çevrelenmiştir. Allah’ın gücü görebilen, düşünen insanlar için her yerdedir.

Sizin yaratılışınızda ve türetip-yaydığı canlılarda kesin bilgiyle inanan bir topluluk için ayetler vardır. (Casiye Suresi, 4. Ayet)

 

Kaynak: https://www.livescience.com/worlds-fastest-animal.html

PAYLAŞ
logo
logo
logo
logo
logo