Dünyanın dört bir yanından gelen milyonlarca Müslüman, Hac ibadetini gerçekleştirmek için Mekke’ye akın etti. Hac ibadeti, Müslümanların Allah’a olan bağlılıklarının ve birbirlerine olan tesanütlerinin (karşılıklı dayanışmalarının) önemli bir göstergesi.
Hac ibadetine için biraraya gelen yaklaşık 4 milyon Müslümanla ilgili olarak haberde verilen detaylardan bazıları şöyle:
- Halihazırda 501 Nijeryalı, hac ibadetini gerçekleştirmek üzere Kano’dan ayrılarak Suudi Arabistan’a uçtu. Nijerya’nın pek çok eyaletinden gelen hacı adayları toplamda 13,000’den fazla olmakla birlikte, gruplar halinde Kano’ya gelerek buradan Suudi Arabistan’a uçmayı planlıyorlar.
- Yine Hac yolcusu olan ve 497 kişilik gruplara bölünen yaklaşık 209,000 Endonezyalı ise Suudi Arabistan’a uçmak üzere Endonezya’daki 11 farklı havaalanını kullanıyorlar.
- Kaşmir’li hacı adaylarının sayısı 30 Ekim’den bu yana toplam 1728’e ulaşmış durumda.
- Yerel görevlilerin bildirdiğine göre, önümüzdeki ay 4,500 Filipinli Müslümanın hac ibadetini gerçekleştirmek üzere Mekke’ye varması planlanıyor.
- Mekke’ye gidecek olan 25,000 İngiliz hacı adayına sağlık ve güvenlik konularında eğitim vermek üzere ‘Hac Kampı’ düzenleniyor.
Etnik kökenleri, kültürleri ve dilleri farklı olsa da Hacca giden Müslümanlar hep birlikte ibadet ediyorlar ve hepsi Yüce Allah’tan bağışlanma diliyorlar. Kuran"da Yüce Rabbimiz, Hac ibadetinde Allah"ın “kuvvetli bir anma” ile anılmasını şöyle bildirmektedir:
(Hacc) ibadetlerinizi bitirdiğinizde, artık (cahiliye döneminde) atalarınızı andığınız gibi, hatta ondan da kuvvetli bir anma ile Allah"ı anın. İnsanlardan öylesi vardır ki: "Rabbimiz, bize dünyada ver" der; onun ahirette nasibi yoktur. Onlardan öylesi de vardır ki: "Rabbimiz, bize dünyada da iyilik ver, ahirette de iyilik (ver) ve bizi ateşin azabından koru" der. İşte bunların kazandıklarına karşılık nasibleri vardır. Allah, hesabı pek seri görendir. (Bakara Suresi, 200-202)