Fransa"nın dünyaca takip edilen günlük gazetesi Le Monde, 7 Şubat 2008 tarihindeki baskısında, bu sefer Yaratılış Atlası"nın Belçika"daki etkilerini konu aldı. "Belçika"da Yaratılışçılığa Karşı Mücadele Organize Ediliyor" başlıklı haberde, ülkedeki yaratılış inancının yaygınlaşmasına karşı evrimcilerin duyduğu endişe dile getirildi:
Çok sayıda üniversiteden uzman 2007 yılı sonunda bir bildiri imzaladılar. Bu bildiride, Darwin’in evrim teorisini reddeden Yaratılış Atlası isimli eserin büyük miktarda özellikle lise ve üniversitelere ücretsiz dağıtılmasının ardından, yaratılışçı fikirlerin yayılışı tehlikesi belirtiliyordu. VRT’de yayınlanan bir röportaj, özellikle Müslüman öğrencilerin, türlerin kökeni teorisinde biyoloji öğretmenleri ile gittikçe daha net bir şekilde ters düştüklerini ortaya koydu.
Johan Braeckman öncelikle yaratılışçı olayların ülke içindeki gerçek büyüklüğünü inceleyecek. Bu arada yaratılışçı lobinin özellikle seçtiği halk kitlesine yönelik olarak, konu hakkında bilgi ve duyarlılık arttırıcı kampanyaları hemen uygulamaya koymanın şart olduğunu belirtmekte.
Evrimcilerin kendilerince tedbir alma çabaları, evrim teorisinin yenilgisinin önemli bir göstergesidir. Yaratılışın delillerini ilk kez ikna edici, apaçık bir anlatımla gören Belçikalılar, hızla evrim teorisine olan inançlarını yitirdiler. Bu durumun evrimciler açısından "tehlikeli" bulunmasının sebebi ise, Darwinizm"in çöküşü ile birlikte materyalist felsefenin de ölümcül darbe almış olmasıdır. Sadece 1.5 senedir okunan bir kitabın 1.5 asırlık bir teoriyi yerle bir etmesi; Darwinizm"in yıkılışında Yaratılış Atlası"nın asıl sebep olarak gösterilmesi; bu eserin etki gücünü ve bilgilerinin doğruluğunu bir kez daha teyit etmektedir.