Kutup ayılarının buz üstünde yaşamalarını sağlayan mükemmel detaylar
ucgen

Kutup ayılarının buz üstünde yaşamalarını sağlayan mükemmel detaylar

42579

Kutup ayıları kar fırtınalarının kimi zaman 120-140 kilometre hıza ulaştığı, yılın 12 ayında karla ve buzlarla kaplı bir bölgede, son derece zor koşullarda yaşarlar. Ancak Rahman olan Allah onları bu zor koşullara dayanıklılık gösterebilecekleri şekilde yaratmıştır.

Yeryüzündeki tüm canlıları yoktan yaratan ve bunların her birinde hayranlık uyandırıcı detaylar var eden Yüce Allah'tır. Bu, Allah'ın detay sanatıdır. Allah, sonsuz aklı ile insanların kavrayamadıkları, henüz detaylarını keşfedemedikleri sistemler yaratmış, her detayın içinde Kendi Yüceliğini ve kudretini gösteren daha da üstün güzellikler var etmiştir.

Kutup bölgesinde yaşayan ağırlıkları 800 kg, boyları 2,5 metreye erişen canlılardan kutup ayıları da Yüce Allah’ın detay sanatının bir delilidir. Yüce Rabbimiz bu kusursuz yaratma gücünü ve sanatını, bir Kuran ayetinde şöyle bildirir:

 

O Allah ki, yaratandır, (en güzel bir biçimde) kusursuzca var edendir, 'şekil ve suret' verendir. En güzel isimler O'nundur. Göklerde ve yerde olanların tümü O'nu tesbih etmektedir. O, Aziz, Hakimdir. (Haşr Suresi, 24)
 

Deri ve Tüylerindeki Detaylar

Kutup ayıları buzlarla kaplı bir alanda yaşadıkları için onları soğuktan koruyan beyaz kalın kürkleri vardır. Sahip olduğu 5 cm kalınlığındaki özel kürkünün beyaz görünen tüyleri aslında şeffaftır. Isı kaybını önleyen fiberoptik özelliklere sahip bu tüylerin her biri içi boş şeffaf bir tüp gibidir. Bu tüpler, güneş ışınlarının ısısını alttaki siyah renkli tüye kadar doğrudan ayının derisine iletir ve ayının ısınmasını kolaylaştırır. Ayrıca kutup ayılarının derilerinin altındaki 10 cm'lik yağ tabakası ısı yalıtımı sağlar. Böylece kürkü ve derisi ayıyı soğuk dış ortamından tamamen yalıtmış olur. Ayrıca bu kürk yüzmeye de elverişlidir. Suyun içindeyken tüyler bir araya gelerek birbirine yapışır ve kutup ayısı su geçirmez yumuşak bir dalış elbisesi giymiş gibi olur. Böylece buzlu sularda saatte 10-11 km. hızla, 2000 km. uzağa kadar yüzerek gidebilirler. Yüce Allah’ın bu canlıların derileri ve tüylerinde yarattığı söz konusu detaylar vesilesiyle kutup ayısı 37 derece olan beden sıcaklığını, suyun içinde ya da üstünde uzun süre koruyabilmektedir. Hatta bu canlıların bedeninin aşırı ısındığı zamanlar bile olur. Bu nedenledir ki, çoğu zaman kutup ayıları yükselen vücut ısılarını düşürmek için vücutlarını buza sürterler.

Vücut Isılarını Korumak İçin Yaratılmış Bir Başka Detay

Yüce Allah kutup ayılarını küçük kulaklar ve küçük kuyrukları ile birlikte yaratmıştır. Kulak ve kuyrukları küçük olduğu için bunların yüzeyindeki damarlar yoluyla ısı kaybetme olasılığı en aza inmiş olur.

Buzda Hızlı Koşabilmeyi ve Yüzmeyi Sağlayan Detaylar

Kutup ayıları, tüm donanımlarıyla buzullarla kaplı soğuk ortamda yaşamak üzere yaratılmışlardır. Çünkü geniş, düz ve tüylü pençelere sahiptirler. Ayrıca ayak parmaklarının arasındaki oyuklar sayesinde buz yüzeyini vakum etkisiyle kolaylıkla kavrar. Kaygan olmayan ayak tabanları ile buz üzerinde çok süratli koşabilir. Parmaklarının arasındaki ağımsı yapı ise suyun içinde kolayca yüzebilmesini ve çok uzak mesafeleri rahatlıkla katedebilmesini sağlar.

Enerji Harcamayı Azaltan Bir Detay Kış Uykusu

Kutup ayılarının enerji harcamayı azaltmak için kullandığı yöntemlerden biri de kış uykusudur. Özellikle anne adayı kutup ayısı kış uykusuna girdiği dönemde hiç enerji harcamamak ve yavrularının daha iyi beslenmesini sağlamak için metabolizmasının hızını düşürür. 7 ay boyunca metabolizmasındaki yağı proteine çevirir ve yavrularının beslenmesini sağlar. Bu 7 aylık süre boyunca kendisi hiç beslenmez. Kalp atışı oranını dakikada 70'den 8'e kadar indirebilir ve metabolizmasını yavaşlatır. Bu dönemde yemek yemediği gibi doğal ihtiyaçlarını da karşılamaz. Böylelikle yavrularını doğuracağı dönemde fazla enerji harcamamış olur.

