Uçarak Okyanusu Geçen Kelebekler
ucgen

Uçarak Okyanusu Geçen Kelebekler

161

Monark ya da Kral kelebekleri (Danaus plexippus) yakın zamana kadar göç dönemlerinde yaptıkları uzun uçuşlarla biliniyordu. Bu kelebekler her yıl Kuzey Amerika'dan Meksika'ya yaklaşık 5.000 kilometre süren göçleriyle dünyaca ünlüdür. Son yapılan araştırmalarda Monarklarla mesafe konusunda rekabet edecek başka bir kelebek türü keşfedildi. 

Bunlar her yıl Avrupa ve Afrika arasında uzun mesafeli yolculuklar yapan, “Boyalı hanım kelebekleri”ydi. (Vanessa cardui) Bazı çalışmalar, tek bir neslin 4.000 kilometreden fazla bir mesafeyi katederek okyanus ötesine göç ettiğini kanıtladı. Bu kelebeklere takip cihazı takılamayacağı için araştırmacılar, kelebeklerin üzerinde bulunan polen tanelerinin DNAlarını incelediler ve polenlerin sadece Afrika'nın Sahel bölgesinde yetişen bitkilere ait olduğu anlaşıldı. Bu sonuç kelebeklerin  Atlantik Okyanusu'nu uçarak geçtiklerini ispatladı. Ancak Fransız Guyanası'ndaki Boyalı Hanım Kelebeklerinin kanatlarında, Batı Avrupa'da doğduklarını düşündüren izotoplar bulunması bu mesafenin düşünülenden daha da fazla olduğunu gösteriyordu. Buna göre sürü, bir ömürde 7.000 kilometreden fazla yol kat ediyor ve en az üç kıtayı ziyaret ediyordu. 

Bu, elbette ki kelebeklerin narinliği düşünüldüğünde muazzam bir mesafe ancak önemli bir detay daha var. Avrupa'dan Afrika'ya veya Kuzey Amerika'dan Orta Amerika'ya uzun mesafeli göç oldukça etkileyici olsa da, kelebeklerin arada durup yakıt ikmali yapabilecekleri birçok yer de vardır. Okyanus geçişi yaparak göç etmek ise bambaşka bir zorluktur. 

Boyalı Hanım Kelebekleri, serçe parmak büyüklüğünde kanatlara ve iğne başı büyüklüğünde beyne sahiptir ve çok güçlü uçuculardır. Minik boyutları onlara bir avantaj sağlar, rüzgarlarda süzülebilir, hatta bazen saatte 48 kilometre kadar hızlı gidebilirler.

Atlas Okyanusu'nda Sahra'dan tropikal Karayipler'e doğru esen güçlü rüzgarlar vardır Bunlar uzmanların düşündüğünden daha güçlü olup, büyük toz parçacıklarını 3.500 kilometre uzağa kadar taşıyabilir. Narinliği ile ünlü Hanım Kelebekleri de bu güçlü rüzgarlarda çok az kanat çırparak, süzülme tekniğiyle oldukça uzağa gidebilirler.

Bu uzun uçuşu yapanlar ister Kral Kelebekleri isterse Boyalı Hanım Kelebekleri olsun fark etmez, bu iki narin kelebek türü çok iyi birer göçmendirler. Bedenleriyle karşılaştırılamayacak kadar zorlu bir yolculuğu her sene tamamlayabilmektedirler. Şimdi biraz düşünelim:

Bu kelebekler ellerinde bir pusula veya harita olmadan binlerce kilometre uçarlar. Yollarını şaşırmazlar, rotalarından sapmazlar. Telefonunuzdaki yön bulma programları olmadan sadece 10-15 km.lik bir yerde yönünüzü bulmaya çalışın ve nasıl zorlanacağınızı düşünün. Bizim için imkanı olmayan bu yolculuğu kelebekler büyük bir eminlikle üstelik her nesilde yenilenen bir bilgiyle hareket eder ve zorlu yolculuğu başarırlar. Üstelik bazı göçmen kuşlar gibi kendilerini olumsuz hava şartlarından koruyacak tüylü kocaman kanatları ve güçlü göğüs kasları da yoktur. Boyut olarak bir kuş ile karşılaştırılamayacak kadar küçük olan kelebeklerin üstesinden geldiği zorluk hayranlık uyandırıcıdır.

Kelebeklerin göçü, bize onların yaratılışlarındaki mükemmelliği ve Allah'ın onlara ilham ettiği kusursuz planı gösteriyor. Bu kelebekler, nesiller boyunca göç yolculuklarını tekrarlamaları ve rotalarını hatasız bir şekilde tamamları Allah’ın kusursuz yaratma sanatının bir örneğidir.

Kaynak: https://www.sciencealert.com/butterflies-can-make-epic-atlantic-ocean-voyages-shocking-scientists

PAYLAŞ
logo
logo
logo
logo
logo