Allah'a çağıran, salih amelde bulunan ve: "Gerçekten ben Müslümanlardanım" diyenden daha güzel sözlü kimdir? (Fussilet Suresi, 33)
.jpg)
HATA YAPAN BİR MÜMİNİN KONUŞMA ÜSLUBU :
Mümin hatayı yaptıranın Allah olduğunu bildiği için son derece tevekküllü bir üslup kullanır. Her hatanın hayırlarıyla birlikte yaratıldığını bildiği için konuşmalarında duygusallaşma, üzüntü, korku veya tedirginlik hissedilmez. Ya da yaptığı hatanın bilinmemesi için yalan söylemez. Zor durumda kaldığında kendini kurtamaya çalışmaz. Sahtekarlık yaparak hatanın makuliyetini anlatmaya çalışmaz. 'Herşeyde hayır olduğunu' dile getirir, nefsini korumaz ve Kuran'a uygun olarak hatalı olan tavrını değiştirir. Hatasını telafi etmeye çalışırken insanların rızasını aramak kastıyla kendini masum göstermeye, iyi niyetli olduğunu ispatlamaya çalışmaz. Böyle bir tavrın Allah'tan başkasının rızasını gözeterek 'şirk' olabileceğini ve Allah'ın şirk koşanları affetmeyeceğini düşünerek sadece Allah'ın rızasını kazanmak amacıyla konuşur.
MÜMİNLERİN KENDİ ARALARINDAKİ KONUŞMA ÜSLUPLARI:
Müminler Allah'a iman ettikleri için birbirlerini ahiret dostu ve kardeşi olarak görürler. Birbirlerine karşı son derece

MÜMİNLERİN BOŞ KONUŞMALARDAN UZAK OLAN ÜSLUPLARI:

Müminlerin kalpleri sürekli Allah'la birlikte olduğu için, 'Allah için daha fazla ne yapabilirim', 'dini nasıl tebliğ edebilirim, 'Kuran ahlakını nasıl yayabilirim' gibi önemli konuları düşünürler. Dolayısıyla imanlarındaki ve düşüncelerindeki derinlik konuşmalarına da yansır. Allah'ın herşeyi sarıp kuşattığını, tüm güzelliklerde tecelli etttiğini, tek güç sahibi olanın Allah olduğunu, kendilerinin ise aciz birer kul olduklarını bildiklerini iman edenlerin tüm konuşmalarından anlayabilmek mümkündür.