Genomu deşifre edilen canlılara şempanze de katıldı. Washington Üniversitesi Tıp Okulu’ndan Dr. Robert Waterson’ın başını çektiği bir grup araştırmacı, Nature, Science ve Genome Research dergilerinde yayınlanan makalelerde sonuçları açıkladılar. Milyonlarca dolar bütçeli projede Amerika, İsrail, italya, Almanya ve ispanya’dan toplam 67 bilim adamı görev aldı.
Şempanze genomuyla insan genomu arasında yapılan karşılaştırmalar %96 ila %99 benzerlik oranı iddiasıyla birlikte gündeme geldi. (Bu gibi yüksek benzerlik oranları, iki canlının DNA’sının ortak bir atadan ayrıldıktan sonra evrimleştiği senaryosunu bir dogma olarak kabul eden, verileri kendi ön yargılarına göre yorumlayıp onlara subjektif bir unsur ekleyen evrimcilerin ürettiği oranlardır. Genetik benzerlikle ilgili evrimci yorumların yanıltıcılığına somut bir gösterge olarak, bir önceki insan-şempanze karşılaştırmasında %83 farklılık elde edilmiş olması incelenebilir)
Yüksek benzerlik oranı evrimciler için gerçekte durumu daha da güçleştirmektedir. Çünkü iki canlı arasındaki farklılığın genetik karşılaştırma oranlarına indirgenemeyeceği son derece barizdir.
İnsanla şempanze; görünüm, kültür ve zihin gücü açısından herkesin farkında olduğu devasa farklılıklar ortaya koymaktadır. Bu durumda genetik analizlere göre iki canlının sadece %1 ila %4 oranında farklı olduğu şeklindeki yorumların temelsizliği, dolayısıyla genetik karşılaştırmanın bu konuda bir ölçüt oluşturamayacağı ortaya çıkmaktadır.
Nitekim Almanya’nın Leipzig şehrinde kurulu Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü’nde Svante Pääbo, araştırmayla ilgili yorumlarında bu çelişkili durumun anlaşılmaz olduğunu belirtmektedir:
"Burada şempanzelerden fenotipik olarak neden bu denli farklı olduğumuzu göremiyoruz. Gizemin bir kısmı orada saklı ancak bunu henüz anlayabilmiş değiliz" 1
Akşam gazetesinin evrim yanılgısı
Şempanze genomunun deşifre edilmesi kuşkusuz bilim ve insanlık adına önemli bir gelişmedir. Ancak bu çalışmalarda elde edilen verilerin, iki canlı arasındaki genetik benzerliğin ön plana çıkarılıp evrim propagandasına malzeme yapılması hiçbir bilimsel dayanağı bulunmayan bir davranıştır. Evrimcilerin hayali ortak atadan kalıtımın eseri olarak yorumladığı benzerlikler, ortak tasarımla da açıklanabilir. İki benzer cihazın kullanım klavuzlarındaki talimatların birbirine benzer olması bu cihazların tesadüflerle ortaya çıktığını kanıtlamaz. Benzer şekilde, insan ve şempanzenin de DNA’larında benzer genetik dizilere sahip olması onların evrimle ortaya çıktığını kanıtlamaz. İnsan ve şempanze aynı havayı soluyan, aynı yapıda organlara ve biyokimyaya sahip olan canlılardır, dolayısıyla genetik olarak benzer olmaları son derece doğaldır.
Akşam gazetesinin ise konuyla ilgili haberinde yanıltıcı şekilde evrim propagandası yaptığı görülmektedir ("DNA’sı yüzde 99 insanoğluna benziyor", Akşam, 1 Eylül 2005). Haberin fotoğrafında yavrusuna sarılmış bir şempanze gösterilmekte, fotoğrafın hemen altında "Altı milyon yıl önce insan da emekliyordu" masalına yer verilmektedir. Akşam gazetesi bununla insanın evrimsel bir süreçte iki ayak üzerinde yürümeye başladığı propagandası yapmaktadır.
Ancak insanın, Akşam gazetesinin iddia ettiği gibi, altı milyon yıl önce şempanzelerden ayrıldığı ve iki ayak üzerinde doğrulmaya başladığı iddiası tamamen asılsızdır. Bu iddia hiçbir bilimsel kanıta dayanmayan, sadece evrimci ön yargılar yüzünden doğru kabul edilen bir spekülasyondan ibarettir. İnsan ve şempanzenin ortak bir atadan evrimleştiği iddiasına dayanak gösterilebilecek bir fosil kaydı bulunmamaktadır. Evrimcilerin insanın atası olarak lanse etmeye çalıştığı soyu tükenmiş maymun türlerine ait fosiller dağınık ve yetersiz, şempanzelere ait olanlar ise tümüyle noksandır. 2
Ayrıca Akşam gazetesi, ilginç bir şekilde, propagandasının hiçbir bilimsel kanıta dayanmadığını kendi yazdıklarıyla ele vermektedir. Şempanze genomu çalışmasıyla ilgili olarak aktarılan satırlarda şunlar yazılmaktadır:
"İnsanın iki ayakları üzerine durabilmesi ve karmaşık diller geliştirmesi gibi bazı özellikleri nasıl kazandığı ise hala bir soru işareti."
Görüldüğü gibi Akşam gazetesi altı milyon yıl önce insan da emekliyordu diye iddia ettiği halde bu yönde hiçbir genetik kanıt elde edilmediğini itiraf etmektedir. Dolayısıyla hiçbir fosil veya genetik kaydı olmayan bu iddia sadece hayali bir masal olarak savunulmaktadır.
Gazete yetkililerine bilimsel gelişmeleri aktarırken araya evrim masalları serpiştirip Darwinizm propagandası yapmaktan vazgeçmelerini tavsiye ediyoruz.
Not: Bu yazı aynı zamanda aşağıdaki haberlere de cevabımızdır.
Birgün, 1 Eylül 2005, "Sırları Çözüldü"
Radikal, 1 Eylül 2005, "İnsan ve maymun geni yüzde 99 aynı"
Vatan, 1 Eylül 2005, "Bilim adamları şempanzenin DNA şifresini çözmeyi başardı"
Dünden Bugüne Tercüman, 1 Eylül 2005, Şempanzenin DNA şifresi çözüldü
Hürriyet, 1 Eylül 2005, Şempanzenin DNA’sı çözüldü
1. Elizabeth Culotta, " Chimp Genome Catalogs Differences With Humans", Science, 2 Eylül 2005
2. Henry Gee, Palaeontology: Return to the planet of the apes , Nature, 12 Temmuz 2001, 412, sf. 131 - 132