Amerika Birleşik Devletleri küresel mali krizden kurtulmak için faizsiz bankacılığı tartışıyor. Amerika’da şu anda yıllık faiz yüzde 2 düzeyine kadar indirildi ancak asıl hedefin yüzde 1 hatta daha da altına indirmek olduğu bildiriliyor.
ABD Hazine Bakanlığı üst düzey yetkilisi olan Müsteşar Robert Kimmitt, yükselen İslami finanstan yararlanabilmek için Suudi Arabistan’ı ziyaret etti. Kimmit, burada yaptığı açıklamalarda ABD yönetiminin, küresel finansal krizle mücadelede ne ölçüde yararlı olabileceğini belirlemek amacıyla, “İslami bankacılığı”nı başlıca yönleriyle incelediğini belirtti.
Kimmitt, ABD Hazine Bakanlığı’ndaki uzmanların İslami bankacılığının önemli özelliklerini halihazırda öğrenmeye çalıştıklarını kaydetti. Kimmitt 15 Kasım’da Washington’da yapılacak G-20 zirvesinde Endonezya ve Türkiye gibi Müslüman ülkelerin temsilcilerinin, var olan kriz ışığında İslami bankacılık deneyimlerinin aktarabileceğini söyledi.
Günümüzde tüm dünyayı sarmış olan mali kriz, faiz sisteminin ülke ekonomilerini nasıl olumsuz etkilediğini açık biçimde göstermektedir. İnsanların paralarını üretime değil, bankalara faize yatırmaya teşvik edilmeleri sonucu tüm dünyada ekonomik bir durgunluk meydana gelmiştir. Faiz ve repo ile para kazanan Batı ülkeleri ekonomik bunalımdan en çok etkilenen ülkelerden olmuşlardır.
Faiz sistemi terk edilip üretime ağırlık verildiği tekdirde, ülke ekonomilerinde bir düzelme yaşanacak, piyasalar canlanacaktır.