Ahir zamana yönelik teknolojik işaretler - 1 - Yağmur bombası
ucgen

Ahir zamana yönelik teknolojik işaretler - 1 - Yağmur bombası

11421

Peygamberimiz (sav), gerek kendi yaşadığı dönemle gerekse İslam aleminin geleceğiyle ilgili birçok haber vermiş ve Rabbimiz'in bir mucizesi olarak bu haberlerin hepsi doğru çıkmıştır. Hz. Muhammed (sav)'in İslam aleminin geleceğiyle ilgili verdiği haberlerin büyük bir kısmı, ahir zamanla ilgili olayları kapsar. Ahir zamanda depremlerin artacağı, kuraklık yaşanacağı, gökyüzünde olağanüstü olayların görüleceği, büyük savaşlar olacağı, kargaşa ve anarşinin artacağı, güvenliğin azalacağı, ihtilaller olacağı Peygamberimiz (sav)'in verdiği ve içinde yaşadığımız dönemde gerçekleştiğine şahit olduğumuz haberlerdir. Peygamberimiz (sav), ahir zamanda Müslümanların ve iman edenlerin çeşitli sıkıntılar yaşayacağını, bu sıkıntılı dönemin ardından Hz. İsa'nın yeniden yeryüzüne dönüşü ve Hz. Mehdi'nin zuhur edişiyle birlikte tüm müminleri aydınlık bir dönemin beklediğini de müjdelemiştir. Hz. İsa ve Hz. Mehdi'nin gelişi öncesindeki alametleri çok detaylı açıklayan Peygamberimiz (sav), bu mübarek zatların zuhuruyla birlikte yaşanacak güzellikleri de kapsamlı olarak tarif etmiştir.

Hadislerde Deccal'in çıkış alametleri ve bu dönemde meydana gelecek gelişmeler hakkında da çeşitli bilgiler verilmiştir. Bu hadislerden günümüze işaret etmesi muhtemel olalardan bazıları şöyledir:

 

YAĞMUR BOMBASI

Müslim’in Nüvvas b. Sem’an’dan nakl ettiği bir hadisde şöyle varit olmuştur:

"Göğe emredip yağmur yağdıracak...” (Kıyamet alametleri  baskı 10 sf. 219)

Hadiste ahir zamanda istenildiği zaman yağmur yağdırılabilecek yöntemler geliştirileceği bildirilmiştir. Nitekim günümüzde bu yöntemler kullanılmaktadır. Yağmur bombası veya bulut tohumlama olarak bilinen bu yöntem şöyle uygulanmaktadır:

"Yağmur bombası, çok soğuk bulutlara, buz kristalleri saçarak yağmur ve kar şeklinde yağışın sağlanmasıdır. Çok soğuk bulutlar sıkça görülür. Bunlar 0°C'nin altında veya hatta -40°C'nin altında bulunan çok küçük su damlacıklarından ibarettir. Böyle bir buluta buz kristallerinin atılması şartları değiştirir. Kristaller suya göre daha düşük buhar basıncına sahip olduğu için, su damlacıklarının buharlaşmasına sebep olurlar. Daha sonra bu nem, buz kristallerinin üzerinde yoğunlaşır. Böylece, buz kristallerinin büyüklüğü aşağı düşerken sürekli artar. Bu şekildeki bulut tohumlaması, yüksek seviyelerde buz kristallerinin oluşması ile tabii olarak meydana gelir. Buz kristallerinin buluta düşmesi veya atmosferdeki buzlaşmış tozların bulunması olayı tamamlar. Sun'i bulut tohumlaması havadan veya yerden yapılabilir. Bir uçak kullanılarak, bulutların içine katı karbondioksit (kuru buz) tanecikleri saçılır. Sıcaklıkları çok düşük olduğu için bu taneciklerde çok miktarda buz kristalleri vardır.

(http://ansiklopedi.turkcebilgi.com/Yağmur_Bombasım)

Bu yöntemin günümüzde sık kullanıldığı yerlerden biri Kanada’dır. Konuyla ilgili National Geographic dergisinin internet sitesinde şu bilgiler verilmiştir:

"Kansas'ta (ABD) kimi zaman toplanan bulutlar yağmur beklentisi yaratır, ama bir türlü boşalmaz; bunun yerine hasada zarar veren doluya çevirdiği zamanlar da olur. Batı Kansas Hava Durumu Modifikasyon Programı bulutları yola getirmek için uçaklar gönderir. Kanatlara takılı brülörlerin saldığı gümüş iyodür dumanı, yükselen havayı, belirli fırtına bulutlarını sıfır derece altındaki iç bölüme doğru yöneltir. O yükseklikte gümüş iyodür parçacıkları, bulut suyunun etrafında donabileceği birer çekirdek işlevini görür. Yeterli ağırlığa ulaşan buz taneleri düşmeye başlar ve iniş sırasında eriyerek yağmura dönüşür. Kuramsal olarak bakıldığında, bu strateji sadece yağış miktarını artırmakla kalmaz, nemin bulutlar içinde yukarıya sürüklenerek dolu haline gelmesini de önler… 

(http://www.nationalgeographic.com.tr/ngm/mercek.asp?Konu=2&Mercek=5&Yil=05&Ay=06)

 

 

Resimde Kansas’ta uçaktan gümüş iyodür dumanı püskürterek gerçekleştirilen bir bulut tohumlama işlemi görülmektedir.
(Kaynak: National Geographic sitesi)

 

Yağmur bombası son 60 yıl içinde geliştirilmiş bir teknolojidir. Günümüzde içlerinde ABD, İsrail, Kanada, Rusya, Tayland, Fas, Avustralya’nın da olduğu yaklaşık 24 ülke bu yöntemi daha fazla yağış sağlamak için kullanmaktadır. (http://www.aksam.com.tr/haber.asp?a=77081,10) Aşağıdaki resimlerde günümüzde kullanılan gümüş iyodür ve bulut tohumlama cihazlarından bazıları görülmektedir:
 

Uçak kanadına takılmış bulut tohumlama fişekleri

50 gr gümüş iyodür içeren bulut tohumlama fişekleri

Bir bulut tohumlama cihazının deneme atışı

PAYLAŞ
logo
logo
logo
logo
logo
İNDİRMELER