İnfak, Allah’ın rızasını kazanmak için yapılan harcamadır. Müminler için manevi bir arınma ve temizlenme vesilesidir. Samimi ve ihlaslı bir şekilde, Allah'ın rızası dışında hiçbir amaç ya da karşılık gözetmeden infak etmek imanın göstergesidir. Allah ayetinde iman edenlere kazandıklarının iyi olanından ve kendilerine verilen nimetlerden infak etmelerini bildirmektedir. İnsan sevdiği, değer verdiği şeyleri yalnızca Allah dilediği için, O'nun hoşnutluğunu kazanmak için seve seve gözden çıkarıyor, feda ediyorsa ancak o zaman yaptığı infakın Allah Katında bir anlam ve değer kazanmasını umut edebilir. Mümin bu şekilde Allah'ın rahmet ve hoşnutluğunu dünyadaki hiçbir şeye değişmeyeceğini göstermiş olur. Bu davranışıyla, Allah'ın rızasını ve rahmetini kazanmaya muhtaç olduğunu, sonsuz rahmet sahibi Yüce Allah’ın her şeyden münezzeh olduğunu ifade etmiş olur.
Allah ayetin devamında, insanları hoşlanmadığı, zaten başından savmak istediği hatta hakir gördüğü şeyleri infak olarak vermeye kalkışmaktan menetmektedir. Görünürde infak etmiş olmak maksadıyla böyle bir hareket yapmak kişiye Allah Katında bir şey kazandırmayabilir. (Doğrusunu Allah bilir) Bu yüzden mümin ayette bildirilen ve Kuran ahlakına aykırı olan bu tür bir davranıştan titizlikle sakınmalıdır.
Ayette haber verildiği gibi Allah güç ve zenginliğin gerçek sahibidir, hiçbir şeye ihtiyacı olmayandır. O her şeyden müstağnidir ve her şey O'na muhtaçtır.
Ey insanlar, siz Allah'a (karşı fakir olan) muhtaçlarsınız; Allah ise, Ğaniy (hiç bir şeye ihtiyacı olmayan)dır, Hamid (övülmeye layık)tır. (Fatır Suresi, 15)