Neden Türk İslam Birliği Gerekli?
Kanlı Eylül
Yine Çocuklar Vuruldu
İşkenceden Ölüm
Duma'ya Hava Saldırısı: 23 Ölü
Suriye ordusuna ait bir savaş uçağının başkent Şam'ın doğu kesimlerinde yer alan Duma bölgesindeki yerleşim yerine düzenlediği saldırıda 23 kişinin öldüğü bildirildi.
Suriye Yerel Koordinasyon Komitesinden (LCC) edinilen bilgiye göre, orduya ait savaş uçağı, başkentin doğu kesimlerindeki muhaliflerin kontrolünde yer alan Duma bölgesinde yerleşim yerini bombaladı.
Rejim saldırısında aralarında kadın ve çocukların da yer aldığı 23 kişinin yaşamını yitirdiğini belirten LCC, Esed güçlerinin hava saldırısında yaralananların bölgedeki sahra hastanelerine kaldırıldığını kaydetti.
Saldırı bölgesinde maddi hasarın meydana geldiğini vurgulayan LCC, Esed güçlerinin başkent Şam'ın kırsalındaki Kabun, Zemelka, Duma, Arbin, Duğaniye ve Cobar'a tank ve toplarla saldırdığına değindi.
Bu arada Suriye Genel Devrim Konseyi de (SRGC), rejime ait orduya bağlı helikopterlerin Halep'te muhaliflerin elinde olan Handarat, Mesekin Hananu ile Haydariye bölgelerine "varil bombasıyla" saldırdığını açıkladı.
Ateş Çemberindeki Müslümanların Buruk Bayramı
Dünya IŞİD'e müdahaleyi tartışırken, İslam coğrafyasının hali yürekleri dağlıyor. Türkiye dışında neredeyse her yerde kan ve gözyaşı var.
Müslümanlar huzura hasret bir bayram daha geçiriyor. Başta Orta Doğu olmak üzere İslam'ın hakim olduğu coğrafyada din kardeşlerimiz savaş ve iç karışıklıklar yüzünden bayram sevincini buruk yaşıyor. İstikrarı ile adeta huzur ülkesi olan ve milyonlarca Suriyeli mülteciye ana şefkatiyle kapılarını açan Türkiye'de ise halk yüreğinde Müslüman kardeşlerinin yaşadığı sıkıntıları hissederek Kurban Bayramına giriyor. İşte İslam coğrafyasının acı tablosu:
Suriye
Suriye'de Beşar Esad'ın halkın demokrasi taleplerine bombalarla karşılık vermesinin ardından başlayan iç savaş 3.5 yılı doldurdu. 150 binden fazla kişinin öldüğü, 8 milyon insanın mülteci durumuna düştüğü ülkede halk Esad'ın saldırılarına maruz kalıyor. ABD liderliğinde koalisyonun IŞİD'e yönelik operasyonlarının ardından ikinci plana düşen Esad, Batı basınının gündemine gelmese de bombardımana devam ediyor. Rejime bağlı askerlerin operasyonlarında her gün onlarca kişi hayatını kaybediyor.
Irak
Bir diğer ülke Nuri El Maliki'nin mezhepçi politikaları sebebiyle parçalanmanın eşiğine gelen Irak. Sünnilere yönelik ayrımcı politikaları sebebiyle IŞİD'in doğmasına yol açan Maliki, her ne kadar baskılara dayanamayarak gitmek zorunda kalsa da Irak'ta izlerinin silinmesi yıllar alacak yaralara yol açtı. Ülkede özellikle camilere yönelik intihar saldırılarında onlarca insan hayatını kaybetmeye devam ediyor.
Filistin
Ramazan Bayramı’nı İsrail'in yoğun bombardımanı altında geçiren Gazzeliler, Kurban Bayramı’na bombalar altında girmeseler de aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 2 bin 200 kişinin hayatını kaybettiği, yine çoğu çocuk ve kadın 11 bin kişinin yaralandığı bombardımanın yaralarını sarmaya çalışıyor. İsrail tarafından sert bir ambargo uygulanan ve Mısır'daki askeri darbenin ardından dünyaya açılan tek kapıları olan Refah Sınır Kapısı da kapatılan halk hayatta kalmaya çalışıyor.
Myanmar
Dünyanın gözü önünde Budist rahipler tarafından etnik temizliğe uğrayan Arakanlı Müslümanların büyük çoğunluğu ülkeyi terk ederek Bangladeş'e sığınmak zorunda kaldı. Çoğu da göç yolunda can veren Arakanlı Müslümanlar Bangladeş'e ulaştıklarında da yalnız kaldı. Türkiye dışında hiçbir ülkeden ve uluslararası yardım kuruluşundan insani yardım gitmeyen Arakanlılar ülkelerinden ayrı bir Kurban Bayramı yaşıyor.
Mısır
İlk defa sandığa giderek Muhammed Mursi'yi cumhurbaşkanı seçen Mısırlıların demokrasi bayramı 1 yıl sürdü. 30 Haziran 2012'de Cumhurbaşkanı seçilen Mursi, 1 yıl sonra 3 Temmuz 2013'te kendisinin göreve getirdiği Genelkurmay Başkanı ve Milli Savunma Bakanı Abdulfettah el Sisi tarafından darbeyle görevden alındı. Darbenin ardından Cumhurbaşkanlarına sahip çıkarak meydanlara inen halkın silahlarla taranması sonucu binlerce kişi öldü. Mısırlılar demokrasiye hasret bir bayram daha geçirdi.
Libya
Libya'da Muammer Kaddafi'nin 2011'de devrilmesinden bu yana siyasi istikrar bir türlü sağlanamadı. Silahlı gruplar arasında başlayan çatışmalar iç savaşa dönüştü. Kaddafi'nin devrilmesinde önemli rol oynayan emekli general Halife Haftar Mayıs ayında emrindeki askerlerle darbe yaparak hükümeti devirdi. Mayıs ayından bu yana çıkan çatışmalarda yüzlerce kişi hayatını kaybetti. Ülkede şu an tam bir kargaşa hakim.
Ateş Çemberinde Buruk Bayram
Burma'nın (Myanmar) Arakan eyaletindeki Müslüman Rohinya halkına yönelik ırkçı tutum giderek şiddetleniyor. Yönetimin son planında, Müslümanların vatandaşlık kazanmaları için 'Bengalli' nitelemesini kabul etmeleri isteniyor. Plan taslağına göre başvuru yapmayı reddedenler veya gerekli evrakları hazırlamayanlar için 'geçici tecrit kamplarının inşa edilmesi' öngörülüyor. Asya İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Phil Robertson, planla ilgili 'Arakanlı Müslümanları sürekli ayrımcılığa ve vatansızlığa mahkum edip ülkelerini terk etmeye zorlamak için oluşturulmuş bir taslaktan başka bir şey değil' dedi. Washington merkezli Uluslararası Stratejik Araştırmalar bölümünden Gregory Polling de planın 'Arakanlı Müslümanları kimliksizleştirme' politikasına uygun olduğunu söyledi.