1.Türk–İslam Birliği`nin birliktelik anlayışı, bir toplumun diğerine, bir kültürün ötekine, bir grubun başkasına üstün gelmesine dayalı değil, hepsinin bir diğeri ile eşit olduğu hoşgörüye, sevgiye ve dostluğa dayalı olacaktır.
2.Türk–İslam Birliği`nin özünde sevgi, şefkat, fedakarlık, dostluk, dayanışma, adalet gibi İslam ahlakının üstün özellikleri yer alacaktır.
AB, farklı dilde, farklı siyasi görüşte ve farklı milletlerdeki insanları Avrupa kültüründe bir araya getirmeyi başarmaktadır. Bu oluşum, ortak bir İslam kültürü içinde bir araya gelecek olan Türk–İslam Dünyası için bir örnek olabilir.
3.Türk–İslam Birliği`nin farklı konulara göre özelleşmiş teşkilatları ve kurulları olacaktır. Ancak kurulun en tepesinde, her ülkeden eş düzeyde temsilci bulunan bir nevi üst kurul olacaktır. Kurul kendi bünyesinden bir başkan seçecektir.
4.Birlik`e üye tüm ülkeler kendi toprak bütünlüklerini ve milli egemenliklerini koruyacaklardır. Amaç, devletlerin yapısal olarak birleşmeleri değil, ortak politika ve menfaatler çevresinde birleşilmesidir.
5.Her ülke iç işlerini kendi mekanizmalarıyla yürütecektir. İç mekanizmalarla çözülemeyen problemler Türk İslam Birliği`nce karara bağlanacaktır.
6.Birlik`in alacağı her karar tüm ülkeler için bağlayıcı olacaktır.
7.Üye ülkeler arası serbest dolaşım olacak, ülkeler arası geçişler vizeye ihtiyaç duyulmadan gerçekleştirilecektir.
8.Türk–İslam Birliği`nin ortak bir ekonomik pazarı olacaktır.
9.Türk-İslam Birliği bünyesinde ortak bir savunma paktı kurulacaktır.
10.Türk-İslam Birliği değişen siyasi koşullara kolaylıkla uyum sağlayabilecek bir esnekliğe ve gerekli stratejileri geliştirebilecek bir ileri görüşlülüğe sahip olmalıdır. Dünyadaki gelişmeler karşısında yalnızca kınamak ya da kanaat belirtmekle yetinen bir organizasyon değil, inisyatif kullanabilen aktif bir merkez konumunda bulunmalıdır. Kararları bağlayıcı olmalı, böylece hayırlı atılımlar hayata geçirilebilmelidir.
11.Bu merkezin üye ülkeler arası koordinasyon görevini üstlenmesi, faaliyetlerinin tüm üye ülkelerin menfaatlerini kuşatıcı olması şarttır.
12.Bu birlik tüm gelişmeleri objektif bır yaklaşımla değerlendirerek, Türk-İslam dünyasının genelinin taleplerini göz önünde bulunduracaktır. Üye ülkeler arasında oluşabilecek anlaşmazlıklar Birlik`in adilane yapısı ile engellenecektir.
13.Türk–İslam Birliği Müslümanların diğer toplumlarla ilişkilerinde onları koruyucu bir mekanizma olarak görev yapacak, tüm Türk-İslam milletleri için ortak bir temsil merkezi olacaktır.