 


Yavruların Üşümesini Engelleyen Yuvalarındaki Detaylar

Antarktika’nın soğuk ikliminde yaşayan dişi kutup ayıları, eğer hamilelerse veya yavruları varsa kendilerine kar yığınlarının altında yuva yaparlar. Aksi takdirde yuvada yaşamazlar.

Bu yuvaların genellikle birden fazla odası vardır ve kutup ayıları bu odaları profesyonel bir şekilde yuvanın girişinden daha yüksek seviyede hazırlarlar. Böylece odalardaki sıcak havanın girişten dışarı çıkması engellenmiş olur.

Anne ayı barınağının tavanını kimi zaman 75 cm’den başlamak üzere 2 m’ye kadar varan bir kalınlıkta inşa eder. Tavanın kalınlığı iyi bir yalıtkan görevi görür. Yani yuvadaki mevcut olan ısıyı korur. Yuvadaki sıcaklık da bu sayede sabitlenmiş olur. Norveç Oslo Üniversitesi’nden araştırmacı Paul Watts, bu yuvalardan birinin tavanına bir cihaz yerleştirerek ısıyı dikkatlice ölçmüş ve hayli ilginç bir durumla karşılaşmıştır. Bu uzun çalışma esnasında dışarıdaki ısı -30 dereceye kadar düşerken, yuva içindeki ısı 2 ya da 3 derecenin altına hiç düşmemiştir. Bu mucizevi yuva ise, tüm hayvanlarda olduğu gibi şüphesiz Yüce Rabbimiz’in kutup ayılarına ilhamının sonucunda ortaya çıkmaktadır.

Görme ve Koku Alma Duyularındaki Detaylar

Kutup ayılarının gözlerinde zarımsı gözkapağı filtresi vardır. Bu filtre sayesinde doğuştan bir nevi "güneş gözlüğü"ne sahiptirler ve gözlerindeki bu yapı onları kar körlüğüne karşı korur.

Kutup ayısı uçsuz bucaksız buz çölünde avlanmak için uzun mesafeleri kat etmek zorundadır. Bu arada güvendiği bir duyusu vardır: Koklama. Kutup ayısının burnu oldukça hassastır. En çok foklar ile beslenirler. Foklar ise buz ve kar tabakalarının altında yaşarlar. Ama bu kutup ayılarının onları bulmasında bir problem oluşturmaz. Çünkü kutup ayılarının koku alma duyuları öylesine keskindir ki, 1.5 m kalınlığındaki kar tabakasının altındaki veya 30 km ötedeki bir fokun kokusunu bile rahatça algılayabilirler. Şüphesiz Yüce Allah her canlıyı olduğu gibi, kutup ayısını da ihtiyaçları doğrultusunda en mükemmel tasarımla yaratmıştır.

Sonuç:

Yukarıda anlatılan tüm özellikler kutup ayısının yaşamını devam ettirebilmesi için çok büyük öneme sahiptirler. Yeryüzündeki varlıkların çok detaylı ve kusursuz yapıları, bunların tesadüfen meydana gelemeyecekleri, hatta tüm bunlara insanın bile güç yetiremeyeceği gerçeğini açıkça ortaya koyar. Herşeyi kusursuz yaratan Yüce Rabbimiz’dir. Kutup ayısının soğuktan korunma sisteminde, beslenme ve duyu organlarını kullanma biçiminde de bu gerçek açıkça ortadadır. Bu canlıyı buzulların içine yerleştiren de, onu bu şartlara göre korunaklı donanımlarla yaratan da Yüce Allah'tır. Bu gerçek sürekli olarak insana tüm varlıkların durumlarını ve davranışlarını mutlak iradesiyle takdir eden, Mukaddir olan Allah'ın büyüklüğünü hatırlatmaktadır:

 

Kendinden (bir nimet olarak) göklerde ve yerde olanların tümüne sizin için boyun eğdirdi. Şüphesiz bunda, düşünebilen bir kavim için gerçekten ayetler vardır. (Casiye Suresi, 13)
 

Kutup ayısı Yüce Allah'ın sayısız yaratış delillerinden sadece biridir. Yüce Allah her canlıyı bulunduğu ortama en uygun, yaşamını ve soyunu devam ettirebileceği, rızkını bulabileceği en üstün özelliklerle donatmıştır. Sonsuz merhametin ve şefkatin sahibi olan Rabbimiz, tüm canlılara rahmetini ve nimetini lütfetmiştir. Canlıların sahip oldukları bu özellikler inananlar için birer ayettirler:
 

Şüphesiz, müminler için göklerde ve yerde ayetler vardır. Sizin yaratılışınızda ve türetip yaydığı canlılarda kesin bilgiyle inanan bir kavim için ayetler vardır. (Casiye Suresi, 3-4)
 


PAYLAŞ
logo
logo
logo
logo
logo
İNDİRMELER