Yaratılış Sütünları
ucgen

Yaratılış Sütünları

168

Soğuk ve yoğun hidrojen ve toz bulutundan oluşan Yaratılış Sütunları, Dünya'dan yaklaşık 6.500-7.000 ışık yılı uzakta bulunur. Yılanlar takımyıldızında, Kartal Bulutsusu'ndaki yıldızlararası gaz ve tozdan oluşan Fil Hortumları Nebulası'na verilen isimdir.  Kartal Nebulası’nda yıldızlar aktif olarak oluşmaya devam etmektedir.

Fotoğrafta kızılötesi kaynakların fark edileceği şekilde görüntülenmiştir.

Nebulayı oluşturan gaz ve toz bulutu yeni oluşum aşamasındaki yıldızları içerdiği için bu isim ile anılıyor. Sütunların ilk fotoğrafı 1995 yılında Hubble Uzay Teleskobu tarafından çekiliyor. Sütunlar daha sonra 2011 yılında ESA ve 2022 yılında James Webb Uzay Teleskobu tarafından da görüntüleniyor.

2007'de kullanılmaya başlanan Chandra Gözlemevi (AXAF), 2001'de bölgedeki genç yıldızlardan kaynaklanan çeşitli X-ışınlarını tespit etmiştir. Ne var ki sütunların kendisinde bulunan X-ışını kaynakları yani genç yıldızların sayısı çok azdır. Bu durum, sütunların yıldız oluşturma döneminin sona ermek üzere olduğunun bir işaretidir. Yine de, sütunların uçlarına yakın bulunan iki X-ışını kaynağı vardır. Biri, resimde görülen soldaki sütunun ucuna yakın mavi kaynak olarak görülebilen, Güneş'ten yaklaşık 4 veya 5 kat daha büyük kütleli genç bir yıldız, bir başkası ise diğer sütunun tepesine yakındır ki bu daha sönük ve daha düşük kütleli bir yıldızdır. Chandra gözlemleri sütunlarda 11 bebek yıldız olabileceğini bize gösterdi. Bu durum bilim insanlarına, sütunların birkaç milyon yıl önce yıldız üretme kapasitesinin zirvesinde olduğunu ama şimdilerde bunun sona ermek üzere olduğunu düşündürüyor.

James Webb Uzay Teleskobu

Bilim adamlarının pek çok bilim dalından faydalanarak anlamaya çalıştığı yıldızların oluşum süreci muhteşem bir olaylar zinciridir. Birbiri ardına işlemesi gereken bu süreç Allah’ın kontrolünde ve O’nun emriyle gelişmektedir. Tüm gökcisimleri, Allah’ın kendileri için belirlemiş olduğu kadere uygun şekilde doğmakta, gelişmekte ve yok olmaktadır. Kuşkusuz, yıldızların oluşumundaki detaylı süreçler rastlantıların eseri olamaz. Yüce Allah’ın yarattığı kusursuz denge sayesinde yeni yıldızlar doğmakta ve varlıklarını sürdürmektedir. Bir nebuladaki tek bir atomun içindeki tek bir elektron bile Allah’ın kontrolündedir ve O’nun emriyle hareket etmektedir. Çünkü “…Allah ne dilerse onu yaratır. Şüphesiz Allah, her şeye güç yetirendir.” (Nur Suresi, 45)

 

Kaynak: 
Chandra Photo Album: The Eagle Nebula (M16): 15 Şubat 07". chandra.harvard.edu. 18 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlenmiştir. Erişim tarihi: 29 Haziran 2024.
https://web.archive.org/web/20070218091725/https://chandra.harvard.edu/photo/2007/m16/

PAYLAŞ
logo
logo
logo
logo
logo