Bilgisayar Devrelerinin Tasarımında Doğadan Örnek Alınıyor
ucgen

Bilgisayar Devrelerinin Tasarımında Doğadan Örnek Alınıyor

51677

Bir kişinin kendisinden daha fazla bilgiye ve yeteneğe sahip başka bir kimsenin çözümlerini, yöntemlerini izlemesi ve kendi ihtiyaçlarını karşılamak için önceden çözülmüş, düşünülmüş ve tasarlanmış şeyleri örnek alması son derece akılcı bir davranıştır. Bilim adamları bugün, Yüce Allah`ın varlığının delillerini doğadaki tasarımlarda görmekte ve Allah`ın sonsuz aklının, ilminin tecellilerini örnek almaktadırlar. Varolan kusursuz bir modeli örnek almak, onları en kısa yoldan en mükemmel sonuca ulaştırmakta ve her gün bunlara bir yenisi eklenmektedir. Şüphesiz bu, Rabbimiz`in Rahman sıfatının bir tecellisidir:

"... Şüphesiz Allah, insanlara karşı (sınırsız) bir fazl sahibidir. Ancak insanların çoğu şükretmiyorlar. İşte bu, sizin Rabbiniz Allah`tır; her şeyin Yaratıcısı`dır; O`ndan başka İlah yoktur. Öyleyse nasıl olur da çevriliyorsunuz?" (Mü`min Suresi, 61-62)

Doğadaki mükemmel örnekler günümüzde teknoloji için de birer modeldir. Örneğin gözümüzün sinir hücreleri olan ``retina hücreleri``nin gelen ışığı tanıyıp yorumlayarak, değerlendirdiği bilgiyi bağlantıda olduğu diğer hücrelere iletmesi, yeni bilgisayarlara model oluşturmaktadır. Bunun sebebi ise retina hücrelerinin yalnızca ışığa hassas hücrelerden ibaret olmamasıdır.

Retina birbirleriyle yoğun bir bağlantı oluşturmuş sinir hücrelerinden oluşur. Işığa ait sinyaller daha beyne iletilmeden önce sayısız işlemden geçirilir.

Örneğin retinayı oluşturan hücreler; cisimlerin kenarlarını hesaplar, ışık sinyalinin gücünü arttırır, aydınlık veya karanlığa göre uyum sağlar. Günümüzün güçlü bilgisayarları da bu işlemleri yerine getirebilmektedir, fakat retinadaki sinir ağı bu olağanüstü işlemi çok düşük bir güçte kolaylıkla gerçekleştirmektedir.

California Teknoloji Enstitüsü`nden Carver Mead başkanlığında bir araştırma ekibi, retinada kolayca gerçekleştirilen işlemlere imkan tanıyan tasarımın sırrını araştırmaktadır. Son olarak Caltech firmasından biyolog Misha Mahowald ile birlikte, retinadaki nöron ağına benzer yapıda silikon tabanlı devreler tasarlamışlardır. Ürettikleri silikon tabanlı retinada yine fotoreseptörler (ışık algılayıcılar) bulunmaktadır. Ancak retinada olduğu gibi, her biri komşularına bağlanmış durumdadır. Dirençler, amfiler ve diğer elektronik parçalar fotoreseptörler arasında sinyal akışını sağlamaktadır.

Ancak tüm çabalara rağmen, bu silikon devreyi, canlı retina ağında olduğu gibi fiziksel olarak taklit edebilmek mümkün değildir. Çünkü canlı bir retinadaki hücre sayısı ve aralarındaki bağlantıların sayısı çok fazladır. Bunun yerine tasarım mühendisleri şu an için, retinadaki sinir ağının ön işlemlerini nasıl yaptıklarını anlamaya çalışıp, aynı işi yapabilen daha basit benzer devreler tasarlamaktadırlar.

Sonsuz ilim sahibi Allah`ın insanın bedeninde yarattığı bu mükemmel tasarım, Rabbimiz'in benzersiz sanatı ve üstün ilminin delillerinden sadece bir tanesidir. Kuran`da, bu nimetler karşısında Allah`a sürekli şükür içinde olunması gerektiği şu şekilde bildirilmektedir:

"De ki: ``Sizi inşa eden (yaratan), size kulak, gözler ve gönüller veren O`dur. Ne az şükrediyorsunuz?" (Mülk Suresi, 23)

PAYLAŞ
logo
logo
logo
logo
logo